Agricultura de subzistenţă, soluţia pentru foamete

4

Soluţia pentru combaterea foametei globale, sărăciei şi schimbărilor globale este o abordare proaspătă, la scară mică, a agriculturii, arată un raport al WorldWatch Institute, citat de Guardian.

Raportul anual al institutului face apel la trecerea de la agricultură industrială şi pune în discuţie iniţiative la scară mică în Africa sub-sahariană care combat sărăcia şi foametea într-o manieră sustenabilă din punct de vedere al mediului.

Autorii sugerează ca, în loc să producem mai multă hrană pentru a acoperi nevoile populaţiei în creştere, o abordare mai eficientă a siguranţei alimentare şi schimbărilor climatice ar fi producerea necesarului pe plan local şi reducerea deşeurilor.

Brian Halwell, co-director al proiectului spune că soluţia este să ne îndepărtăm atenţia de la producţie la probleme de consum şi reducerea deşeurilor. “Majoritatea stimulentelor de la guverne pentru fermieri sunt legate de producţie. Agricultorii sunt răsplătiţi pentru cantitatea produsă, fără prea mare atenţie la calitate şi la impactul activităţilor agricole asupra mediului şi sănătăţii umane. Este nevoie de schimbarea acestor stimulente”, spune acesta.

Proiectele analizate în raport includ iniţiative în cadrul comunităţilor locale privind agricultura urbană, grădinăritul la şcoală şi programe de alimentaţie, dar şi conservarea stocurilor de animale.

În Nairobi, Kenya, localnicele cresc grădini verticale care le asigură un venit şi siguranţă alimentară pentru familiile lor. “Ele vând producţia lor, dar şi consumă o parte din ce produc”, spune Danielle Nierenberg, co-director al proiectului. “Pe măsură ce vorbim despre aceste inovaţii trebuie să ne amintim că fermierii nu sunt doar fermieri: sunt şi oameni de afaceri, îngrijitori ai pământului şi educatori care duc mai departe cunoştinţele în comunitatea lor”, spune aceasta.

În cadrul unui alt program, în Uganda, copiii sunt învăţaţi despre nutriţie, prepararea hranei şi creşterea legumelor locale. Programe pilot de acest gen sunt desfăşurate şi în Mali şi Sudan, unde elevii sunt hrăniţi şi intruiţi asupra producţiei şi consumului de hrană.

“În ultima jumătate de secol am pus accentul pe un set de strategii care au prioritizat un sistem agricol intensiv din punct de vedere al combustibilului şi producător de emisii”, spune Anna Lappe, autor în cadrul raportului.

Deşi Halwell spune că guvernele trebuie să înceapă implementarea schimbării, raportul sugerează că atitudinea internaţională cu privire la dezvoltarea gricolă trebuie să se schimbe pentru ca lecţia învăţată de pe urma acestor studii de caz să ducă la rezultate pe scară mai mare.

“Ajutorul alimentar este o rezolvare de moment, nu o oportunitate de investiţie a banilor în economia locală şi o stimulare de procesare şi distribuire a alimentelor pe plan local”, mai spune acesta.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: S-ar putea ca unii producători să lichideze efectivele de animale în condiţiile în care nu pot valorifica laptele

Tags:4 comentarii

  1. “Domnilor parlamentari… ne paste criza, criza americana… Ce inseamna criza? Pericolul foametei… Va rog sa intelegeti si sa votati pentru sprijinirea taranilor… pentru creditul agricol … Sa nu ramana jugar (pogon) nelucrat! Sa nu vina foametea in Regat… PNT si-a luat un angajament politic fata de tara si fata de tarani. Va multumesc…” – IULIU MANIU – prim Ministru al Regatului Romaniei – 1930 (extras din Registrul Cancelariei) [ing. – econ. Sorin-Ioan Nicolescu – PNTCD Prahova – nonpavelescu…]

  2. Pingback: Este nevoie de acţiuni urgente pentru a combate foametea globală » Think Outside the Box

  3. Pingback: Marş pentru apă: Elevii americani strâng bani pentru apă şi igienă la şcolile din ţările sărace » Think Outside the Box

  4. Pingback: Biocombustibilii. Cum au ajuns ei de la o soluţie pentru un transport curat la o ameninţare pentru siguranţa alimentară » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger