Al doilea preşedinte ales din istoria Nepalului este o femeie

0

Bidhya Devi Bhandari a fost aleasă recent preşedinte în Nepal, iar momentul este unul istoric, scrie True Activist: este pentru a doua oară în istoria acestui stat când îşi alege democratic preşedintele şi prima oară când îşi alege drept preşedinte o femeie.

Nepalul (care a funcţionat ca monarhie) şi-a votat, luna trecută, o nouă constituţie, potrivit căreia parlamentul nepalez este obligat să desemneze, prin vot, o femeie pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte şi să rezerve o treime din locurile parlamentare pentru femei. În acest context legal, Bidhya Devi Bhandari a devenit prima femeie preşedinte din istoria Nepalului. Ea este membră a partidului unificat marxist – leninist – comunist.

“Doamna Bhandari (54 de ani) a intrat în politică de când era adolescentă, luptând pentru răsturnarea monarhiei absolute. S-a căsătorit cu un comunist, Madan Bhandari, dar soţul ei a murit în 1993 într-un accident de maşină. Este mamă a doi copii. După moartea soţului ei, a devenit o voce proeminentă şi a ajuns membru al parlamentului, în urma unui val de simpatie atras de partea ei. Este a doua femeie aleasă într-o funcţie publică din istoria Nepalului, după ce Onsari Gharti Magar a devenit preşedinte al Parlamentului, tot prin vot”, arată NDTV.

Sursa şi foto: True Activist, BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger