Africa, martora nasterii unui nou ocean. In cateva milioane de ani vom avea o Africa mai mica si o insula plutind in Oceanul Indian

13

Geologii care isi desfasoara activitatea in regiunea indepartata Afar din Etiopia spun ca oceanul va imparti in cele din urma continentul african in doua, dar asta abia peste 10 milioane de ani. Cercetatorul Tim Wright, care a prezentat studiul la expozitia de vara a Royal Society, a descris evenimentul ca fiind „cu adevarat incredibil”.

Obisnuita sa inteleaga schimbarile de pe planeta la scara de milioane de ani, echipa internationala de cercetatori din care face parte si dr. Wright a observat schimbari uimitoare in regunea Afar in ultimii 5 ani, timp in care continentul s-a cascat chiar sub ochii lor.

In 2005, o crapatura a pamantului lunga de 60 km s-a largit pana la 8 m in doar 10 zile. Roca fierbinte si topita din adancul pamantului iese la suprafata, determinand ruptura. Eruptiile subterane continua si, in cele din urma, cornul Africii se va desprinde si se va forma un nou ocean.

Dr. James Hammond, seismolog la Universitatea din Bristol – care a lucrat in regiunea Afar – spune ca parti din aceasta regiune sunt sub nivelul marii, iar noul ocean este decupat de un bloc de pamant de aproximativ 20 m in Eritreea.

„In cele din urma, se va separa”, a spus Hammond pentru BBC World Service. „Marea va inunda crapatura si va incepe crearea unui nou ocean”.

„Se va desprinde, se va scufunda din ce in ce mai mult si, in cele din urma, parti din sudul Etiopiei si Somaliei se vor rupe, vor crea o insula noua si vom avea o Africa mai mica si o insula imensa care va pluti in Oceanul Indian”.

Cercetatorii se considera foarte norocosi in postura de martori ai nasterii acestui ocean pentru ca, de obicei, un astfel de proces se desfasoara in adancurile apelor. Echipa spera sa faca experimente in zona care sa ajute la intelegerea modului in care s-a format suprafata pamantului.

Acestia cred ca informatiile culese prin observarea modului in care s-a format pamantul ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine fenomenele naturale, precum cutremurele si eruptiile vulcanice. (G.B.)

Foto: Oceanul Indian – Flickr/Irene2005

Tags:13 comentarii

 1. Oamenii de stiinta nu sunt in stare sa prezica ce se va intampla in 24 de ore, dar au pretentia ca stiu ce se va intampla peste milioane de ani, sau ce s-a intamplat acum multe milioane de ani.

  • ‘Niste prosti oamenii astia de stiinta, nu stiu nimic’, zise Emil in timp ce trecea prin cateva situri cu alt+tab, in acelasi timp cu sute de milioane de oameni de pe tot globul.
   Eu chiar nu te inteleg. Daca sunt atat de dobitoci oamenii astia de stiinta, mergi in munti, apuca-te de transhumanta si renunta la tehnologia pe care ti-au pus-o la dispozitie.

  • Grossule, lasa vrajeala ca nu tine, uite eu nu stiu ce se va intampla peste o ora, dar stiu ca toata populatia romaniei va muri pe rand unul cate unul chiar daca procesul o sa tina putin peste 100 de ani, masina ta se va strica, peste 10 ani o sa ai alt pc in casa. Mai pune mana si citeste si alte carti nu doar cele religioase!

 2. "se va forma un nou ocean"? on

  m-am uitat si pe articolul original, si am intalnit aceeasi formulare. si totusi, oameni buni, de ce traduceti fara sa intelegeti? – eu nu inteleg nimic din chestia asta… cum sa se formeze un nou ocean? daca a fost vorba de o eroare in articolul original, atunci evitati-o. daca exista o explicatie stiintifica pentru aceasta perla, dati-o mai departe 😀

 3. Procesul de separare si indepartare a placilor tectonice are viteze variabile de-a lungul timpului. E pentru prima oara in istoria foarte scurta a omenirii cand se poate observa si studia cu aparatura suficient de evoluata un astfel de proces. E ca o minune, pe intelesul credinciosilor care nu mananca pana nu-si luxeaza mana de la vreo 3 cruci aruncate in graba. Una e sa masori prin satelit deplasari de 3cm in 10 ani si alta e sa vezi in acelasi timp formarea unui sant adanc si lat de cativa metri ce se tot lateste. Probabil ca procesul se va incetini in cativa ani, pentru a ajunge la acei cativa cm pe secol.

 4. Anonimul care a publicat acest material ar trebui să mai citească olecuţică definiţiile date “mării” şi “oceanului”. În cel mai bun caz, peste aproximativ 10 milioane de ani, se va “naşte” o nouă mare, anexă a Oceanului Indian. Spre a deveni aceasta ocean ar trebui ca ea să se extindă la dimensiuni de câteva zeci de milioane de kmp, ceea ce va lua mult timp! Aşa a apărut şi Atlanticul, de pildă, care, la început era doar o fâşie îngustă ce despărţea America de Europa, respectiv Africa. Cât despre teritoriile ce vor constitui viitoarea “insulă”, acestea, prbabil vor intra/rămâne în componenţa statelor est-africane (dacă vor mai exista oameni pe-atunci şi dacă actualul decupaj politco-administrativ se va păstra).

 5. ba voi ati inebunit cu totii? noi nu stim daca Iisus sa nascut la Nazaret sau Betleem, nu stim daca exista sigur sau nu extraterestrii nu stim exact ce sa intamplat acum 1000 de ani.. de ce ne-ar ineresa ce se va intampla peste 10 MILIOANE de ani???? 10 milioane!??! Doaaamene! va exista Terra peste 10 milioane? asa pot sa zic si eu ca Marea Neagra in 82.5 mil de ani va inghitii jumate din Europa.. off 10 milioane?


 6. Riftul est-african este activ de milioane de ani si continua sa se deschida. Datorita subsidentei active de-a lungul riftului, cu timpul va lua nastere un bazin. “Nasterea unie ocean” e mult spus dar tuturor ne place sa exageram putin o poveste. In timp geologic insa povestea este credibila si face parte din scenarii sustinute stiintific. Este adevărat, s-ar putea sa nu ne intereseze ce va fi peste 10 mil. de ani insa un fenomen contemporan existentei noastre merita mentionat si analizat, in definitiv se refera la pământul pe care il călcam si din fericire sau nenorocire, gratie globalizării, nu ne putem restrânge doar la curtea din fata casei.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger