Alburnus Maior: Ministerul Mediului nu analizează transparent proiectul Roșia Montană

2

Asociația Alburnus Maior a trimis ministrului Mediului, Rovana Plumb, o scrisoare deschisă prin care îi atrage atenția că în ciuda declarațiilor publice din 9 mai anul trecut, potrivit cărora “Guvernul va reanaliza în mod transparent proiectul de la Roşia Montană pe bază de dialog social “, Ministerul Mediului manifestă în continuare lipsă de transparență în luarea deciziilor. Vă prezentăm scrisoarea deschisă a organizației:

“În tot acest interval de timp, Ministerul nu a emis nicio poziție oficială referitoare la procesul de evaluare a impactului de mediu. Cu toate acestea, instituția pe care o conduceți dispune de documente juridice ce recomandă oprirea întregii proceduri de evaluare a proiectului minier propus la Roșia Montană.

Ministerul Mediului a comandat un audit juridic în martie 2012 ca urmare a deciziei irevocabile a Curții de Apel Alba Iulia de a anula planurile de urbanism votate de Consiliul Local, aferente minei, în 2009. Analiza juridică, cerută de fostul ministru Attila Korodi, sublinia faptul că „lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezintă un impediment în continuarea procedurii”.

La scurt timp după numirea în funcție, ați afirmat că ați găsit „acel document botezat de presă audit”, că aveți „cunoştinţă de conţinutul lui, însă nu a fost luată vreo decizie în legătură cu opiniile juriştilor”. Cu toate acestea, într-un răspuns oficial transmis în februarie 2013 către Alburnus Maior de Ministerul Mediului, cităm „MMSC nu deține niciun raport de audit formulat de casa de avocatură ca urmare a deciziei definitive și motivate a Curții de Apel din 4 aprilie 2012,” ceea ce constituie fie fals în declarații, fie o gravă lipsă de profesionalism a dvs. și a reprezentanților instituției pe care o conduceți.

Vă reamintim în acest context și propria recomandare făcută ministrului mediului Korodi de a judeca „situația de la Roșia Montană pe criterii profesioniste și ținând cont exclusiv de evaluările experților și de părerea populației, nu de condiționări politice”.

Lipsa de reacție și a oricărei poziții oficiale a Ministerului Mediului referitor la proiectul Roșia Montană, după mai bine de un an de la întocmirea analizei juridice menționate, ridică mari semne de întrebare cu privire la profesionalismul implicat în evaluarea de mediu a acestui proiect. Mai mult de atât, auditul a fost plătit din bani publici și considerăm că poziția experților consultați trebuie prezentată public și nu în ultimul rând, să stea la baza unei acțiuni ferme a ministerului. Vă reamintim că documentația supusă evaluării dvs. se află la Ministerul Mediului încă din 2004. Peste 150.000 de persoane au semnat petiția prin care cereau instituției pe care o conduceți să nu emită un aviz favorabil pentru proiectul de la Roșia Montană. În plus, Parlamentul European a votat în 2010 rezoluția pentru interzicerea cianurii în minerit, pe care ați susținut-o și domnia voastră în activitatea de europarlamentar.

Din aceste motive, considerăm necesară exprimarea unei poziții oficiale a Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice privitoare la procedura de autorizare a proiectului minier cu cianură de la Roșia Montană, care sa evidențieze informații de interes public precum concluziile analizei juridice privind planurile de urbanism și acțiunile întreprinse de minister ca urmare a acestora.”


2 comentarii

  1. La Ministerul Mediului,proiectul este in proces de avizare din 2006. Daca era ceva in neregula,nu mai statea nimeni cu el amanat, il anulau. Dar puz si pug sunt valabile si in afara de ce pretinde DOAR Alburnus Maior, nu este niciun motiv ca doamna Plumb sa nu-si faca meseria si ar trebui sa se decida daca da avizul de mediu sau nu. Incertitudinea ii afecteaza,in primul rand, pe moti

    • Avocații angajați anul trecut de către Ministerul Mediului afirmă că „lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil”. Deci nu DOAR Alburnus Maior are o anumită opinie, orice jurist (mai puțin cei plătiți de RMGC) va afirma același lucru analizând hotărârile judecătorești.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger