Afrodisiacele – efect placebo sau stimulare sexuală pe bune?

0

Bărbaţii şi femeile au folosit, încă din vechime, stimulente pentru a-şi spori libidoul şi performanţa sexuală. Dacă motivul este lesne de bănuit, metodele folosite au variat în funcţie de gusturi şi cultura locului. Efectul afrodisiac al unor mâncăruri, ierburi sau parfumuri a aprins curiozităţi şi pasiuni de la curţile regale, în budoarul curtezanelor, şi până în patul muritorilor de rând.

de Camelia Moga

 

Celebrul tratat erotic al Orientului, Kama Sutra, descrie şi el pe larg importanţa afrodisiacelor în viaţa amoroasă a unui cuplu. Iar în zilele noastre, industria sexului face bani frumoşi din vânzarea afrodisiacelor şi a suplimentelor nutritive care promit plăceri senzuale intense. Funcţionează ele cu adevărat sau este mai mult un efect placebo? Aceasta este întrebarea.

Părerile sunt împărţite. Cercetătorii au descoperit că unele mâncăruri, ierburi şi alte suplimente chiar stimulează producerea hormonilor care afectează libidoul. Ceea ce nu au putut afla cu exactitate este dacă aceşti hormoni sunt produşi într-o cantitate suficient de mare ca să producă nişte schimbări evidente, principala cauză fiind faptul că libidoul este greu de studiat. Conform FDA (Federal Drugs Agency – agenţia care se ocupă de omologarea medicamentelor în Statele Unite), nu există nicio dovadă ştiinţifică care să ateste eficacitatea afrodisiacelor, efectele promovate ale acestora fiind considerate pure mituri. Cercetători de la Institutul Kinsey, din cadrul Universităţii Indiana, din Bloomington, care au studiat şi ei problema, susţin că, întotdeauna, exista un puternic efect placebo atunci când vine vorba de vreun aliment sau un medicament destinat creşterii atracţiei sexuale sau potenţei. Mintea joacă un rol major pentru corpul uman, spun ei.

Pe de altă parte, alte studii confirmă proprietăţile afrodisiace ale unor plante. O echipă de cercetători de la Universitatea din Guelph, Canada, a revizuit zeci de studii care au analizat diverse produse de orgine animală sau vegetală despre care se crede că ar avea proprietăți afrodisiace. Dintre ele, substanțele cu cel mai mare potențial, care s-au dovedit a fi și cele mai bune la gust, sunt ginsengul coreean și șofranul. Rezultatele studiului arată că medicamente precum Viagra pot trata disfuncţia erectilă, dar nu cresc libidoul şi au efecte secundare, în timp ce plantele rezolvă ambele probleme în mod natural. „Avem nevoie de produse naturale care să îmbunătăţească viaţa sexuală, fără a avea efecte secundare negative. Medicamentele pot cauza dureri de cap, dureri musculare şi slăbirea vederii şi pot avea interacţiuni periculoase cu alte substanţe”, susţin cercetătorii canadieni. De asemenea, planta Muira Puama şi rădăcina de Maca ar avea şi ele efecte surprinzătoare în stimularea apetitului sexual.

Potrivit sexologului american Ava Cadell, posesor a două diplome de doctorat în domeniul comportamentului şi sexualităţii umane, alimentele conţin substanţe nutritive diferite, care pot afecta în mod diferit psihicul omului. Unele pot inhiba dorinţa, altele fac ca afluxul de sânge să fie mai mare spre organele genitale, iar altele determină creşterea secreţiei de hormoni ai “fericirii”.

Prin urmare, chiar dacă unii oameni de ştiinţă spun că este greu de măsurat un efect concret al afrodisiacelor, prin cel de relaxare, încălzire, bună dispoziţie, încredere în sine şi vasodilataţie pe care multe dintre ele îl produc, în special afrodisiacele naturale, putem spune că cei care le folosesc beneficiază cel puţin de un teren prielnic pentru un act sexual reuşit.

Ce sunt şi cum acţionează afrodisiacele

Din cele mai vechi timpuri, bărbaţii şi femeile au folosit diverse plante, fructe, mâncăruri sau esenţe ca afrodisiace, pentru amplificarea plăcerilor senzuale. Denumite după numele zeiţei greceşti a iubirii, Afrodita, afrodisiacele au fost împărţite în trei categorii de bază: cele care creează dorinţa, cele care măresc potenţa şi cele care amplifică plăcerea sexuală. Majoritatea sunt produse naturale, care trezesc senzualitatea, stimulează libidoul, provoacă vasodilataţia, care la randul ei favorizează un flux sangvin mai mare şi o lubrifiere mai bună a organelor genitale pentru ambele sexe, sporesc vitalitatea şi virilitatea, amplifică trăirile în timpul actului sexual sau ajută la controlul ejaculării, în cazul bărbaţilor. Iar efectele variază de la individ la individ.

Sexul implică stimularea tututor celor 6 simţuri – miros, gust, văz, pipăit, auz şi, nu în ultimul rând, mintea. Nu degeaba se spune că cel mai mare organ sexual al omului este creierul. Experţii spun că afrodisiacele pot funcţiona în două feluri. Unele crează apetit sexual prin influenţarea minţii (prin muzică, inhibitori mentali ai fricii, anxietăţii, eliminarea unor inhibiţii, etc), iar altele stimulează apetitul acţionând asupra anumitor părţi ale corpului (prin creşterea fluxului sangvin, simuland senzaţiile unui act sexual, stimularea secreţiei de hormoni responsabili cu plăcerea şi dorinţa sexuală, etc).

Efectul afrodisiacelor asupra corpului şi creierului uman se bazează, în general, pe activitatea hormonală, care controlează nivelul libidoului, şi, în special, pe rolul testosteronului, care pare să fie esenţial pentru apetitul sexual. Fie că vedem, auzim, mirosim sau avem contact în orice fel cu ceva stimulant din punct de vedere sexual, are loc o reacţie în lanţ. Cert este că, în final, creierul eliberează norepineprina şi dopamina, neurotransmiţători care transmit o stare de bine, de fericire, de plăcere. O carenţă în testosteron, ce poate fi cauzată de stres, oboseală sau depresie, scade automat apetitul sexual. De aceea, printre cele mai eficiente afrodisiace sunt incluse o hrană naturală, sănătoasă, un stil de viaţă echilibrat, armonios şi activ. Pe langă acestea, apa mării şi a apelor curgătoare, aerul proaspăt şi lumina soarelui pot avea efecte miraculoase asupra sexualităţii.

Printre alimentele producătoare  de testosteron regăsim: ceapa – care stimulează puternic activitatea gonadelor la bărbaţi, îmbunătăţind astfel producţia de spermă, dar şi de testosteron, roşiile – care facilitează producerea lichidului prostatic, ajutând penetrarea, trufele şi sparanghelul – conţin androsteron, un hormon care stimulează producerea testosteronului; nucşoara – conţine o amfetamină halucinogenă, care în cantităţi mici dă o senzaţie de bine şi uşoară euforie, şi avocado  – care conţine bromocriptina, care favorizează producerea de  testosteron.

De asemenea, uleiurile esenţiale au fost folosite de secole pentru a creşte atracţia dintre bărbaţi şi femei. Parfumurile de iasomie, lemn de cedru, patchouli, ylang ylang, vanilie, mosc sau trandafir sunt recunoscute pentru creşterea libidoului şi a energiei pasiunii dintre iubiţi. În ceea ce priveşte aromele folosite în diferite ritualuri, ghimbirul este cel mai frecvent menţionat în Kama Sutra, cartea Iubirii, pentru efectul său de hrănire a pielii şi îmbunătăţire a fluxului sangvin. De asemenea, despre aromele calde şi picante se spune că declanşează atracţia sexuală, elimină toxinele şi energizează întreg corpul.

Există şi cazul anumitor grupe de alimente, fructe sau legume care au fost considerate afrodisiace datorită formei lor, şi nu datorită efectelor pe care le produc, cum este cazul  stridiilor, care amintesc de forma ovarelor (ele fiind totuşi bogate în zinc, care contribuie la creşterea nivelului hormonal), al fructului de avocado (fructe ce cresc în perechi, fiind asemănate cu glandele genitale masculine – gonadele), castravetele sau sparanghelul, care sunt considerate simboluri falice.

Mituri sau realitate?

„La alimente sunt multe mituri, precum cel cu scoicile – ele fiind mai mult asociate cu sexul datorită formei lor, decât datorită efectelor pe care le produc. In cazul ciocolatei, unele studii spun că ar avea efecte afrodisiace, dar unii confundă plăcerea oferită după consumul ei cu senzaţia de libido. Deseori, oamenii consumă ciocolată când sunt trişti, singuri sau frustraţi, şi nu simt nevoia în momentul respectiv să meargă undeva să facă sex. Substanţa care ar produce efectele se cheamă fenil-etil-amină, dar ea este foarte puţină în ciocolată şi efectul ei este rapid neutralizat de organism. Ar trebui consumată cu kilogramele ca să ai dovezi clare ştiinţifice in acest sens”, spune Dragoş Cîrneci, doctor în psihologie şi specialist în neuroştiinţe. „În principiu, cel mai frecvent în cazul alimentelor este de vină efectul placebo şi nu alimentul în sine”, susţine el.

Unii experţi culinari spun şi ei că nu există dovezi ştiinţifice care să ateste eficienţa mâncărurilor şi plantelor considerate afrodisiace. Însă există o serie de droguri despre care s-a dovedit că îmbunătăţesc libidoul. Cele mai cunoscute afrodisiace cu efecte halucinogene sunt cantarida, amfetaminele, drogurile de tip marijuana şi cocaina.

Afrodisiace armonizatoare vs. afrodisiace periculoase

Multe dintre afrodisiacele cunoscute din antichitate au rezistat până în zilele noastre – stridiile şi lichiorul fiind cele mai cunoscute – însă unele şi-au pierdut din importanţă, datorită efectelor secundare dăunătoare. Un exemplu este musca spaniola (Spanish fly) din care se obţine cantarida. Aceasta provoacă o iritaţie a tractului uro-genital ce determina creşterea fluxului sangvin în zona genitală, confundată cu excitaţia sexuală, care însă poate provoca infecţii sau cicatrici.

Cererea pentru afrodisiace de origine animală, precum supa din aripioară de rechin sau praful din corn de rinocer, au avut chiar consecinţe dezastruase, ducând la exterminarea în masă a speciilor respective, pentru a procura “poţiuni magice” destinate potenţei.

„Mai multe tipuri de medicamente au efecte afrodisiace. Ele sunt administrate în tratamentul lipsei de libido şi vizează de regulă dopamina, adrenalina, testosteronul sau serotonina. Au efect, dar ca toate medicamentele pot avea şi efecte secundare, pot interacţiona cu alte medicaţii sau sunt contraindicate în unele boli. Apoi, mai multe droguri au efect afrodisiac începând de la alcool şi până la amfetamină, extasy sau cocaină. Combinaţiile potenţează efectul, de exemplu alcool + extasy, extasy+muzică tare”, spune Dragoş Cîrneci, însă o problemă majoră este faptul că ele crează dependenţă, iar în timp efectul este contrar – lipsa dorinţei sexuale, pierderea vitalităţii, etc.

Yohimbina, care se extrage din scoarţa unui arbore din Africa, este şi ea folosită în terapia disfuncţiilor sexuale, fiind socotită un vasodilatator, cu acţiune puternică asupra sistemului nervos central. Dar efectele secundare ale yohimbinei includ atacuri de apoplexie, atacuri de panică, insuficiență renală, halucinații și, în ultimă istanță, moartea.

Dar pe lângă afrodisiacele drastice, care se bazează pe o acţiune, deseori având drept consecinţă efecte iritante sau vasodilatatoare,  există şi afrodisiacele armonizatoare sau blânde, care nu acţionează local asupra organelor genitale (prin efecte iritante, vasodilatatoare etc.), ci acţionează în primul rând la nivel psihoenergetic. “Fie direct asupra nivelului sexual al fiinţei, cu acţiune afrodisiacă nemijlocită, cum este cazul scorţişoarei, cardamomului, etc., fie asupra unui alt plan, efectul de amplificare a dorinţei erotice şi a capacităţii de a o manifesta datorându-se unor stări de încredere în sine, de relaxare, de spontaneitate, de control lucid, esenţiale pentru apariţia şi menţinerea erecţiei şi pentru manifestarea firească şi susţinută a pornirilor amoroase”, spune dr. Dorin Dragoş, medic primar medicină internă, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi doctor în Ştiinţe Medicale.

“Cele care dinamizează al treilea nivel psihoenergetic (plexul solar al fiintei, situat in zona ombilicului), cum este cazul ghimbirului, induc mai ales o stare de încredere în sine, odată cu dinamizarea focului subtil, important pentru intensificarea procesului de sublimare (care previne ejacularea, întârzierea sau chiar suspendarea ejaculării, fiind esenţiale pentru menţinerea dorinţei erotice). Dinamizarea celui de-al patrulea nivel psihoenergetic (planul afectiv al fiintei, zona inimii), prin busuioc, amplifică energia afectivă, care poate alimenta direct nivelul sexual, şi creează totodată o stare de relaxare şi deschidere. Energizarea celui de-al cincilea nivel psihoenergetic (cel intuitiv, al comunicarii),  prin cardamom, care dinamizează direct şi nivelul sexual, amplifică aptitudinea de a se manifesta în conformitate cu pornirile profunde, de a se comporta natural, dezinvolt. Activarea celui de-al şaselea nivel psihoenergetic (al celui de-al treilea ochi, considerat si ochiul spiritual al fiintei), prin scorţişoară, cuişoare sau mentă, sporeşte nu doar luciditatea şi capacitatea de control, esenţiale pentru controlarea ejaculării, ci şi încrederea în  sine”, explică doctorul Dorin Dragoş.

Psihanaliza  – un întăritor eficient al libidoului?

“Afrodisiacele sunt căutate deoarece par a oferi amplificarea unor funcţii fiziologice, care se află în strânsă legătură cu trăirile afective (de plăcere, senzualitate, intimitate, deschidere) implicate în activitatea sexuală. Însă, activitatea sexuală reprezintă o zonă foarte complexă, ca un teatru unde sunt puse în scenă majoritatea aspectelor noastre mai mult sau mai puţin conştiente – relaţia cu sine, nevoile afective, diferite convingeri, ca rezultate ale experienţelor, ale poveştii noastre de viaţă.  Pentru calitatea intimităţii sexuale este determinantă autocunoaşterea şi relaţionarea cu noi înşine. Afrodisiacele pot juca multe roluri, în funcţie de felul în care le investim – începând de la a fi stimulenţi de moment, care să ne angajeze mai puternic într-o întâlnire intimă, soluţie salvatoare pentru a ne păstra dorinţa vie, până la a constitui doar “instrumente” cu ajutorul cărora experimentăm şi ne jucăm cu senzaţiile. Cel mai puternic afrodisiac este o relaţie sănătoasă, care ne permite o intimitate autentică, o deschidere şi o comunicare la nişte nivele aflate dincolo de exprimarea sexuală fizică”, afirmă psihoterapeutul Veronica Cristea.

“Actul de intimitate dintre două persoane este posibil prin căutarea împlinirii unor nevoi afective. Chiar dacă nu ne dăm seama de profunzimea legăturii pe care o dorim, ceea ce se întâmplă de fapt este o deschidere şi o întâlnire a celor doi într-o zonă coordonată de aceste nevoi emoţionale – dorim să creăm împreună cu cineva, să ne cunoaştem dincolo de bariere, să ne simţim valorizaţi, iubiţi, importanţi, superiori, puternici, dominaţi… Această zonă ne vorbeşte despre fragilităţile noastre ascunse şi despre cum ne imaginăm că această întâlnire în intimitate cu cineva ni le poate repara”, încheie ea.

Foto: Flickr/adultsearch

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger