Agentele Satanei și mila creștină

39

După ce a primit toate detaliile necesare, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a spus că nu comentează pentru că nu cunoaște detaliile. I-am promis și alte detalii, dar răspunsul dumnealui a fost același. Le-am scris și celor de la ASCOR, celor de la TCO (Asociația Tinerii Creștin Ortodocși), celor de la Pro Vita (Asociația creștină pentru Născuți și Nenăscuți) și altor cîteva organizații creștin ortodoxe (una dintre ele intitulată Mila Creștină). TCO ne-au spus că nu comentează, Pro Vita ne-au dat un număr de telefon la care n-au răspuns și ceilalți n-au spus nimic. Concluzia e că marea familie BOR n-are nimic de zis despre această situație.

 

 

Recent a început în Rusia procesul celor trei membre ale grupului Pussy Riot. După ce au fost ținute 5 luni în închisoare, fără drept de a ieși pe cauțiune, cele trei femei, una de 23 de ani, una de 24 și cea mai mare dintre ele de 30 de ani, sunt trezite în fiecare dimineață la 5, sunt ținute într-o cămăruță cîteva ore, fără a fi hrănite și apoi sunt aduse la tribunal, unde sunt închise într-o cușcă timp de 11 ore, cît durează audierile.

Procurorul le-a numit în discursul de deschidere agente ale Satanei și le-a acuzat că încearcă să distrugă statul rus. Purtătorul de cuvînt al Bisericii Ortodoxe, Vsevolod Chaplin, a declarat că însuși Dumnezeu le judecă pe cele trei rebele în acest proces laic și a refuzat să le accepte scuzele; Pussy Riot și-au cerut scuze credincioșilor, dar și-au menținut poziția anti-Putin.

Ce au făcut atît de grav rusoaicele încît să merite un astfel de tratament și promisiunea că vor primi 7 ani de închisoare? Să reluăm amănuntele pentru cei care nu știu deja, în special pentru purtătorul de cuvînt al BOR: în februarie, Pussy Riot au cîntat în altarul Catedralei Iisus Hristos Mîntuitorul o rugăciune-punk, Fecioară Marie, scapă-ne de Putin. Acțiunea a fost un protest împotriva susținerii pe care Putin o primește de la Patriarhul Kiril; în sens mai larg, protestul era unul împotriva apropierii prea mari dintre Biserică și Stat.

 

 

După normele juridice contemporane, cele trei activiste ar trebui să primească o amendă sau, în cel mai rău caz, cîteva luni de închisoare (pe care deja le-au făcut).

Sunt situații în care abținerea de la comentarii e un comentariu în sine. Aceasta e una dintre ele – oricine se declară creștin sau om cu bun-simț nu are nevoie de prea multe amănunte ca să se pronunțe. Tăcerea Bisericii Ortodoxe Române și a asociațiilor creștine românești le face părtașe la această mare nedreptate.

Cred că nu mai e nevoie să amintim crimele de care se face vinovat Putin. Acțiunea grupului Pussy Riot poate e ofensatoare și de prost-gust, dar e totodată curajoasă și motivată de nevoia de dreptate.

Fericiți cei care suferă pentru dreptate. Pînă la răsplata divină pentru suferința lor, am putea totuși să facem ceva să o prevenim. Dacă nu vrem să le lăsăm pe cele trei femei să fie martirizate de cîrdășia dintre un stat opresiv și Biserică, semnați acestă petiție a Amnesty International.


39 de comentarii

 1. Dragilor, acolo nu e mana BOR sau a Bisericii Ruse, nu e vorba de ortodoxie si de credinciosi, e vorba de Putin si tendintele lui dictatoriale. Daca vreti sa criticati pe cineva, criticati dictatura.
  Din punctul meu de vedere, nu e un lucru rau sa te rogi la Dumnezeu sau la Maica Domnului sa scape tara de un dictator, desi e o lipsa de respect fata de ortodoxie sa faci unele si altele in biserici. Si-au cerut scuze si cam acolo se opreste implicarea Bisericii.
  Dincolo de asta, e vorba de statul lui Putin.
  Nu stiu care e relatia Patriarhului Kiril cu Presedintele Putin, oricum nu Patriarhul le poate scoate din inchisoare (din cate stiu eu, capii bisericilor ortodoxe nu au drept de gratiere). Asa cum ati (bine) precizat, Rusia e un stat laic si legea (dreapta, stramba, cum e) e laica.
  Deci, sa nu facem confuzii si interpretari tendentioase.
  Imi pare rau de tinerele acelea, dar intr-o dictatura asa se intampla. Am trait-o si nu, si a fost mult mai negru. Si o vom mai trai, dupa cum se pare.
  Sunt crestin ortodox.

  • Corect. Chiar nu inteleg ce asteapta autorul articolului de la BOR? Sa il certe pe Putin? Nu are sens.
   Daca vrea sa ajunga la radacina raului, sa protesteze la portile FSB-ului

  • Captain Planet on

   Piktor, Patriarhul Kiril il sprijina pe Putin, asta a fost si motivul actiunii; iar BOR si Biserica Ortodoxa Rusa sunt surori si sunt institutii transnationale, nu se poate invoca neamestecul in treburile locale deci BOR e responsabila in aceeasi masura de nedreptate

  • Biserica e în cârdăşie cu statul rus putinist. Aia e relaţia. Cam ca la noi de altfel.

   ‘”Ascultați ce spune unul dintr cei mai influenți și carismatici oameni ai BOR-ului, protoereul Vsevolod Ceplin, președintele Departamentului Sinodal al relației dintre biserică și societate. „Dumnezeu condamnă acțiunea grupului Pussy Riot. Sînt convins că Dumnezeu condamnă astfel de acțiuni, iar acest păcat trebuie pedepsit și în această viață, și în viața de apoi. Eu știu acest lucru pentru că Dumnezeu mi-a dezvăluit“.’

   I-a dezvălut lui, cică.

   http://www.criticatac.ro/17775/rugciunea-punk-care-arunc-rusia-intr-rzboi-civil-cultural-religios-politic-fr-precedent/
   http://open.salon.com/blog/heather_michon/2012/07/10/pussy_riot_and_the_vertical_of_power

  • Si totusi, daca trei femei se roaga la Sfanta Fecioara sa-i scape de ceea ce ele cred (si nu doar ele) ca e un dictator, ce e rau in asta? Nu credeti, dle Piktor Ortodox, ca ar trebui ca adevaratii crestini sa le ia partea? E vorba de urmarirea unor femei pentru ca pun libertatea si rugaciunea mai presus de puterea politica? BOR si orice credincios adevarat ar trebui sa spuna ceva de felul “sunt libere sa se roage, si nu au gresit nimic din punctul nostru de vedere, al crestinilor!” Si cred ca acesta ar fi si punctul de vedere al oricarui crestin, nu numai al celor ortodocsi!
   Nu stiu ce au mai facut cele trei tinere, dar cel puțin din articolul de mai sus nu desprind nici o singura actiune indecenta, lipsita de respect pentru biserica, sau orice altceva care sa merite chiar si o simpla amenda. Bisericile sunt deschise tuturor, si daca cineva rosteste o rugaciune cu voce tare, fie si impotriva lui Putin, nu vad ce motiv ar avea biserica sa le numeasca “agente ale satanei”. In mod normal, un ortodox cinstit ar trebui sa se delimiteze de asa ceva (la fel si BOR) si sa spuna “nu e drept ce se intampla, nu e drept sa fie diabolizate trei femei care rostesc o rugaciune cinstita, in numele libertatii!”

   • Radu: În Biserica Ortodoxă, prezența femeilor în altar este un gest de profanare. Deci, ele sunt responsabile și religios. Și apoi…rugăciunea e rugăciune, iar melodiile punk sunt melodii punk. Dacă ele se roagă prin melodii punk, ar trebui să facă chestia asta în particular, nu public, unde își pot atrage reacția creștinilor sau pot deranja oamenii din biserică.

 2. “….în cel mai rău caz, cîteva luni de închisoare ….”
  Ce-ati patit ma fratilor, ati dat cu capul de cutie cand l-ati scos la gandit afara ? De ce sa faca inchisoare, fie si in cel mai rau caz ? Pot crede ca v-a scapat, dar nu e permis sa fiti atat de superficiali daca aveti pretentia de formatori de opinie si eu cred ca o aveti.

  BOR trebuia sa spuna ceva daca a fost intrebata, cu tot disconfortul pe care l-ar produce o pozitie, oricare ar fi ea.

  • Formator de opinie nu este egal cu Mediafax, OK? Ca formator de opinie, AI dreptul să-ți spui *propria* opinie într-un material scris… sau televizat, care se prezintă sub formă de E-DI-TO-RI-AL. 🙂 Or, nebunele alea trei – din muuulte câte sunt pe lumea asta, și nu doar în ultrafeminista de organizație hodoronc-tronc Pussy Riot -, DA, merită să stea câteva luni la răcoare, să le mai treacă de alean, de… methadonă sau LSD sau Ecstasy, ce-or lua ele înainte să facă voyeurism în numele Dreptății! :)))

 3. Ce legătură au TCO, ASCOR sau Pro Vita? Singurul for care poate exprima o poziție oficială a Bisericii este BOR. Nici BOR nu are niciun amestec în treaba asta. Biserica Ortodoxă Rusă, ca și Biserica Ortodoxă Română, este autocefală, adică se administrează singură. Deci, Biserica Ortodoxă Română nu are voie să se amestece în treburile interne ale rușilor.

  Oricum, problema e politică, nu religioasă și ține de sistemul politic de acolo. E o problemă particulară. În definitiv, fetele nu aveau ce căuta acolo. Puteau să-și exprime opinia și în alt loc.

 4. NU e posibil ca intr-un stat DEMOCRATIC sa se procedeze la represalii comuniste , la arestari si subjugari la care sunt supuse aceste trei tinere….Ar trebui sa existe libertatea de opinie …BISERICA trebuie sa ajute aceste tinere NU sa taca precum MORTUL IN PAPUSOI!!!
  Sa cred oare ca BISERICA este POLITIZATA ???
  Biserica TREBUIE SA FIE INDEPENDENTA DE POLITIC ,TREBUIE SA-SI APERE ENORIASII!!!

 5. Acest site se numeste “think outside the box”. Imi pare rau pentru toti credinciosii oricarei religii, oricarei orientari, dar e momentul sa ne trezim totusi si sa dam ochelarii de cal pusi de atatea milenii pe ochi.
  Dumnezeu nu tine de “sfanta si apostoleasca…”, nici de Himalaya, nici nu sta intr-o piatra cazuta din cer. Am fost manipulati, intorsi pe toate partile de generatii de “oameni ai Domnului” care au facut orice doar sa uneasca oamenii in aceeasi gandire. Bietul Isus, nici nu mai stie cand s-a nascut, pe langa faptul ca e total ignorat de 3/4 din planeta, la fel toata armata de sfinti si martiri din calendarul bisericesc.
  Dumnezeu exista, este universal, este in fiecare fibra din noi – si ne-a dat darul liberului arbitru. Doar cand citesti pe pagina asta atatea pareri, toti sarind la celalalt sau la amaratele astea 3, ridicand pietre tot mai mari si aruncandu-le. Uitam un lucru – sa fim buni si sa ne iubim aproapele, sa cinstim locul pe care-l calcam – pentru ca este ca si noi, creatie divina, energie pura.
  Mintim, scuipam, aruncam cu piatra, parjolim si otravim totul in jurul nostru, dar mai inainte de toate, insusi sufletul nostru, care este venit de sus, de la cel pe care l-am taiat in felii si le-am dat fiecareia un nume : Dumnezeu, God, Allah…

 6. Pingback: Cazul PUSSY RIOT: CRIMA SI PEDEAPSA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari

 7. Dacă “Dumnezeu le judecă pe cele trei”, după cum a spus purtătorul de cuvînt al bisericii, ATUNCI SĂ FIE CONDAMNATE NUMAI CÎND SE AUDE VOCEA LUI DUMNEZEU DIN CER, ŞI CU PEDEAPSA SPUSĂ DE EL!! Invocarea unui “dumnezeu din cer” în pedepse PUR popeşti, ESTE O EXCROCHERIE, care a fost practicată dramatic în Evul Mediu. Ev ÎNTUNECAT care se întoarce deoarece politicul permite religiei să se manifeste în toată ABJECŢIA ei. Căcam-aş în gurile popilor şi ale politicienilor care le permit să mai existe.

 8. Aici vedeti video “ragaciunii” acestor fetite nevinovate. http://www.youtube.com/watch?v=ALS92big4TY
  Iar aici – tot dragele de ele in muzeu. Atentie – lidera grupului Nadejda Tolokonnikova e gravida in luna a 9a!

  Credti ca autorul articolului nu stia realitatea? Ma indoiesc. Iata cum cu jumatete de adevar se formeaza o opinie publica distorsionata.

  Va doresc pe viitor sa verificati orice informatie.

  • a, bun, am inteles acum: “ortodoxismul” este identic cu islamismul fundamentalist – pai de ce nu zici asa de la inceput?

   Oricum, vad ca tot nu a aratat nimeni legea si articolul ei prin care a canta rock intr-o biserica constituie “infractiune” si cum anume se pedepseste aceasta

  • S@ Hites Lying:
   Si care este relevanta acestor poze? Sa fie judecate, amendate, cazute din anumite drepturi..sa zicem cele parentale, pentru acele lucruri. Dar conform legii, nu conform unor legi nescrise sau dictatoriale.

 9. Catre moderator: nu vi e rusine? Deci asta e libertatea exprimarii in Romania? Halal jurnalisti… Sa eliminati informatia ce nu va convine.. Mai criticati Rusia si pe Putin? Nu e nico problema, mai exista si Facebookul (pana ajung si acolo “democrati” ca voi).

 10. Pingback: Rusoaicele de la Pussy Riot, declarate vinovate de huliganism | TOTB.ro - Think Outside the Box

 11. Se face o confuzie intre doua lucruri distincte:
  1. batjocorirea credintei ortodoxe,
  2. dezacordul cu faptul ca Biserica Ortodoxa Rusa il sustine pe Putin.

  Daca un om nu este de acord cu batjocorirea propriei lui credinte (in acest caz, ortodoxe), atunci este rapid etichetat ca “fundamentalist”.

  Mie nu imi este clar fata de care din aceste doua lucruri s-a cerut pozitia Bisericii Ortodoxe Romane:
  La 1., raspunsul este unul de bun simt – indiferent de religie (cereti parerea unui catolic, a unui budist, a unui islamist fata de batjocorirea propriei credinte). Si nu toti islamistii sunt fundamentalisti (este o eroare de gandire sa se generalizeze). Interesant ca se aduce in discutie mila cand sunt atacate valorile fundamentale ale unei persoane. E o diferenta intre “mila” si “umilire”! Un om care nu are nici o credinta religioasa, daca nu poate intelege diferenta intre “mila” si “umilire”, isi poate inchipui cum ar fi sa fie injurat de mama si sa i se ceara sa aiba concomitent “mila”.

  La 2., separarea vietii religioase de cea politica este un lucru bun, de dorit. Totusi, in ortodoxie, in toate bisericile, credinciosii se roaga pentru conducatorii tarii lor, indiferent de culoarea lor politica.
  Pentru acest al doilea punct, cred ca ar fi mai relevant sa fie aduse in discutie fapte concrete care atesta faptul ca Biserica Ortodoxa Rusa il sustine pe Putin si nu versurile unei oarecare formatii muzicale.

  La asa cerere, asa raspuns, adica asa cum bine ati observat si tacerea este un raspuns. Pentru unii el se traduce “o astfel de solicitare nu merita un raspuns”.

 12. Mai am o curiozitate: atunci cand ati cerut parerea asociatiilor ortodoxe numite in articol, ati semnat tot Captain Planet?

  Ca pare cam inegala situatia: organizatiile in discutie sunt formate din oameni cu nume si prenume, nu din anonimi cu porecle si aceasta antreneaza o alta responsabilitate si seriozitate a propriilor afirmatii.

 13. Catre Codruta:
  1.Dezinformarea consta in semiadevar, adica in articol se spune ca “fetele au canta o rugaciune punk..” Sun un rocker “batran”, toata famila mea sunt rockeri, dar sa fim seriosi.. Ce vedem in video nici un om cu descernamant nu o poate clasifica drept “rugaciune”.
  2.Nu sunt ortodox, dar i-mi trezeste dezgust nighilizmul si dispretul fata de valorile adeptilor acestui cult, dealtefel, ca si a oricarui altul (cu exceptia satanizmului). Sa facem abstractie de la faptul ca “pasaricele” au intrat intr-un lacas sfant pentru multi oameni si le-au adus o jignire grava prin comportamentul lor. Daca aveau de spus ceva lui Patriarhului, nu aveau decat sa manifeste in fata casei lui.. sau a lui Putin. Incearca sa-i spui unui afroamerican in SUA -“negru”, doar atat.. (doar nu e alb..) si sa vezi ce ti se intampla.. Si sutele de milioane de crestini ortodoxi valoreaza mai putin? Si totusi, nu se compara cuvantul “negru” cu o actiune planificata de jignire si dispret etalata in modul cel mai scarbos posibil.
  Sa speram cu totii, ca in 2 ani sa prinda repect fata de convingerile altora.

 14. Pingback: Reacţii internaţionale după condamnarea la închisoare a membrelor trupei Pussy Riot | TOTB.ro - Think Outside the Box

 15. Pingback: Una din membrele Pussy Riot a scăpat de închisoare | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger