Află de la vărul lui Borat cît de bine ştii să citeşti feţele celorlalţi

0

Simon Baron-Cohen e un psihiatru britanic specializat în empatie. Acesta a propus o teorie nouă asupra autismului, prin care face distincţia între creierele “masculine”, orientate spre sistematizare şi abstractizare, ale căror variante extreme sunt cele ale autiştilor, şi creierele  “feminine”,  orientate spre empatie şi cunoaştere socială. Află cărui tip aparţii.

Vărul lui Borat (întîmplător, psihiatrul este vărul comicului Sacha Baron-Cohen) face această distincţie “creiere masculine – creiere feminine” mai degrabă metaforic, bărbaţii fiind la fel de buni în a detecta emoţiile celorlalţi pe cît pot fi femeile în a face matematică, inginerie sau în a administra sisteme complexe. Echipa de psihologi experimentali a lui Cohen a observat însă că expunerea la mai mult testosteron în timpul dezvoltării fetuşilor formează creiere (de ambele sexe – deşi există mai mulţi bărbaţi autişti, aşa cum există mai mulţi bărbaţi ingineri sau oameni de ştiinţă etc.) mai “masculine”, mai sistematizatoare. Acestea sunt mai puţin concentrate pe detalii concrete, dar aceasta le ajută să simplifice sistemele complexe, să găsească modele şi structuri.  Totodată,  detectează mai greu emoţiile celorlalţi, ceea ce nu înseamnă neapărat că nu sunt capabili de empatie, cînd văd semnele de suferinţă ale altora, resimt stresul la fel de puternic ca “empaticii” naturali, uneori chiar mai mult, pentru că experienţele de izolare socială îi face mai sensibili.

Simon Baron-Cohen a conceput, pornind de la aceste teorii, mai multe teste, unul dintre ele fiind acesta, care măsoară capacitatea de a citi expresiile de pe feţele celorlalţi şi pe care vă invităm să-l încercaţi.

 


Autistic Reporter Covers Gathering Of Crying People

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger