Afla ce se intampla cu deseurile tale

2

Miercuri, 21 aprilie, Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CDD) lanseaza platforma interactiva www.mentineromaniacurata.ro. Aici, printre altele, fiecare utilizator va putea urmari traseul parcurs de deseurile generate de el insusi pentru a sti cat la suta din ele sunt reciclate, in functie de modul in care le-a adunat: selectiv sau la gramada. Site-ul va gazdui si o bursa ce va permite reciclatorilor si primariilor cumpararea, respectiv vanzarea de deseuri.

„Este exclusiv pe deseuri, si vorbim aici de deseuri municipale, nu vorbim de deseuri periculoase, nucleare s.a.m.d.”, spune pentru TOTB Ionut Georgescu, unul dintre fondatorii CDD, o asociatie nonprofit implicata in buna implementare a politicilor de mediu. Portalul este impartit in 5 mari sectiuni si are ca scop responsabilizarea cetatenilor si a autoritatilor in privinta colectarii si reciclarii eficiente a deseurilor.

„Sectiunea Deseuri este cea mai importanta, pentru ca le vom prezenta cetatenilor ce se intampla cu un deseu in toate fazele”, continua Georgescu. „La subsectiunea Istoria Deseurilor am desenat o casa cu toate produsele pe care le poti avea intr-o locuinta: DEE-uri (deseuri electrice si electrocasnice), ambalaje din plastic, ambalaje din sticla, lemn, chiar si deseuri din construcii si compost, ca afara va fi si o mica gradina. Dupa ce alegi ce vrei sa arunci din casa, vezi ce se intampla cu produsul respectiv”.

Sistemul flash ii prezinta utilizatorului fiecare actor si actiune care intra in schema din momentul in care sunt colectate deseurile din locuinta lui pana in momentul reciclarii lor. Daca persoana respectiva a ales sa le arunce pe toate la gramada, i se va arata ca recuperarea finala, in acest caz, este de doar 10-15%. Daca face colectare selectiva, recuperarea finala a deseurilor poate ajunge la 60-70%. Cu toate acestea, in momentul de fata, in Romania, doar circa 2% din deseurile provenite de la populatie sunt colectate separat si se recicleaza.

Mentineromaniacurata.ro traseaza si o harta dinamica ce pune la dispozitie fiecarei localitati din tara o lista cu toate contactele din industrie la nivel local: salubrist, statie de transfer, statie de sortare, reciclator plastic, reciclator metal etc. „De multe ori, in special in mediul rural, ne-am intalnit cu primari care intrebau unde sa duca deseurile dupa ce le strang”, explica Ionut Georgescu. „Nu stiu unde sa le duca. Nu exista Pagini Aurii pentru deseuri”.

In toamna, harta cu pricina va fi legata de o bursa a deseurilor, construita pe modelul unei burse de actiuni, pe care se vor putea cumpara si vinde deseuri. „Vei putea sa-ti selectezi deseuri de pe o anumita raza. De exemplu, daca eu, ca primarie, am 1 tona de PET, nu vine nimeni sa mi-o ia, ca e prea putin”, spune Georgescu. „Dar daca pe harta ai sa vezi ca sunt 7 comune care au 7 tone de hartie pe o raza de 20 km, e altceva”.

Portalul are si o rubrica de dezbateri, unde utilizatorii vor putea vota pentru sau impotriva unui proiect de lege sau a unei strategii privind deseurile, rezultatele votului urmand a fi trimise mai departe unei autoritati publice. Totodata, ei vor putea sesiza nereguli in cadrul sectiunii „Brigada Voluntarilor de Mediu” – un soft automatizat de gestiune a reclamatiilor privind deseurile.

„ Dupa aprobarea reclamatiei, softul completeaza automat un formular conform legii privind sesizarile si petitiile”, explica Ionut Georgescu. „Prima data il trimite catre primarie, salubrist si politie comunitara. Pe anumite subiecte, Garda Nationala de Mediu nu are competenta. Daca tu arunci gunoiul pe strada sau in padure, nu Garda trebuie sa vina sa te controleze, ci politia comunitara, care are posibilitatea sa amendeze”.

„Chiar daca legea spune sa asteptam 30 de zile, noi ii rugam in acest formular sa rezolve problema in maxim 10 zile, pentru ca in ce priveste deseurile sunt probleme foarte mari legate de poluare”. Daca in 10 zile nu vine nici un raspuns, softul completeaza automat un alt formular, trimis mai inatai comisariatului judetean al Garzii de Mediu, apoi celui regional. Si tot asa pana la comisariatul central al Garzii de Mediu, de la Bucuresti.

„De-aici, incetul cu incetul, se vor strange date privind activitatea autoritatilor si se vor face rapoarte pe fiecare judet, localitate, o data la 6 luni, pe care le vom trimite la Ministerul Mediului si, ulterior, la Bruxelles”, spune Georgescu.

O alta sectiune este adresata autoritatilor publice locale, care sunt instruite in privinta responsabilitatii, riscului de poluare, costurilor sau valorificarii vizavi de deseuri, si o alta se numeste „Adopta o Strada”, proiect ce urmeaza a fi lansat la 1 iunie.

„Prin proiectul Adopta o Strada, cetatenii vor putea sa-si selecteze o anumita strada si vor putea face echipe de minim 5 si maxim 15 oameni pentru a face curatenie in zona respectiva. Noi le oferim suportul online pentru a comunica intre ei, concursuri si suportul logistic: saci, manusi, grebla, lopata s.a.m.d. Ne bazam mai mult pe faptul ca vor veni companii sa adopte o strada, ca actiune de corporate social responsabilty (CSR)”.

Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila vrea sa lanseze softul in Franta, in septembrie 2010, apoi in Belgia, in ianuarie 2011, si, impreuna cu alte ONG-uri partenere din Europa, sa puna treptat bazele unei Brigazi a Voluntarilor de Mediu din Uniunea Europeana. (I.D.)

Tags:2 comentarii

 1. De ce politia comunitara nu e in strada sa ii amendeze pe cei care fac gunoi?

  Pentru ca pe politie o doare in cot. Daca isi fac sau nu treaba, tot isi iau salariile. Asa ca de ce sa se streseze ?

  Ar trebui reducere de salarii cu 50 % si sa ia 10 % din amenzi.

 2. De CE sa faca cetatenii “curat” pe o strada (sau mai multe)?
  Ce? ei nu platesc taxa de salubritate? Ce fac firmele cu ea? Ce face Primaria?
  De UNDE si pana unde au ajuns oamenii seriosi sa se transforme in gunoieri, pentru niste nesimtiti?
  Arunca gunoaie? N-au decat sa traiasca in ele pana mor in imputiciune!!!
  Hai, ca asta fu tare!!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger