Am ajuns lângă perimetrul unde se află sonda în jurul orei 4.30 dimineața însoţiţi de un localnic. Nu pe partea păzită. Satul era adormit ca în vremurile bune în care era linişte. Dar în Pungeşti nu mai e niciodată linişte. Se lumina de ziuă şi, pe măsură ce ne apropiam, zgomotul surd produs de instalaţii creştea în intensitate.
La sondă se lucrează noaptea, iar ziua se fac doar operații de rutină. Prea multă agitaţie ar atrage atenţia. Zgomotul se aude de la kilometri depărtare, o constantă aducere aminte pentru localnici că pe pământul lor a apărut un corp străin care le schimbă cu totul viaţa.
De la depărtare vedeam cum de la sondă un abur dens se ridică la câțiva metri înălțime. Pe măsură ce ne apropiam, siluetele muncitorilor deveneau clare. Aceştia purtau măști de protecţie și combinezoane industriale care arată ca într-un film science fiction. Am stat căteva minute acolo. Valea era verde, proaspată şi răcoroasă. În mijlocul ei un implant, instalaţia luminată, metalică şi zgomotoasă.
Ne-am hotărât să plecăm pentru a nu atrage atenţia. După câţiva paşi, ne ajunge din urmă un miros înțepător care ne dă o senzaţie de usturime. Ochi, nas, limbă, gât. Am înțeles de ce muncitorii poartă mască. Şi poate de ce substanţele folosite acolo sunt păzite ca secrete de stat. Ne-am întors în satul care se trezea. Oamenii se pregăteau să meargă la lucru şi copiii la serbarea de sfârşit de an.
Comuna găzduieşte o co-existenţă ciudată. Cele două lumi sunt faţă în faţă. Liniştea de acum e însă aparentă. Sătenii îşi văd mai departe de viaţa şi gospodăriile lor, ascuzându-şi cu greu furia. Primarul îşi continuă efortul de a-i speria sau corupe, cu susţinerea sinistrului baron PSD de Vaslui şi a guvernului. Fără această susţinere, ar pleca în trei zile din localitate. Primarul lucrează pentru companie. În Şuletea, unde primarul şi consilierii locali au fost mai curajoşi şi s-au opus exploatării, s-au blocat conturile Primăriei. A început şi campania de responsabilitate socială (CSR), desemnând în limbajul corporate la fel de metalic ca înstalaţia, coruperea localnicilor. Din partea şcolii se distribuie biciclete pentru copii şi se promit burse pentru tinerii din localitate care vor urma liceul. Vor urma şi altele – racordare la electricitate, bani, slujbe mărunte, avantaje de la primărie, etc. Pentru responsabilii Chevron sunt nişte marunţişuri, nişte amărâte mărgele de sticlă menite să farmece băştinaşii. Compania nu are curajul să şi le asume, acestea sunt oferite prin interpuşi. Se mişcă deocamdată pe vârfuri, lasând jandarmeria, politicienii locali şi judeţeni şi firmele subcontractoare să le facă treburile murdare. Colonia industrial-penitenciară Pungeşti e administrată de sute de români, nu de americani. Fără aceşti acoliţi – supuşi, corupţi şi fricoşi, exploatarea nu s-ar realiza. Drama nu este ca au venit o mână de străini să facă asta, e slujba lor şi nici măcar nu ştiu unde se află. E mai trist că oameni de-ai locului, care vorbesc aceeşi limbă şi sunt legaţi unii de alţii prin mii de fire nevăzute se transformă în torţionari. Cel mai important război al României, poate singurul este cel cu ea însăşi (mai multe aici).
Scenariul este cunoscut. Comunităţile sunt dezbinate pentru a face loc exploatărilor de diferite tipuri. Roşia Montană este un precedent dureros. Acolo, RMGC-ul şi politicienii locali i-au întors pe tineri impotriva bătrânilor, pe înstăriţi împotriva celor mai nevoiaşi, rude şi prieteni unii împotriva altora. Nu le-a mers pănă la capăt. În Pungeşti, oamenii nu se vor lăsa cumpăraţi cu totul. Ei ştiu de ce au venit întâi aici. Credeau că le va fi uşor cu toată săracia din zonă. Uită însă că nimeni pănă acum nu a murit de foame sau de frig.
Cadourile, mita, ameninţarea, bătaia nu merg. Şi asta pentru că nu reuşesc să ascundă ceea ce nu poate fi ascuns. În preajma Paștelui, locuitorii din Siliștea au auzit câteva bubuituri puternice, ca de tunet. Vremea era frumoasă și nu puteau să vină decât din pământ. Cu asta nu te joci. Oamenii din proximitatea sondei au probleme din cauza aerului, plin de particule necunoscute. Vor apărea în curând problemele de sănătate, mai ales la cei vârstnici. Şi asta este doar prima fază. Explorarea şi exploatarea gazului de şist lasă urme greu de ascuns. Şi va fi mult mai rău. O activistă americană a venit în comună şi le-a spus ce ar putea să urmeze. A cântarit greu şi faptul că şi-a cerut scuze în numele conaţionalilor săi. În sat s-a aflat despre moartea unui muncitor la sondă, probabil din cauza unui accident de muncă. Autorităţile judeţene neagă că s-a întâmplat acest lucru. Dar nimeni nu a explicat prezenţa ambulanţelor în perimetru. Dacă acest lucru se va confirma ulterior, multe persoane vor avea explicaţii de dat.
La Pungeşti aerul înţeapă. Pamântul bubuie. Corupţia şi minciuna dor. Nu trebuie să vezi Gasland ca să înţelegi că nu e bine. Nu trebuie să vină ONG-urile să explice de ce e periculos. Unii oameni regretă ca nu au pus mâna pe furci şi topoare când au sosit primele camioane. Au ales să protesteze paşnic şi să îndure violenţa jandarmilor. Sunt mulţumiţi că lumea a auzit de Pungeşti şi s-a solidarizat cu ei. Aparent îşi văd de viaţa lor, mergând la prăşit, la fân şi la pădure. Dar în curând compania va încerca să instaleze şi a doua sondă. Chevron-ul şi guvernanţii nu au înţeles nişte lucruri simple. Sau au preferat să le ignore. Simpla existenţă a sutelor de mii de oameni din perimetrele de exploatare este incompatibilă cu exploatarea industrială a gazelor de şist. Zeci de emisiuni cu experţi, senatori americani, politicieni influenţi nu vor reuşi să-i convingă pe aceştia să accepte distrugerea modului lor de viaţă sau transformarea lor în refugiaţi.
Oamenii îşi lucrează în continuare pamântul şi îşi trimit copiii la şcoală. Chiar dacă nu pare, asta e cea mai mare luptă. Dacă se va continua proiectul nebunesc al gazelor de şist, nici asta nu va mai fi posibil. Ei nu luptă pentru procente electorale, cotaţii la bursă şi profituri, ci pentru a munci în continuare pamântul şi pentru a-şi trimite copiii la şcoală. Şi au dreptate.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul lui Claudiu Crăciun.
Puteţi citi şi:
Geopolitica gazelor de şist, criza din Ucraina şi războiul României cu ea însăşi
7 comentarii
si acum o sa vina acuzatiile : sunteti platiti de rusnaci
Nimic concret in acest articol scris la sentiment. Vreti sa faci o treaba ca lumea? faceti niste masuratori geochimice, luati niste probe, faceti studii si demonstrati cu fapte ca acolo se polueaza mediul intr-un mod barbar. Altfel tot ce ati scris e egal cu zero. De ce nu va duceti in satul Schela langa Galati, sa vedeti ca acolo sunt oameni care traiesc cu sonde IN CURTE de ani de zile, sapate cu acordul lor, si n-au avut niciodata probleme nici cu apa nici cu nimic. Dar asta nu da asa bine pt. voi, nu-i asa?
@ cosmin cretu.
La Schela se foreaza in stil clasic.
La Pungesti a inceput fracturarea hidraulica.
Te-au platit bine cei de la Chevron?
Ticalosule!
Tovarasu’ nu e invatator, tovarasu’ e activist!
http://www.220.ro/trailer/Amintiri-Din-Epoca-De-Aur-Part-1-3/baLntBGKgM/
Cu totul altfel e perceput acest text acum decat cu un an inainte. Pentru ca intre timp si-au aratat rusii coltii. Pentru ca, dupa momentul 2012, Uniti Salvam nu a mai organizat manifestari de strada, desi motive au fost suficiente (biata justitie, a trebuit sa ne-o apere americanii, altfel o violau alesii nostri de nu mai ramanea nimic din ea).
In noiembrie, Basescu presedinte va fi istorie. Sunt curios daca organizatiile implicate in 2012 vor fi la fel de active. Ca motive sa fie, din pacate, cred ca vor avea.
In primul rand, ar fi un demers perfect inutil, stimate domn.
Atata vreme cat substantele cu pricina sunt necunoscute, cat compania nu face public faptul ca utilizeaza X, Y, Z, cum demonstrezi ca prezenta lor in mediu i se datoreaza? Amintiti-va de strategia industriei tutunului, care, vreme de multe zeci de ani, a contestat faptul ca bolile tipice fumatorilor i s-ar datora.
Acelasi lucru si-aici; chiar daca s-ar gasi nu stiu ce substante in mediu, ar aparea de-ndata voitori de bine care sa spuna ca nu se poate demonstra ca provin de la sonda, deci nu-i nicio problema, business as usual.
Intr-al doilea rand, credeti ca e de datoria unui ONG (sau unor protestatari individuali) sa faca astfel de masuratori??? Pentru ce atunci avem/platim autoritati (de mediu)? Ca jandarmi am inteles de ce platim – ca sa aiba cine pazi interesele unei firme private si sa ne traga bastoane-n cap.
Si la ce bun ar face protestatarii astfel de analize – ca sa aveti pe urma motiv sa spuneti ca, sigur, astia au manipulat datele, nu-s de incredere etc.?
Chestiunea cu Schela nici macar nu mai merita comentata – face parte din strategia obisnuita, a distragerii atentiei de la subiect, practicata intens de cand cu demonstratiile din 2012, categoria “da’ de ce nu demonstrati in primul rand pentru astalalta si ailalta?”
P.S. Mesajul de mai sus i se adresa d-lui Cretu, scuze.