Afacerea pistelor şi semafoarelor pentru biciclişti (I)

1

Au trecut aproape 12 luni de când OPTAR a solicitat prima dată informaţii publice de la Administraţia Străzilor Bucureşti. Răspunsul, chiar dacă nu a fost complet, vorbea despre cele 10 piste pentru biciclişti pe care Administraţia le avea în administrare la data 13.05.2011. Despre cât de periculoase erau (şi sunt) cele 10 trasee, ştie o lume întreagă. După câteva luni, OPTAR a cerut din nou informaţii despre piste. Atunci am aflat prima dată despre afacerile celor de la Administraţia Străzilor. Cu toate că în urmă cu câteva luni un număr de trasee erau în lucru, în luna octombrie 2011, informaţiile furnizate susţineau că traseele aflate în lucru în mai 2011 ar fi fost finalizate în 2010! Că informaţia era un fals grosolan a fost evident pentru toată lumea.

 

Captură Youtube

 

de Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR)

 

Şi totuşi, primarul Sorin Oprescu n-a luat nicio măsură pentru a clarifica situaţia.

Nici prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei nu a făcut nimic, mulţumindu-se doar să “sesizeze” poliţia.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a dat vreun semn că ar fi interesat că îi pasă de bugetul oraşului.

Iar poliţia n-a aplicat nicio sancţiune pentru neregulile constatate la pistele pentru biciclişti.

Pentru a vedea care sunt proporţiile jafului patronat de Administraţia Străzilor Bucureşti în “Afacerea pistelor şi semafoarelor pentru biciclete”, OPTAR a solicitat următoarele informaţii publice:

– Vă rugăm să ne precizaţi dată în care instituţia dvs. a recepţionat fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclişti, transmise de către dumneavoastră prin adresa 18524 din 19/10.2011, care se regăsesc în Anexa 1 .

– Vă rugăm să ne precizaţi dată în care s-a efectuat plata pentru fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclişti, transmise de către dumneavoastră prin adresa 18524 din 19/10.2011, care se regăsesc în Anexa 1 . În cazul plăţilor în avans sau în tranşe, vă rugăm să ne precizaţi dată acestor plăti.

– Vă rugăm să ne precizaţi suma de bani plătită pentru fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclişti, transmise de către dumneavoastră prin adresa 18524 din 19/10.2011, care se regăsesc în Anexa 1 .

– Vă rugăm să ne precizaţi dacă după recepţionarea pistelor s-au cheltuit sume de bani pentru cele 39 de piste pentru biciclişti care se regăsesc în Anexa 1 . Vă rugăm se precizaţi respectivele sume, defalcat pentru fiecare pistă.

– Vă rugăm să ne precizaţi, pentru fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclişti din Anexa 1, numele firmelor care au încasat banii pentru executarea acestora.

– Vă rugăm să ne precizaţi, pentru fiecare dintre cele 39 de piste pentru biciclişti din Anexa 1, numele firmelor care au încasat bani pentru lucrări la piste, după recepţionarea acestora.

– Vă rugăm să ne precizaţi suma cheltuită anual de instituţia dvs. pentru achiziţia de semafoare pentru biciclişti. Vă rugăm să ne transmiteţi aceste informaţii pentru anii 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 şi 2011.

– Vă rugăm să ne precizaţi numărul de semafoare pentru biciclişti achiziţionate în perioada 2006 – 2011 (6 ani). Defalcaţi cifrele pentru fiecare an în parte.

– Vă rugăm să ne precizaţi numele firmelor către care aţi efectuat plăţi pentru achiziţia de semafoare pentru biciclişti precum şi sumele virate în perioada 2006-2011. Defalcaţi cifrele pentru fiecare an în parte, pentru fiecare firmă în parte.

– Vă rugăm să ne precizaţi numărul semafoarelor pentru biciclişti care au fost montate în Bucureşti în perioada 2006-2011 (6 ani). Defalcaţi cifrele pentru fiecare an în parte.

– Vă rugăm să ne precizaţi intersecţiile străzilor unde funcţionează semafoare pentru biciclişti.

Informaţiile au fost solicitate pe data 04 ian 2012 iar pe data 20 februarie am revenit cu o cerere administrativă. În lipsa oricărui răspuns al Administraţiei Străzilor, pe data 13 martie 2012, OPTAR a depus documentele la Tribunal.

Pe data 9 mai 2012 va fi primul termen în care Administraţia Străzilor este chemată să respecte legea: să pună la dipozitia plătitorilor de taxe informaţii despre modul în care au fost cheltuiţi banii lor.
Adminstratia Străzilor poate să furnizeze oricând aceste informaţii.

Şi primarul general Oprescu poate solicita Administraţiei Străzilor să pună la dispoziţia cetăţenilor aceste informaţii.

Dar există şi varianta în care cei care au făcut afaceri cu banii noştri să facă tot posibilul să ascundă cât mai mult timp aceste informaţii.

Acum, nu-i aşa că este foarte “amuzant” raspunsul politiei când a motivat faptul că nu a aplicat sancţiuni Administraţiei Străzilor deoarece aceasta nu are resurse financiare ?

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR

Această postare a fost preluată de pe site-ul OPTAR.

 

Puteţi citi şi:

Soluţii europene pentru reducerea poluării produse de trafic în Bucureşti

Pistă de biciclete închisă pentru siguranţa publicului

Transportul alternativ luptă cu Bucureştiul


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger