Alarmă falsă, sexualitatea n-a murit în Japonia

2

Săptămînile trecute, publicații precum The Guardian și Huffington Post au anunțat decesul sexului în Japonia, lucru despre care am scris și noi. În articole devenite imediat virale, s-a povestit despre lipsa de dorință a unui număr semnificativ de japonezi și s-au speculat cauzele. Se pare că nu e decît o neînțelegere.

 

 

Jeff Kingston, șeful catedrei de studii asiatice de la Universitatea Temple din Tokio spune că povestea despărțirii dintre japonezi și sexualitate e o legendă și încă una bazată pe o deducție stupidă.

E genul de istorisire tipică despre bizareriile Japoniei, spune Kingston, încurajată de presa din străinătate. Bineînțeles că japonezii fac sex și numărul enorm de hoteluri specializate, în care găsești greu camere libere și de cartiere cu prostituate ne arată că mulți au parte de așa ceva. Altfel, cum de țin aceste afaceri?

Premisa de la care a pornit legenda e greșită – Japonia are natalitate scăzută, deci e vorba de o lipsă de apetit. Aceleași rate mici ale fertilității le au și Cehia, Polonia, Singapore, Taiwan, Spania, Coreea de Sud, dar nimeni nu spune același lucru despre aceste țări.

Articolele despre moartea sexului la japonezi citează în sprijinul lor date care spun că 61% din bărbații neînsurați și 49% din femeile nemăritate de vîrste cuprinse între 18 și 24 de ani nu sînt în nici un fel de relație romantică. În continuarea acestor date vin altele, neluate în seamă, care spun că 90% dintre japonezii singuri vor să se căsătorească. Prin comparație, 71% dintre americanii necăsătoriți nu sînt într-o relație, conform unui studiu Pew.

Explicația pentru această situație e una clasică – Japonia e un coșmar economic. Costul traiului e uriaș, stresul la fel și încrederea în viitor aproape de zero. Codul muncii din Japonia le permite angajatorilor să schimbe angajați part-time și prost plătiți ca pe ciorapi (nici noul cod al muncii românesc nu e departe de asta). Cîndva, Japonia beneficia de un sistem de angajare pe viață, în condiții umane; acum, cei mai mulți tineri trebuie să-și ia joburi în plus să-și acopere chiriile și costurile de trai, printre cele mai mari din lume. Cînd un tînăr japonez iese de la un job, se duce la altul și ajunge acasă la miezul nopții, nu e de mirare că n-are timp și chef de relații, cu atît mai puțin să-și proiecteze o familie.

 


2 comentarii

  1. M-ati terminat, ce subiect puteti dezbate! Cel mai interesant este ca nici nu se ajunge la vreo concluzie. 2 minute de viata irosite. 3, cu acest comment!

  2. M-am razgandit, aveti dreptate si inteleg din ce perspectiva poate fi interesant! Nu stiu de unde atata frustrare in commu anterior, era dimineata si procrastinam pe TOTZB. Pan la urma cum ramane cu japonezii,eu chiar as dona pentru o cercetare la fata locului!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger