Africa stă pe resurse ”uriașe” de apă

0

Deși pe continentul african sunt peste 300 de milioane de oameni care nu au acces la apă potabilă, oamenii de știință au descoperit de curând că în subsol se află rezerve considerabile de apă care depășesc de 100 de ori cantitatea de apă disponibilă la suprafață.

 

Echipa de cercetători a întocmit o hartă foarte exactă a straturilor acvifere, însă studiul publicat în Environmental Research Letters arată că săpăturile la scară largă n-ar fi cea mai bună soluție de suplimentare a resurselor de apă. Este pentru prima dată când s-a elaborat o analiză de mare amploare a apelor de subsol de pe întregul continent, acestea fiind ignorate până acum ca potențial. Cele mai mari cantități de apă descoperite se află în subsolul Africii de Nord, în țări ca Libia, Algeria și Ciad. Cantitatea de apă a acestor bazine echivalează cu un strat de 75 de metri grosime, extins pe toată suprafața.

Deși săpăturile la scară mare nu sunt recomandate, realizarea unor puțuri după strategii atent calculate și folosirea unor pompe manuale ar putea fi o soluție bună pentru aprovizionarea regiunilor deficitare la capitolul apă potabilă.

 

Sursa: BBC News

Foto: Environmental Research Letters

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger