Alchimie modernă: Apă transformată în aur

1

O mică companie franceză a lansat de curând o idee de milioane: aur obținut din apă. Mai precis, prin extragerea din apele reziduale din zonele industriale a celor mai mici urme de metale rare. Deși se poate obține circa un microgram per litru, aceste cantități pot fi colectate de la cele mai amri situri industriale din lume, rezultatele putând fi deloc neglijabile.

 

Cu ajutorul unor mici dispozitive din rășină, prin care este transmisă apa, se pot colecta resturi minuscule de aur, platină, paladiu sau rodiu, cele mai prețioase metale ale lumii. Aceste resturi se lipesc dă rășină, fiind apoi separați de apa reziduală. Cu un litru de rășină pot fi tratați până la zece metri cubi de apă, obținându-se între 50 și 100 de grame de metale prețioase, cu valoare de 3.000, până la 5.000 de euro.

Telefoanele mobile, convertorii de cataliză și alte numeroase obiecte casnice conțin astfel de metale, însă, odată aruncate, particulele de metal nu sunt refolosite – explicația constră în faptul că aceste cantități sunt infinitezimale, astfel încât nimeni nu-și bate capul să le recupereze. Când sunt aruncate sau trimise la casat, ele ajung în apă sau în sol, dar aceasta este primul exemplu de inițiativă care poate recupera la scară mare metalele rare.

Cum criza economică a dus la creșterea prețului aurului, iar minele de platină de pe glob sunt aproape epuizate, o astfel de soluție nu poate decât să funcționeze pentru beneficiul companiilor. De asemenea, tehnologia poate fi folosită pentru recuperarea unor metale dăunătoare, cum ar fi plumbul, mercurul, cuprul sau uraniul.

Sursa: AFP

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger