Africanii se apără de schimbările climatice plantând copaci

1

Wanjira Mathai, fiica laureatei Nobel pentru pace Wangari Maathai, scrie pe Grist.org despre rolul important pe care îl au împăduririle în eforturile de adaptare la schimbările climatice de pe continentul african, care, deşi a contribuit foarte puţin la acest fenomen, va fi una dintre regiunile cel mai afectate. Mama Wanjirei a fondat mişcarea Green Belt, care a mobilizat comunităţi timp de 40 de ani în acţiuni de restaurare a peisajelor naturale prin plantarea de copaci pentru hrană şi combustibil şi de transformare a pământurilor sterpe în soluri fertile. O nouă mişcare, AFR100, şi-a propus să ducă munca mai departe, prin restaurarea a 100 de milioane de hectare de pisaje naturale degradate şi despădurite până în 2030.

Populaţia Africii ar urma să se dubleze până la mijlocul secolului, de la 1,1 miliarde de locuitori la 2 miliarde, intensificându-se astfel cererea pentru pământ şi apă, resurse deja insuficiente. Aproape trei sferturi din zonele aride din Africa, adică 1 miliard de hectare, sunt afectate de deşertificare, în timp ce un sfert din terenurile agricole sunt degradate, PIB-ul scăzând cu trei procente în fiecare an din cauza pierderilor de sol şi nutrienţi. În Africa subsahariană, aproape jumătate din populaţie, 47%, câştigă mai puţin de 1,25 de dolari pe zi. Împăduririle i-ar apăra pe oameni de efectele climei şi ar aduce cu sine şi alte benefici: copacii sunt sursă de energie şi hrană şi favorizează practicarea agriculturii.

În acest context, mişcarea AFR 100 (Iniţiativa africană de restaurare a pădurilor), care s-a născut în timpul negocierilor din cadrul summit-ului COP21 din Paris, este un efort pan-african care şi-a propus să împădurească 100 de milioane de hectare până în 2030, un obiectiv ambiţios despre care Wanjira Mathai spune că este realizabil. Asta în condiţiile în care ţările africane s-au angajat să restaureze peste 30 de milioane de hectare. Parnerii mişcării AFR100 vor investi 1 miliard de dolari pentru dezvoltare şi 600 de milioane de dolari în sectorul privat, pentru sprijinirea activităţilor de împădurire.

Mă energizează mişcarea de restaurare a peisajelor naturale prin puterea ei de a adresa atât de multe probleme în acelaşi timp – sănătate, mediu, securitate energetică şi capacitarea femeilor (…) Împăduririle pot avea un impact foarte mare mai ales dacă sunt însoţite şi de alte soluţii precum aparate de gătit curate şi iluminat, pentru care militez de asemenea ca directoare a Centrului pentru antreprenoriat în energie regenerabilă destinat femeilor din cadrul Institutului Wangari Mathai, unde punem în lumină şi sprijinim rolul important pe care femeile îl joacă în comunităţile lor.

Provocările sunt mari, dar la fel de mari sunt şi oportunităţile. Peste 700 de milioane de hectare de pământ sunt numai bune pentru restaurare în Africa, potrivit unei analize realizate de Institutul Mondial pentru Resurse şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii. Aceste pământuri sunt diverse, oferind potenaţial atât pentru restaurarea pădurilor naturale şi a peisajelor împădurite, cât şi pentru creşterea densităţii copacilor în regiuni intens populate, ajutându-i pe agricultori şi protejând bazinele hidrografice.

Wanjira Mathai


Un comentariu

  1. Ideea este buna, copacii inseamna viata si rolul lor este foarte important pe planeta. Cu toate acestea, este important sa nu uitam sa mentionam un lucru care, adeseori, este trecut cu vederea: cel mai important rol, pe Terra, in ceea ce priveste schimbarile climatice il au oceanele. Si, de asemenea, influenta noastra, a oamenilor, pe oceane/mari (mori de vant, exercitii navale, submarine, razboaie, toate modifica inclusiv compozitia oceanelor, structura lor, ducand la schimbari climaice). Va recomand un site in engleza, cu mai multe informatii despre acest subiect care merita aprofundat: http://oceansgovernclimate.com/

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger