Al 12-lea cel mai mare oraş din lume rămâne fără apă

0

În São Paulo, cel mai mare oraş din Brazilia şi din America de Sud, cei 20 de milioane de locuitori se confruntă cu o adevărată criză a apei. De la mijlocul anului trecut, robinetele au început să sece, mulţi oameni spunând că fluxul de apă e întrerupt în fiecare seară. Problema s-a agravat în sezonul ploios din prezent, iar guvernul a anunţat recent că ar putea recurge la un plan drastic de raţionalizare – două zile cu apă şi cinci zile fără – dacă situaţia devine şi mai sumbră. Oameni au început să-şi adune rezerve de apă în locuinţe, iar unii şi-au săpat singuri puţuri. Depozitarea proastă a apei a fost una din cauzele triplării cazurilor de febră dengue în ianuarie.

 

 

În Brazilia, o ţară cu bogăţii naturale vaste, care găzduieşte circa 12% din rezervele de apă dulce din lume, oamenilor le e greu să conceapă o criză a apei, scrie Upriser.com. În realitate, însă, milioane de locuitori din São Paulo au parte de lichidul vital doar câteva ore pe zi, în timp ce mulţi alţii au robinetele goale zile la rând. În timpul crizei, o localnică s-a dus la Sabesp, compania care gestionează resursele de apă, pentru a afla când va fi rebranşată. “I-am spus bărbatului care lucra acolo că blocul de vizavi avea apă, dar noi nu”, spune ea. “A spus: ‘Poate că au apă acum, dar în curând se va termina pentru toată lumea’. A spus că sunt zone unde oamenii nu mai au apă de luni de zile. Noi am stat patru zile fără apă şi am văzut cum e. Am văzut oameni comportându-se ca nişte animale, imaginaţi-vă 20 de milioane”.

 

 

Rezervoarele de apă din São Paulo au secat după cea mai mare secetă din ultimii 80 de ani, care a lovit recent oraşul, şi toată lumea speră ca sezonul ploios de acum să aducă un miracol – e nevoie de cantităţi uriaşe de precipitaţii ca lucrurile să revină la normal (aflăm din clipul de mai sus). Între timp, cererile de apă minerală au sporit considerabil. “Cererea pentru apa pe care o furnizăm s-a dublat”, spune pentru LA Times curierul Joao Paulo Bezzera, care transportă apă îmbuteliată cu o tricicletă. “Oamenii cumpărau apă minerală de la noi pentru consum. Dar acum nu mai e apă! Deschid robinetul şi nu mai iese nimic. Aşa că depind de noi pentru apă cu care să gătească sau să se spele. Alţii pur şi simplu o adună”.

Situaţia ar fi putut fi evitată dacă firma Sabesp ar fi investit mai mult în extinderea rezervoarelor şi căptuşirea scurgerilor de apă, spune profesorul universitar Edevar Luvizotto Jr., citat de Bloomberg. Doar cu un an înainte de începerea secetei care încă afectează al 12-lea cel mai mare oraş din lume, compania înregistra cea mai scăzută rată de investiţii din rândul firmelor de profil din cele două Americi. “Seceta e clar o problemă, însă adevărata problemă este că firma de salubritate nu a fost pregătită pentru ea”, spune Luvizotto Jr., care conduce departamentul de resurse de apă al Universităţii din Campinas. “Resursele de apă din São Paulo au fost tratate ca şi cum ar fi nesfârşite. Toţi văd acum pe pielea lor că nu e aşa”.

Reducerea presiunii apei care curge la robinet – una din soluţiile de economisire la care recurg în prezent unii localnici – ar fi o soluţie mai eficientă decât raţionalizarea ei, a spus la sfârşitul lunii februarie un oficial al companiei Sabesp. Aflaţi mai multe detalii pe Bloomberg.

Puteţi citi şi:

Instalatori deghizaţi în Super Mario fură apă pentru săraci de la companii

ONU spune că Detroit a încălcat drepturile omului, blocând accesul locuitorilor la apă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger