Agenția pentru Protecția Mediului din SUA: Valoarea vieții unui american este de 7,9 milioane de dolari

1

Birocrații se chinuie să răspundă la o întrebare veche de când lumea: care este valoarea vieții umane? Guvernul american folosește dolarul ca unitate de valoare a vieții pentru a cântări costurile și beneficiile reglementării unor aspecte precum poluarea, de exemplu, însă această practică s-a dovedit a fi încărcată politic și afectiv. Acum, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA vrea să renunțe la eticheta de preț pusă pe viețile americanilor și să folosească o terminologie diferită.

Prima încercare a agenției – „valoarea riscului de mortalitate” – a fost respinsă însă de consiliul științific al instituției, informează Associated Press. Propunerea EPA ar adăuga mai multă valoare morților cauzate de cancer în detrimentul celor survenite din alte cauze, cum ar fi atacurile de cord, și asta pentru că teama față de cancer ar fi mai mare. „Este foarte etic, dar și foarte periculos”, se pronunță David Ropeik, expert în comunicarea privind riscurile. Acesta spune că oamenii adesea supraestimează unele riscuri, cum ar fi cel al dezvoltării cancerului, și le subestimează pe altele, cum ar fi cel impus de atacurile de cord.

Decenii la rând, în încercarea de a stabili dacă anumite reglementări sunt viabile din punct de vedere economic, guvernul american a folosit ceea ce a fost numită „valoarea statistică a vieții”. Așa-numita etichetă de preț a devenit un subiect politic fierbinte în 2002, când administrația Bush a încercat să reducă valoarea vieții persoanelor în vârstă cu 38% față de cea a oamenilor sub 70 de ani. Apoi, în 2004, discret, EPA a redus valoarea vieții pentru toți americanii, de la 7,9 la 7 milioane de dolari. Associated Press a descoperit această mișcare în 2008, iar aceasta a fost criticată de democrați și ridiculizată de comedieni.

Imediat după instalarea administrației Obama, în 2009, valoarea statistică a vieții a urcat din nou la 7,9 milioane de dolari, iar EPA a propus recent folosirea termenului „valoarea riscului de mortalitate”, reglementările urmând să fie măsurate în „dolari per microrisc per an”. Microriscul este unul la un milion. Astfel, când vine vorba de calcularea beneficiilor unei reglementări, valoarea vieți nu ar mai fi de 7,9 milioane de dolari, ci de 7,9 dolari per microrisc per persoană per an.

Când economiștii de mediu vorbesc de valoarea vieții, ei încearcă de fapt să calculeze cât de mult ar plăti oamenii pentru reducerea riscului individual al morții, așa că acest termen este considerat mult mai adecvat de către unii specialiști. Cu toate acestea, membrii consiliului științific al EPA spun că noua terminologie este stângace și confuzantă și propun un alt termen: „valoarea reducerii riscurilor”. Decizia finală îi aparține președintelui EPA.

Prin noua propunere, EPA susține că riscul morților cauzate de cancer este cu 50% mai rău și mai costisitor decât riscul de a muri pe alte căi. Oficialii EPA s-au bazat în acest caz pe sondajele care arată că oamenii ar fi dispuși să plătească mai mult pentru a evita morțile cauzate de cancer. John Graham, cel care a propus scăderae valorii vieții în cazul persoanelor în vârstă, spune că poziția prioritară a cancerului nu poate fi justificată în condițiile în care oamenii nu-și monitorizează locuințele în căutare de radiu, nu se înscriu în programe de screening pentru cancer și nu consumă zilnic cantitatea recomandată de fructe și legume.

Foto: Flickr/Andres Rueda

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Atlasul emisiilor: Creşterea emisiilor în China anulează scăderea emisiilor din vest » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger