Africa de Sud a dat undă verde explorării gazelor de șist

0

Africa de Sud a ridicat moratoriul privind explorarea gazelor de șist în regiunea Karoo, unde se află unele dintre cele mai mari rezerve de gaze neconvenționale din lume.

 

Moratoriul impus în aprilie, anul trecut, a fost ridicat ca urmare a unui studiu care a diminuat îngrijorările privind siguranța acestei metode, serios contestată de ecologiști.

“Când au venit rezultatele, ne-au recomandat că e foarte sigur pentru noi să avem acest program de explorare a gazelor de șist”, a spus ministrul african Collins Chabane.

Fracturarea hidraulică împlică injectarea unui compus din apă sub presiune, chimicale și nisip sub pământ pentru a elibera gazul din roci. Ecologiștii spun că riscul ca apa freatică să fie poluată este foarte mare.

Potrivit unui studiu inițial realizat de americani, Africa de Sud deține rezerve de aproape 14.000 de kilometri cubi de gaze de șist, majoritatea localizate în regiunea aridă Karoo.

Rezervele, care ar fi pe locul al cincilea între cele 32 de țări incluse în studiu, ar fi o soluție pe termen lung pentru problemele energetice ale Africii, care este presată să reducă din cărbune, care, în prezent, reprezintă 85% din sursele de electricitate.

De revocarea moratoriului ar beneficia companii precum Royal Dutch Shell, Falcon Oil & Gas și Anglo American. Compania Shell a anunțat anul trecut că plănuiește să investească 200 de milioane de dolari pentru exploatarea gazelor de șist în Africa.

Ecologiștii avertizează, însă, că exploatarea gazelor neconvenționale prin metoda fracturării hidraulice ar cauza daune ireversibile. Regiunea slab populată este habitat pentru multe specii rare prezum zebra de munte.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger