Agricultura ecologică se face pe mai puțin de 2% din suprafața agricolă din România. Media europeană este de aproape 6%

1

Suprafața pe care se practică agricultură organică în Europa a crescut semnificativ în ultimii ani. Între 2002 și 2011 suprafața s-a mărit de la 5,7 milioane de hectare la 9,6 milioane de hectare, ceea ce înseamnă o creștere medie de 6% în fiecare an. Totuși, 78% din suprața organică din UE se regăsește în UE15.

 

In-solar

 

În 2011, cele mai mari suprafețe pe care se practica agricultură ecologică se găseau în Spania, cu 1,8 milioane de hectare, Italia, cu 1,1 milioane de hectare, dar cu un trend descendent, și Germania, cu 1 milion de hectare. Împreună, reprezintă 40% din suprafața agricolă organică din UE27. România are doar aproape 230.000 de hectare de suprafață agricolă ecologică.

În ce privește procentul de suprafață agricolă ecologică din suprafața agricolă totală, Austria stă cel mai bine, cu 19%, urmată de Suedia și Estonia cu 15,7% și, respectiv, 14,1%. România este a patra de la coadă, cu mai puțin de 2%, mai rău ca noi stând Irlanda, Bulgaria și Malta.

Suprafața medie a unei ferme ecologice era, în 2010, de 34 de hectare la nivel european, România aflându-se deasupra mediei, cu 47 de hectare, în timp ce suprafața medie a unei unități agricole convenționale era, în același an în România, sub 10 hectare. În ce privește numărul unităților agricole organice din România în 2005, 2007 și 2010, acesta a fost de sub 2.500 în toți anii, dar numărul a scăzut în 2010. Prin comparație, în Italia erau aproape 45.000 de unități agricole organice în 2010.

Studiul a fost realizat de Comisia Europeană care a publicat și o propunere pentru un nou regulament privind producția ecologică. Prin acesta, CE își propune, printre altele, consolidarea și armonizarea normelor atât în UE cât și pentru produsele importate și facilitarea aderării micilor fermieri la agricultura ecologică, prin introducerea posibilității ca aceștia să se înscrie într-un sistem de certificare în grup.

 

Citiți și:

Niciun retailer din România nu vinde fructe și legume ecologice din producția autohtonă

Țăranii alternativi care pot hrăni lumea


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger