Afişajul publicitar în care se cultivă salată proaspătă pentru localnici

0

Universitatea politehnică peruană UTEC nu e la prima încercare de a transforma afişajele publicitare stradale în unelte care să facă viaţa oraşului un pic mai bună. După ce a creat un billboard care purifică aerul şi unul care produce apă potabilă din aer, UTEC a lansat un afişaj în care se poate cultiva ecologic salată proaspătă.

 

6

 

Noul billboard este supranumit “Air Orchard” (“Grădina aeriană”) şi foloseşte zece dezumidificatoare de mari dimensiuni, care absorb apa din aer, pe care o folosesc în culturile hidroponice. Procedeul utilizat la culturi hidroponice constă în creşterea plantelor în apă şi soluţii nutritive (nu în pamant), la scară mare apelându-se la o aparatură complexă, care reglează automat concentraţia şi distribuirea nutrienţilor lichizi, în funcţie de specificul fiecărei culturi. Deşi astăzi există tehnologii evoluate care permit culturile hidroponice la scară mare, principiile au fost aplicate în agricultură de mii de ani, un bun exemplu fiind Grădinile suspendate ale Semiramidei din Babilon, realizare în secolul 7 î.e.n., folosind procedee similare.

 

 

Afişajul publicitar amplasat pe cea mai mare autostradă din Peru produce 2.500 de căpăţâni de salată în fiecare săptămână şi 96 de litri de apă potabilă în fiecare zi. Salatele sunt oferite celor care trec pe lângă billboard sau locuitorilor din Lima, unde se află universitatea care a creat această soluţie inovatoare. În Peru, la fel ca în numeroase alte ţări din lume, poluarea afectează major şi agricultura, astfel încât plantele şi legumele cultivate în majoritatea fermelor sunt irigate cu apă provenită din râuri contaminate cu arsenic, plumb sau cadmiu. Afişajul hidroponic foloseşte apă purificată în culturile de salată, iar studiile arată că legumele crescute în culturi hidroponice au până la de cinci ori mai mulţi nutrienţi decât legumele cultivate în sol.

 

Sursa: DesignTaxi

 

Oricare dintre noi ne putem cultiva, într-o măsură mai mare sau mai mică, propria hrană. Dacă vreţi să vă apucaţi de grădinărit, în curte, pe balcon, la birou sau în spatele blocului, vă puteţi comanda de aici uneltele necesare.

 

Puteţi citi şi:

Moara lui Assan ar putea deveni o mare grădină comunitară

Verdeaţă isteaţă: Grădina urbană în jungla de beton din Mănăştur

Fermele care zgârie norii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger