Alburnus Maior denunță intervenția violentă a Jandarmeriei împotriva suporterilor care au afișat bannerul "FRF=RMGC, Aceeași mizerie"

3

Campania Salvati Rosia Montană condamnă public intervenția în forță a Jandarmeriei  Române cu ocazia meciului  amical  de fotbal  România-Uruguay si  se solidarizează cu suporterii  Naționalei  în demersul  lor  de exercitare a dreptului  la întrunire și liberă  exprimare.  De  asemenea,  salutăm sprijinul  manifestat  de  suporteri,  care  pe  parcursul meciului au afișat  mesaje ce demască tentativa de asociere a imaginii  Naționalei  de fotbal  cu compania de minerit Roșia Montană Gold Corporation.

Intervenția  Jandarmeriei  de  la  meciul  desfășurat  pe  Arena  Națională  din București  din  29 februarie 2012 demonstrează, o dată în plus, modul abuziv de acțiune al reprezentanților acestei insituții. Mai mult, cu deosebită îngrijorare constatăm o întelegere greșită a menirii acesteia, de a veghea la respectarea libertăților cetățenești și a dreptului la liberă exprimare.

La acest meci, suporteri ai echipei naționale au afișat în minutul 60, în Peluza 2 a stadionului, un banner  pe  care  scria  „FRF=RMGC,  Aceeași  mizerie”.  Mesajele  înscripționate  pe  cele  două bannere au fost  afișate legal,  înscriindu-se în prevederile Legii  4/2008,  privind prevenirea și combaterea  violenței  cu  ocazia  jocurilor  și  competetițiilor  sportive. Mesajul  făcea  referire  la recentele  negocieri  ale  lui  Mircea  Sandu pentru sponsorizarea  Federației  Române  de Fotbal (FRF) de către compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). Cu doar câteva săptămâni în urmă,  FRF se arăta dispusă să îndelpinească  aproape  orice doleanță,  inclusiv aceea  de a cenzura mesajele suporterilor în speranța obținerii finanțării din partea RMGC, demers denunțat de grupul “11 pentru România”.

Apariția sus-menționatului mesaj a avut drept urmare intervenția abuzivă a angajaților firmei de securitate  BGS și a  Jandarmeriei  deopotrivă.  Bastoane  și  gaze  lacrimogene  au fost  utilizate pentru a-i  determina  pe  suporteri  să  renunțe  la  arborarea  bannerului,  metode  demne  de  un scenariu anti-terorist mai degrabă și nu de manifestarea pașnică a unor convingeri. Ca urmare a intervenției forțelor de ordine, s-a creat o busculadă în care au fost involuntar prinși mai mulți spectatori,  inclusiv femei,  copii  și  vârstnici.  Intervenția jandarmilor  a avut  ca rezultat  câteva persoane rănite și altele duse la secțiile de poliție.

În lumina acestor întâmplari, solicităm demiterea celor  ce au coordonat  acțiunile Jandarmeriei Române pe durata meciului România-Uruguay,  precum și a superiorilor acestora care tolerează astfel de intervenții deloc singulare. Acțiunile brutale ale Jandarmeriei Române de a împiedica manifestări în sprijinul campaniei Salvați Roșia Montană au fost și în trecut contestate inclusiv prin  scrisoarea  din  12  decembrie  2011  înaintată  domnului  Col.  Angelică  Costel  Gavrilă, Inspector  General  al  Jandarmeriei  Române.  Reamintim pe  această  cale  că  Jandarmeria  este

Instituția specializată a statului,  cu statut  militar,  componentă a Ministerului  Administrației  și Internelor, care exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii si liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a  proprietății publice și private,  la prevenirea și  descoperirea  infracțiunilor  și  a altor  încălcări  ale legilor  în vigoare, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism. Bazându-ne pe statutul legal  al  instituției, dar și  pe Constituția României  care,  la articolul 30, garantează  „Libertatea  de  exprimare  a  gândurilor,  a  opiniilor  sau  a  credințelor  și  libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare  în  public”  asistăm  la  o  gravă  încălcare  a  legilor  statului  român. De asemenea, Campania Salvați Roșia Montană se alătură protestului “Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena” inițiat de Agenția de Monitorizare a Presei ActiveWatch prin care se condamnă public acțiunile Jandarmeriei Române.

“Dacă  pentru  un  singur  banner  au  fost  mobilizați  500  de  jandarmi,  în  condițiile  în  care negocierile FRF nu s-au finalizat cu un contract de sponsoriare cu RMGC, oare ce amploare ar fi avut  intervenția  forțelor  de  ordine  dacă  FRF  încheia  cu  adevărat  un  contract  de  vânzare cumpărare ‘imagine’  cu compania minieră?”, a declarat  Andrei  Mihail,  membru al  Campaniei Salvați Roșia Montană.

Foto: Adrian Weiss

Sursa: Alburnus Maior


3 comentarii

  1. Ma intreb cum de poate trece atata timp pana ca abuzurile sa se observe la un nivel mai inalt…si de ce atunci cand suporterii isi sustin propriile cauze astfel de interventii ale Jandarmeriei sunt, in cel mai bun caz, ignorate…

  2. Este clar ca in randurile jandarmeriei si firmelor de pandari ajung adesea specimene care aleg aceasta ocupatie din pasiunea pentru violenta. In mod cert daca nu ar activa sub protectia legilor strambe votate de cei pe care ii protejeaza, ar fi ajuns in randurile delicventilor si gastilor interlope.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger