Ai tendința să te aperi și să te justifici? Nu este o abordare bună

0

De ce simt unii oameni nevoia să se apare, să se explice și să se justifice tot timpul? O astfel de persoană este obositoare din cauza naturii toxice a obiceiului, susține psihologul Russel Bishop, într-un articol pentru Huffington Post.

A te apăra nu este neapărat un lucru rău, mai ales dacă ai motiv de a te apăra. În orice caz, nu este vorba de apărarea în cazul în care ești acuzat incorect, ci la obiceiul comun de a apărare-explicare-justificare pe care îl avem majoritatea dintre noi aproape zilnic.

Problema principală a acestui obicei este că, aproape tot timpul, când te justifici ești ca și vinovat. Cel care are tendința de a se justifica denotă nesiguranță cu privire la subiectul abordat. Scenariul cel mai rău este că “acuzațiile” ar putea fi adevărate, iar cel care este în poziția de a se apăra nu face decât să-și sape groapa mai adâncă.

Russel Bishop evocă o lecție învățată de la Bucky Fuller care, după o prelegere despre valoarea căutării să înțelegi și să fii înțeles, a cerut întrebări din partea publicului. Unul dintre cei prezenți l-a atacat pe acesta, spunând că nu știe despre ce vorbește și că nu are nicio bază pentru punctul său de vedere. După ce a ascultat, vorbitorul a spus “Mulțumesc”.

El a explicat, apoi, că a privit în interiorul lui pentru a găsi o reacție ca feedback despre propria persoană, căutând lucruri de învățat depsre sine, nu ceva de apărat.

Russel Bishop spune că atunci când suntem în situația de a ne apăra, o parte din noi aproape întotdeauna consideră că “ei” greșesc și “noi” avem dreptate. Apărarea și justificarea nu schimbă cu nimic situația, în schimb, ne acorează și mai mult în problema pe care o abordăm.

Reomandarea lui este ca atunci când ne aflăm în situația de a ne justifica să ne uităm în interiorul nostru pentru a găsi reacțiile și să aprofundăm întrebarea “Este foarte interesant. Poți să-mi spui mai mult despre ce vezi?”. Deși pare bizar să cauți mai multă critică, mai ales într-o zonă unde te simți deja incomod. Expicația constă în faptul că ce afli te poate elibera. Poate crește încrederea în sine pe măsură ce alegi chestionarea justificării. De asemenea, se poate închide o prăpastie între tine și persoana cealaltă. Până la urmă, este nevoie de mult curaj pentru a a confrunta critica.

Foto: Flickr  / veni markovski

Citiți și:

Femeile îmbătrânesc mai bine decât bărbații

Gândirea pozitivă ne ajută să trăim mai mult

Un zâmbet fals face mai mult rău decât bine

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger