Alburnus Maior cere demiterea “noului lobby-ist politic” Daniel Chițoiu

5

Asociația Alburnus Maior îi cere primului ministru Victor Ponta să-l demită pe ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, care s-a dovedit a fi un lobby-ist politic pentru compania Roșia Montană Gold Corporation. “Eu sunt convins că acest proiect va demara în acest an”, a declarat acesta, declarație care contravine angajamentului luat de cabinetul Ponta de a respinge proiectul minier din Roșia Montană, angajament din programul de guvernare.

“Opiniile ministrului contravin Programului de Guvernare, dar cu siguranţă sunt în asentimentul noului său coleg de organizaţie PNL, implicit USL, din Giurgiu – respectiv Marin Anton, fost preşedinte al Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) din Ministerul Mediului şi susţinător vehement al mineritului cu cianuri. Astfel, un nou lobby-ist politic, conectat prin colegii de partid la Roşia Montană Gold Corporation pledează pentru minerit, spunând că prezenţa sa în localitate este “o garanţie că mineritul în această zonă se va dezvolta.

Acest nou demers de lobby contravine în mod evident afirmaţiilor dvs. potrivit cărora lobby-ul politic trebuie să înceteze, iar evaluarea impactului de mediu trebuie realizat cu transparenţă totală. Rolul de avocat al proiectului minier a fost momentan transferat de la Preşedintele Traian Băsescu la un membru al cabinetului dvs., în acest caz Daniel Chiţoiu. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât domnia sa se antepronunţă astfel asupra unor chestiuni care nu au parcurs o procedură de evaluare. Presiunea şi mesajul pe care le transmite astfel domnul ministru, atât colegilor însărcinaţi cu evaluarea acestui proiect minier, dar şi Bursei din Toronto (după modelul exersat de Preşedintele Băsescu) este clar, fiind de notorietate deja faptul că acţiunile Gabriel Resources, listate la bursa din Toronto sunt puternic influenţate de declaraţiile liderilor politici”, se arată în scrisoarea deschisă a membrilor Campaniei Salvați Roșia Montană către Victor Ponta.

Alburnus Maior consideră că gravitatea declaraţiilor Ministrului Economiei trebuie imediat sancţionată prin demiterea lui Daniel Chiţoiu, mai ales că întreaga credibilitate a guvernului depinde de acest act.


5 comentarii

 1. impresionant, cum cineva are indrazneala de a recunoaste implicatiile pozitive ale proiectului, cum cer sa fie demis daca s-ar putea si inchis. exagerari care nu le folossesc nici macar ongistilor. asa e, cand nu ai argumente te lansezi in orice doar sa atragi atentia

  • Ministrul ar trebui demis pentru că a făcut niște afirmații doar pentru a le asigura celor de la Gabriel Resources niște bani pe bursă.

   În acest moment, decizia privind proiectul RMGC este la nivelul comisiei de analiză tehnică de la Ministerul Mediului. Oricât a încercat fostul său șef, Marin Anton, să acopere neajunsurile acestui proiect, ele se văd și de pe lună. Iar ele nu pot fi trecute cu vederea nici de un orb.
   Uite un citat din poziția Academiei Române cu privire la proiectul RMGC:

   „Exploatarea la suprafaţă în patru cariere deschise şi crearea unui bazin de acumulare a rezidiilor în spatele unui baraj de 180 m înălţime mutilează grav peisajul zonei şi este în contradicţie cu legislaţia europeană (de exemplu Convenţia Europeană a Peisajului ratificată de România prin legea 451/2002; directivele UE nr.85/337/CEE, 2001/42/CE, 80/68/CEE, 94/43/EEC).”

   • sau a facut niste afirmatii pentru ca, in calitate de Ministru al Economiei, considera proiectul asta ca fiind benefic pentru tara si il intereseaza crearea de locuri de munca, mai ales intr-un sector cu potential foarte ridicat de crestere economica, adica in minerit. Iar exploatarea la suprafata e continuarea exploatarii la suprafata facuta de stat si proiectul e facut in conformitate cu legislatia europeana. asta e ceva ce trebuie analizat de CAT.

    • Spui tu: „considera proiectul asta ca fiind benefic pentru tara si il intereseaza crearea de locuri de munca, mai ales intr-un sector cu potential foarte ridicat de crestere economica, adica in minerit”.

     Spune Academia Română: „Exploatarea proiectată pentru o perioadă de 17 ani nu reprezintă o soluţie de dezvoltare durabilă, pe termen lung, problemele sociale şi economice ale zonei rămânând nerezolvate sau agravându-se după această perioadă.”

     Te superi dacă de data asta îi cred pe specialiștii academiei și nu pe tine?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger