Agricultura urbana: ferme in toata regula pe acoperisul blocurilor pentru promovarea fermieritului traditional

28

Gradinile de pe blocuri sau „acoperisurile vii” sunt in voga in Statele Unite, mai ales in Brooklyn. Sunt curate, frumoase, iar estetica si eficienta lor le transforma in instrumente atractive de promovare a agriculturii in decoruri urbane. Ferma Eagle Street reprezinta chintesenta agriculturii la bloc, gratie unui grup de initiativa ce propovaduieste mancarea produsa local, cu alimente crescute pe acoperis care ajung in pietele micilor producatori si pe farfuriile restaurantelor de fite din Brooklyn.

La sfarsitul lui 2008, Good Green, o firma specializata in inverzirea acoperisurilor de bloc, si-a unit fortele cu proprietarul unui depozit de marfuri din Greenpoint, cel mai nordic cartier din Brooklyn, si cu un fost reprezentant al companiei de servicii financiare E*Trade din New York pentru a semana culturi agricole pe acoperisul depozitului, scrie publicatia Grist. Rezultatul a fost Eagle Street Rooftop Farm, o ferma de aproape 560 de metri patrati, la carma careia a fost chemat un agricultor cu experienta, in persoana lui Annie Novak.

Novak supravegheaza rasadurile din Eagle Street impreuna cu cativa ucenici si voluntari si cultiva mustar, laptuci, ridichi, napi, mazare, ierburi sau cafea, pe care le vand in cadrul pietei lor saptamanale, deschisa in fiecare duminica. Fermierii de pe acoperis au sadit si un CSA (Community-supported agriculture) – o mica comunitate in care localnicii sunt loiali unei singure ferme, agricultorii si consumatorii impartind riscurile si beneficiile productiei de mancare. Totodata, ferma de pe acoperisul depozitului din Brooklyn aprovizioneaza si restaurante elitiste din zona, iar mancarea produsa local este indeajuns de pretuita de localnici incat sa asigure profit agricultorilor de pe bloc.

Miza este insa mai mare, cel putin asa spune Annie Novak, care spera ca fermieritul de pe acoperisul blocurilor sa le dea oamenilor lectie despre importanta mancarii astfel incat sa sustina mai mult fermele traditionale, cele de pe campuri. Initiativa Eagle Street se bucura deja de acoperire media din partea unor colosi media ca CNN, New York Times sau New York Magazine.

Tags:



28 de comentarii

  1. sigur, revenim la agricultura de subzistenta ca doar e “cool”. snobismul e in floare si la new york. oricum, ce-ti faci la tine pe balcon e treaba ta…

    • cred ca esti pe langa.. nu mi se pare snobism ci mai degraba o metoda de a utiliza resursele si spatiul intr-un mod constructiv, util si prietenos cu natura.

    • Nu e vorba de snobism ci de ecologie si spirit de afaceri. Ecologie pentru ca acel acoperis protejeaza cladirea mai bine decat ar face-o multe alte materiale inventate de om. Idea acoperisurilor inverzite nu e ceva nou, ei doar au dus mai departe acest concept si pentru ca se doreste ca produsele sa fie cat mai proaspete si sa nu mai genereze poluare prin aducerea lor de la distanta.

      Pana la urma, acoperisul este un spatiu care trebuie sa fie folosit. La noi se mansardeaza, la ei racoreste cladirea, produce legume si genereaza oxigen.

    • cristina baluta on

      nu cred ca e snobism….ci o joaca serioasa in urma careia mananci mai cu placere stiind ca e mai sanatos, clatesti ochiul cu verde in loc de gri, reduci poluarea prin oxigenul rezultat, castigi niscai bani ca o mica afacere, creezi 1,2,3 locuri de munca, izolezi termic cladirea de razele soarelui, creezi buna dispoziţie……si, asa cum au inteţionat ei, atragi atenţia asupra necesităţii cultivării proprii de produse, chiar dacă asta nu e o fermă adevărată!
      Ceva obiecţiuni din partea cuiva?

    • Ideea gradinaritului pe acoperis nu e snobism .

      O justificare buna e cea data in ultimul paragraf de coordonatorul proiectului Annie Novak, – “sa le dea oamenilor lectie despre importanta mancarii astfel incat sa sustina mai mult fermele traditionale, cele de pe campuri.”

  2. nimic mai placut decat sa pui mana si sa-ti cresti singur acolo o rosie, ba sa-ti cultivi patrunjelul intr-un ghiveci in bucatarie! bravo lor!!! in felul asta apreciezi si cata munca depun cei care te hranesc, producatorii.

  3. Pingback: Tweets that mention Agricultura urbana: ferme in toata regula pe acoperisul blocurilor pentru promovarea fermieritului traditional » Think Outside The Box -- Topsy.com

  4. Subzistent esti matale in judecata nea. Potentialul e imens, suprafetele deasemenea, iar apoi aproape se elimina transportul pentru produsele proaspete. Se poate face compost din resturile menajere din pubela verde din bloc, e o idee excelenta si pragmatica. Trebuie sa fii un pic deschis la minte si luminat la cap. Dupa cum probabil iti dai si dumneatale seama acum, nu toti sunt asa.

    Surplusul apei de irigare se recupereaza, legumele pot fi inoculate cu ciuperci speciale care elimina ,necesitatea stropirilor si a ingrasamintelor, etc etc.

    Cand e bine nu e bine, abia cand e rau atunci e bine. aaa?

    • Ai dreptate! Idee buna?!!!!!??? Treziti-va!!!!!!!
      Nu se mai polueaza mediul prin aducerea lor din alta parte, dar voi ce mancati oameni buni? Va dati seama ce contin legumele alea? Ati scos rufele la uscat afara ca apoi seara sa le luati negre de praf?
      In ce lume traiti?

  5. “Cap aveti, minte ce va mai trebuie”!. Bai “cultilor”(adika ziaristi tampiti) pai cat de poluate or sa fie produsele alea gradinarite pe blocuri? V-ati luat dupa cretrinul ala de oprescu care visa agricultura pe blocuri. Daca nu iesit la vot il veti avea tot pe idiotul ala primar al capitalei si ati “belito” sa ma iertati.

  6. termenul “fermierit” desi suna ca “barbierit”, “oierit”, “albinarit” – nu exista inca in DEX; e o ocupatie care nu exista, asadar

  7. Pai da e clar snobism….
    ca activitate de petrecere a timpului liber e super ok gradinaritul pe acoperis. Dar daca incepi sa speri ca o sa schimbi lumea cu asta…esti snob?

    pe de alta parte,
    Acoperisurile verzi(nu cu legume, cu gazon de ex) sunt intradevar o idee f buna de izolare termica care produce oxigen in acelasi timp

  8. cred ca spatiul in care se afla romania este un teritoriu special…candva a fost populat de omuleti la fel de speciali…nu mai este. Romanii au mintea spalata si injectata cu ura fata de oameni…fata de confratii lor… fata de tot ce, in opinia lor, le sfideaza logica. Unul zice ceva altul sare si ii da in cap ca nu-i bine, fara sa ofere argumente si incepe balamucul. am uitat de mult ce insemana cooperarea, intelegerea, compasiunea, altruismul. Nu o sa supravietuim! Nu meritam…iar natura nu iarta…si nu ma refer aici doar la romani…ci la majoritatea omenirii. Cat timp nu o sa ne facem din natura un aliat o sa fim sortiti unei vieti lipsite de sens, plina de frustrari si neajunsuri inchipuite… nu mai este mult timp…si chiar daca multi nu vor sa vada asta, majoritatea resimte ca suntem pe ultima suta de metri. Suntem un experiment reusit al unor minti bolnave…nu ne ramene decat sa terminam jocul si sa ne macelarim intre noi. Pacat de omenire, pacat de civilizatie, a fost o idee frumoasa.

    • du-te ba….
      serios?
      tare pesimist mai esti.

      acum chiar legume nu stiu daca as pune, dar macar niste iarba parca ar merge.
      nu prea mie clar cum se face. sa pun pietris si apoi pamint, sau toata treaba se face in ghivece?
      ca nu as vrea sa stric izolatia si sa imi intre apoi apa prin tavan

  9. asta vazusem cand eram mic, inainte de Revolutie in Constanta: de jos vedeam, pe acoperisurile blocurilor de 10 etaje rosii si mici pomisori – ca sa nu mai amintesc de cotetele cu gaini din bloc – pe vremurile acelea toti erau fermieri clandestini – acum e trendy – problema mea este ca orasul este poluat iar plantele cultivate au de suferit
    p.s. prietena mea cultiva in balcon in ghivece menta, busuioc si cimbru – bune la salate 😀

    • Eocologia este “trendy” acum pentru ca sub aceasca masca se misca acum fonduri imense, se creeaza noi impozite, noi ocupatii, fara sa rezolve de vreun fel problema de fond, doar la nivel de marketing ochii sunt spalati. Este “trendy” pentru ca suntem probabil cea mai alienata generatie fata de natura, nascuti intre betoane si intr-un mediu antropizat, o generatie de asfaltisti si ala de proasta calitate. Chiar de par pesimist cu zice domnu Sorin mai sus, spun cu certitudine ca specia umana s-a nascut si a trait in natura 99,9% tin timpul petrecut pe Terra. Natura l-a invatat sa supravietuiasca si sa renasca. Suna idilic dar asta este realitatea. Cat timp stim sa defrisam fara cap si sa construim blocuri fara cea mai mica norma ecologica, cat stim sa ne turnam beton in curti si oriunde este putin spatiu verde in jurul nostru ne meritam soarta. natura a devenit un muzeu. Dak ati fost prin barcelona poate ati vazut ce gradini au pe blocuri/in balcoane domnii de acolo. Nu spun sa bagati legume. Spun ca ceva trebuie facut in sensul asta. banuiesc ca de gradinarit de gherila ati auzit…la noi asa ceva nu am vazut….poate panselutele pe care in fiecare an cheltuim o gramada de bani sa le bagam in sensurile giratorii…
      Toata primavara am stat in Londra. acolo gradinaritul este sport national…fie ca e in centrul orasului sau stiu io unde. Majoritatea are o gradinita micuta in spatele casei…unde orice este posibil sa cultivi…trebuie doar sa vrei. generatia noastra are gradini virtuale ce le ingrijeste mai ceva decat pe o forma de viata. Gradini virtuale….??!!??…va da-ti seama? si sunt de mare succes…au creeat si dependenti. Distantare noastra fata de natura a fost facuta cu cap prin politici special gandite. Cineva a stiut ca atata timp cat traim in natura nu sunt usor controlabili…nu ne mai punem vietile in slujba unor burti grase si pline se sine. Dar sa ne intoarcem in blocul nostru de beton…buncarul sufletului nostru…nimic nu creste acolo..iar daca creste ceva este steril, stresat, alienat, fara nici o sansa de supravietuire. De asta sunt pesimist…

      • bo,
        inteleg ca esti umblat, dar asta nu inseamna ca tot ce ai vazut ai si inteles pe deplin.

        Gradinaritul in Londra se poate practica datorita planificarii urbane si traditiei arhitectonice britanice – acolo blocurile sunt mai mult pe orizontala – case construite una linga alta, sau semidetasate, si care au un spatiu verde in fata sau in spate.

        Apoi e si o veche traditie si pasiune a britanicilor pt botanica si spatii verzi – la cit e de umed acolo, nu-i o problema.

        Astfel, vad cu alti ochi noua tendinta de a rezerva locuri de cultivat in spatii care de obicei sunt vinate de agentii imobiliare pt constructii, si a le transforma in mini-ferme, unde iti poti cumpara/inchiria o parcela pe care o poti cultiva cu ceva. Si ei au amenajat pe acoperisuri spatii pt cultivat , dar inca experimenteaza , pt ca nu e usor sa adaptezi o constructie deja existenta la asa sarcina .

        Gradinaritul de gherila (aranjarea spatiilor publice neingrijite, pe timpul noptii, altfel daca sunt prinsi, sunt amendati) e posibil pt ca asa-s britanicii, nu asteapta sa le faca altii : -) … banuiesc ca e si un gen de admiratie a agentilor publici , care nu stau sa-i vineze pe cei care nu “respecta” spatiile publice in balarii si le cultiva

        In Italia am vazut spatii verzi ingrijite de diferite firme – si un anunt ce mentiona numele acesteia.

        Important e sa vrei sa schimbi ceva… sa cauti idei si sa afli ce fac altii

  10. Ce era in ’80 un lucru necesar(ptr a nu muri de foame) acum e trendy. 🙂
    Deci, din acelasi ciclu, recomand porcul crescut in beciul garajului si gainile pe balcon.
    Bineintele, pe langa rosiile ‘eco’ de pe bloc, vecinii de la ultimul etaj se vor putea bucura si de infiltratiile permanent de apa – acum nu doa cand ploua, ci si cand vecinul de la parter da cu stropitoarea pe acolo.

    Acum serios vorbind, nu cred ca e o idee viabila economic, desi e frumoasa. Din 5kg de rosii nu cred ca se pot acoperi cheluielile cu refacerea anuala a hidroizolatiei 🙁

  11. Pingback: Farmville la birou. Live, nu doar pe Facebook » Think Outside The Box

Reply To zeltera Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger