Alcoolul omoară mai mulţi oameni decât SIDA, tuberculoza şi violenţa

1

Alcoolul cauzează aproximativ 4% din decese la nivel mondial, mai mult decât SIDA, tuberculoza sau violenţa, susţine Organizaţia Mondială de Sănătate (WHO), citată de Reuters.

Creşterea veniturilor a dus la un consum mai mare de alcool în ţările populate din Africa şi Asia, inclusiv India şi Africa de Sud, iar consumul excesiv de alcool este o problemă în multe ţări dezvoltate, avertizează agenţia ONU.

Strategiile de control al consumului de alcool sunt slabe şi nu sunt o prioritate pentru majoritatea guvernelor în ciuda impactului dezastruos prin accidente rutiere, violenţe, boli, lipsa de la locul de muncă şi neglijarea copiilor.

Aproximativ 2,5 milioane de oameni mor anual din cauze relaţionate cu alcoolul, spun reprezentanţii WHO. “Efectul dăunător al alcoolului este, în mod special, fatal pentru tineri, iar alcoolul este principalul factor de risc în rândul bărbaţilor între 15 şi 59 de ani”, se arată în raportul WHO.

În Rusia şi Comunitatea Statelor Independente (CSI), unul din cinci decese este cauzat de alcool.

Consumul excesiv de alcool, care duce la un comportament periculos, are amploare în Brazilia, Kazakhstan, Mexic, Rusia, Africa de Sud şi Ucraina şi în creştere în orice altă parte.

“La nivel global, aproximativ 11% dintre consumatorii de alcool au episoade săptămânale de consum excesiv de alcool, raportul dintre bărbaţi şi femei fiind de 4 la 1. Bărbaţii se angajează într-un consum periculos de alcool la un nivel mai ridicat decât femeile în toate regiunile”, se mai arată în raport.

Miniştrii sănătăţii din cele 193 de state membre ale WHO au căzut de acord în mai, anul trecut, să scadă consumul excesiv de alcool prin mărirea taxelor pe băuturile alcoolice şi prin înăsprirea restricţiilor de marketing.

Alcoolul este cauza în 60 de tipuri de boli şi accidente, potrivit raportului WHO. Consumul de alcool a fost relaţionat de ciroza, epilepsie, intoxicaţie, accidente rutiere, violenţă, mai multe tipuri de cancer.

“Acum şase sau şapte ani nu aveam dovezi clare privind legătura dintre consumul de alcool şi cancerul la sân. Acum avem”, spune Vladimir Poznyak, coordonatorul departamentului de abuz de substanţe în cadrul WHO.

Consuml de alcool variază mult, de la niveluri ridicate în ţările dezvoltate la niveluri scăzute în Africa de Nord, Africa sub-sahariană şi Asia de sud, întrucât populaţia majoritar musulmană nu consumă alcool.

Băutura fabricată în casă sau ilegal, care iese astfel de sub controlul guvernamental şi incidenţa taxelor, reprezintă aproximativ 30% din consumul total de alcool.

În Franţa şi alte ţări europene cu nivel ridicat de consum de alcool pe cap de locuitor, episoadele de cosum excesiv sunt la un nivel scăzut, ceea ce indică un obicei al europenilor de a bea regulat şi moderat.

Consumul uşor şi moderat de alcool are chiar un impact benefic asupra sănătăţii în ce priveşte accidentele cardiace şi cerebrale.

Una dintre cele mai eficiente metode de a reduce consumul de alcool, mai ales în rândul tinerilor, este creşterea taxelor, susţine WHO. Stabilirea de limite de vârstă pentru a cumpăra alcool şi reglementarea nivelului de alcool pentru şoferi sunt alte metode de reducere a abuzului de alcool.

Foto: Flickr / passer-by

Citiţi şi:

Singurele remedii pentru mahmureală: cafeaua şi aspirina

Dietă cu alcool: Iubitul artistei Lady Gaga explică în prima sa carte cum a slăbit 18 kilograme consumând alcool în exces

Iluziile consumatorilor de alcool

Totul despre alcool: Băutura la români

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Din taxa de viciu colectată de Guvern din vînzarea băuturilor alcoolice, niciun leu nu este investit în prevenirea şi tratamentul dependenţei de alcool » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger