Alcoolul distruge memoria pe termen lung

0

Consumul de alcool în exces te poate face să uiți nu doar ce ai făcut aseară, dar și cu o seară înainte, și cu o seară mai înainte și tot așa. Cercetătorii au descoperit că o noapte de beție distruge memoria chiar și la adulții tineri.

Specialiștii cred că alcoolul îngreunează construirea de noi amintiri întrucat hipocampusul, o zonă din centrul creierului cară joacă un rol esențial în procesul de învațare și memorare, este foarte vulnerabil la efectele otrăvitoare ale alcoolului. Cercetătorii spanioli au descoperit că memoria de lungă durată a studenților care consumă alcool în exces este afectată, aceștia pierzându-și abilitatea de a învăța informații noi transmise verbal. “În ultimii ani, consumul excesiv de alcool s-a răspândit în rândul tinerilor din toată Europa”, spune dr. Maria Parada, de la Universidad de Santiago de Compostela, care a realizat studiul.

Studiul a inclus 122 de studenți cu vârste între 18 și 20 de ani, împărțiți în două grupe: cei care consumă alcool în exces și cei care nu consumă deloc. “Principalele noastre rezultate arată o asociere clară între consumul de alcool în exces și o abilitate scăzută de a ănvăța informații noi transmise verbal în rândul studenților sănătoși, chiar după ce am exclus alți factori precum dereglări neurologice, nivelul intelectual sau consum de droguri”, spune cercetatoarea. Aceasta subliniază că studiile de până acum s-au axat pe consecințe negative ale alcoolului precum violența sau accidentele de mașină, însă tinerii trebuie să fie conștienți și de impactul asupra creierului.

Foto: Flickr / stopalcoholdeaths

Sursa: The Telegraph

Citiți și:

Mașina alimentată cu whisky, pe piață până în 2014

Alcoolul și minciuna tradiției

“Alcoolul este mai nociv decât heroina”. Omul de știință care a înfuriat guvernul britanic cu aceste vorbe

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger