“La baza maiestuoșilor Munți Carpați, Petrila așteaptă îngrozită închiderea minei sale de cărbune, cea mai veche din România și forța de viață a unui oraș care se zbate să supraviețuiască”, începe un feature AFP. “Petrila fără mine ar fi ca Bordeaux fără podgorii sau ca Silicon Valley fără companii IT”.
Agenția de presă a publicat acest articol în contextul presiunilor făcute de Comisia Europeană asupra guvernelor din statele membre pentru a reduce subvențiile acordate minelor generatoare de pierderi, context în care mina din Petrila, alte două din România și alte câteva din celelalte state membre vor fi închise până în 2018. Procesul de demolare a început și ar putea să se extindă și în viitor, în condițiile în care UE încearcă redirecționarea subvențiilor dinspre cărbune înspre sursele de energie regenerabilă – o direcție ce ar putea costa sectorul minier al UE până la 30.000 de joburi din cele 100.000 din prezent.
Mina din Petrila a fost deschisă acum 153 de ani. În 1988, orașul găzduia în jur de 4.000 de mineri. Acum mai are doar 688, iar rata de șomaj din localitate a depășit 40%. În toată Valea Jiului, efectivele minerilor au scăzut de la 50.000 la 7.600, potrivit directorului Minei Petrila, Constantin Jujan, citat de AFP. “Este vechea poveste a dezindustrializării Europei”, spune pentru agenția de presă regizorul David Schwartz, co-autor, alături de scenarista Mihaela Michailov, al piesei de teatru Sub Pământ, care a dat voce minerilor petrileni și familiilor lor.
De altfel, vocea amuțită a minerilor din Vale constitue una dintre marile probleme:
În Spania, minerii furioși au organizat proteste și s-au ciocnit cu poliția. Însă cei din România par să se fi resemnat cu soarta lor, măcinați încă de protestele violente din 1990 prin care mulți dintre ei spun că au fost stigmatizați pe nedrept.
Citiți aici întregul material. Și mai puteți citi și:
De ce minerii și Valea și-au pierdut răbdarea
“Sub Pământ“: Muzeul Văii Jiului spune povestea orașelor industriale din România
Muncitorii de la o fabrică din industria mineritului din Grecia votează pentru autogestiune
Zeci de mii de madrileni au salutat marşul negru al minerilor grevişti (video)