Albumul "Mândrie și beton" se lansează mâine

0

Mâine, 23 octombrie 2013, ora 18:30, la Clubul Muzeului Țăranului Român va avea loc lansarea albumului foto Mandrie si Beton, semnat de fotograful Petruț Călinescu.

mandrie-si-beton11

Mândrie și Beton este un proiect despre transformările recente petrecute în satele tradiţionale din România, în mod special în cele din Ţara Oaşului şi Maramureş, în urma plecării oamenilor la muncă în străinătate. Fotograful Petruț Călinescu împreună cu Ioana Hodoiu, jurnalist, au documentat acest fenomen în perioada 2010-2013, atât în țară, cât și în Franța.

Vile de beton au crescut în bătătura caselor de lemn cu pridvor și brâuri pictate manual, iar bătrânii rămași acasă s-au transformat peste noapte în diriginți de șantier. O prăpastie s-a căscat între deja două generații care trăiesc printre străini. Cei care au luptat din greu să-și facă un rost „afară” visează să se întoarcă într-o zi acasă. Copiii lor visează să rupă “blestemul betoului”care îi obligă, conform tradiției, să-și bage banii câștigați din greu în case cu mult etaje în satele natale.

După o documentare de trei ani, expoziții foto (Bucuresti, Cluj, Negrești-Oaș) și un webdocumentar, povestea de succes a celor plecați la muncă în străinătate apare și pe hârtie. Albumul Mândrie și Beton, editat la editura Igloo, este tipărit cu sprijinul a 260 de cititori, care au crezut în proiect și au cumpărat albumul în avans, strângându-se astfel banii necesari tiparului.

Proiectul de documentare a fost finanţat de World Press Photo, Robert Bosch, Institutul Cultural Român Paris, Administraţia Fondului Cultural Naţional Român și German Marshall Fund/The Black Sea și a fost publicat atât în țară (Elle Magazine, Adevărul, Igloo, Decât O Revistă, Zeppelin), cât și în presa internațională – Sunday Times (UK), 6Mois (FR), Bloomberg Business Week (USA), New Statesman (UK), Alternatives Internationales (FR), Southern People Weekley (China).


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger