Aisbergurile ar putea fi tractate în zonele secetoase

1

Dacă la cei doi poli au început să se desprindă porţiuni uriaşe de gheaţă din cauza încălzirii globale, în Africa solul începe să se crape sub presiunea secetei şi să pecetluiască sfârşitul unor vieţi umane. O serie de simulări pe computer au arătat recent că transportarea apei proaspete găzduite de gheţari în seceta Africii este posibilă, dar costă.

Potrivit firmei franceze de software Dassault Systemes, aisbergurile care se desprind la cei doi poli ar putea fi tractaţi în regiunile africane lovite de secetă, asigurând apă proaspătă şi curată pentru sutele de mii de oameni care trebuie să-şi astâmpere setea. Aisbergul ar urma să fie introdus iniţial într-o capsulă izolantă, pentru a împiedica topirea lui, şi să fie ataşat unui remorcher acvatic care va călători la o viteză de un nod marin pe oră. În cadrul simulărilor, aisbergul a ajuns intact la destinaţie, pierzând doar 38% din masa sa de şapte tone. Operaţiunile reale ar trebui să includă însă gheţari mai mari – experţii estimează că unul de 30 de milioane de tone ar putea asigura apă proaspătă pentru jumătate de milion de oameni timp de circa un an. Costurile, însă, ar fi pe măsură – portalul PhysOrg estimează că ar fi nevoie de circa 10 milioane de dolari pentru a strămuta blocuri uriaşe de gheaţă în regiuni ecuatoriale.

Sursa: Tree Hugger

 


Un comentariu

  1. Da, iar remorcherele generează gaze cu efect de seră care vor contribui printre altele la desprinderea altor aisberguri şi la agravarea secetei.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger