Alba Iulia colectează hârtie pentru reciclare cu două cargobiciclete

0

Alba Iulia este prima municipalitate din România care preia un model de succes al unei organizații neguvernamentale în încercarea de a colecta și recicla cât mai multe deșeuri din hârtie. Primăria a “furat” ideea Asociației ViitorPlus de a folosi cargobicicletele pentru a colecta hârtia de la persoane fizice și juridice.

 

de Roxana Bucată (Green Report)

 

Primăria Alba Iulia a cumpărat deja două cargotriciclete necesare derulării campaniei de colectare și reciclare a deșeurilor din hârtie și carton. În cadrul proiectului “Reciclăm cu tricicleta” vor fi angajate două persoane din categorii defavorizate care vor pedala prin oraș și vor strânge deșeurile. Campania va începe în această primăvară și își propune îmbunătățirea mediului din oraș, dar și conștientizarea oamenilor cu privire la colectarea selectivă și transportul ecologic.

“Prin abordarea unor strategii de dezvoltare integrate și prin intermediul proiectelor derulate, Municipiul Alba Iulia se concentrează asupra transformării orașului Alba Iulia într-un ‘oraș verde’”, spune Ioana Baba, coordonatoarea proiectului primăriei.

Campania se adresează tuturor instiituțiilor publice și entităților private din municipiul Alba Iulia care doresc să recicleze deșeurile din hârtie și carton în cantități mai mici. Municipiul Alba Iulia va stabili un acord de colaborare cu toate entitățile interesate și cu compania de prestare a serviciilor de salubrizare din oraș, pe perioada derulării campaniei. Pe termen lung, Alba Iulia intenționează să atragă și organizațiile neguvernamentale, asociațiile de proprietari, proprietarii privați ai locuințelor individuale și să extindă diversitatea tipurilor de deșeuri colectate la plastic, sticlă etc.

Conform statisticilor oficiale oferite de către Serviciul Public Administrarea Patrimoniului Local din cadrul Municipiului Alba Iulia, în ceea ce privește colectarea selectivă, în anul 2014 s-au colectat 31,28 tone de deșeuri din hârtie, 0,53 tone de deșeuri din sticlă și 25,46 tone de deșeuri din plastic.

O a doua componentă importantă a proiectului este promovarea transportului ecologic în oraș. Alba Iulia are, în prezent, o rețea de piste de biciclete cu o lungime de aproximativ 20 de kilometri. Ele se află în zonele turistice și de agrement din oraș, dar se dorește conectarea lor în viitor cu cartierele de locuit și alte zone de interes.

 

 

În plus, în oraș a fost deschis în 2014 un centru I’Velo de bike-sharing, proiect dezvoltat în parteneriat cu Asociația Green Revolution. Locuitorii din Alba Iulia au, astfel, ocazia să închirieze una dintre cele 70 de biciclete galbene pentru transport.

Proiectul “Reciclăm cu tricicleta” se inspiră din “Recicleta” celor de la ViitorPlus, asociația care a început încă de acum câțiva ani să colecteze cantități mici de hârtie pentru reciclare oferind, în același timp. un loc de muncă persoanelor defavorizate. Până acum, opt persoane au fost angajate la Recicleta și a fost colectată o cantitate de peste 230.000 de kilograme de hârtie.

 

 

Asta înseamnă, în cifre, că au fost salvați de la tăiere aproape 3.500 de copaci, evitarea a peste 200 de tone de CO2 și metan, 900 de kilograme de CO2 nu mai sunt emise în atmosferă datorită transportului cu cargobiciclete, iar copacii salvați de la tăiere vor absorbi peste 1.700 de tone de CO2 în 50 de ani. Prin reciclarea unei tone de hârtie se salvează de la tăiere 15 copaci maturi şi se foloseşte cu 70% mai puţină energie decât pentru cea din fibre naturale.

Acest material a fost preluat de pe site-ul partener Green Report.

 

Puteți citi și:

Hârtia reciclată nu intră în calculele ANAF

Ce putem face ca România să nu mai arate ca un mare coș de gunoi

Antreprenor la 17 ani: Firmă de curierat pe bicicletă în Constanța, înființată de doi liceeni


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger