Aerul condiționat salvează vieți din ’60 încoace

1

Un studiu recent arată că aerul condiționat a jucat un rol important în reducerea deceselor din SUA în ultima jumătate de secol prin simplul fapt că a răcorit oamenii în zilele extrem de fierbinți, scrie Washington Post. Din 1960 încoace, șansele ca oamenii cu aer condiționat în casă să moară în zile aride a scăzut cu 80%. În aceste condiții, analiza sugerează că răspândirea AC în țările în curs de dezvoltare ar putea reduce semnificativ viitoarele morți de la căldură asociate cu încălzirea globală.

Cercetătorii de la Universitatea Tulane, Universitatea Carnegie Mellon, Biroul Național pentru Cercetare Economică și Institutul de Tehnologie din Massachusetts au examinat morțile cauzate de căldură între 1900 și 2004 pentru a vedea care sunt tiparele din spatele lor. Au observat că în zilele în care temperatura a sărit peste 30 de grade Celsius, au fost înregistrate în jur de 600 de morți premature, o șesime din numărul de decese care ar fi avut loc în condițiile de dinainte de 1960. Asta s-ar datora instalării aerului condiționat în case.

Șansele unei morți premature într-o zi caniculară erau de 2,5% între 1929 și 1959, procentul scăzând sub 0,5% după 1960. Unii specialiști laudă aceste rezultate, pentru că prezintă o strategie simplă de adaptare la valurile tot mai dese de căldură din ultima vreme. Raportul Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU de anul acesta a legat intensificarea valurilor de căldură cu emisiile de gaze cu efect de seră generate de oameni și a prezis că frecvența acestora va spori în următoarele decenii.

Rezultatele noii cercetări ar putea fi importante pentru țări precum India, unde doar o mică parte din populație are aparate de aer condiționat în case și unde oamenii se confruntă cu 33 de zile pe an în care temeperatura sare de 30 de grade Celsiuls, numărul lor urmând să ajungă la 100 până la sfârșitul secolului, potrivit previziunilor de mediu. Problema e că multe dintre aparatele de aer condiționat au la bază combustibili fosili, ceea ce va spori amprenta de carbon, deci și temperatura. Așa că vor trebui găsite strategii ecologice pentru găsirea unui echilibru între beneficii și pierderi în materie de mediu.

 

Puteți citi și:

Aerul condiționat amenință lumea


Un comentariu

  1. Urmatorul studiu va arata ca, totusi, mai multi oameni mor folosind aerul conditionat pentru ca … (si aici se pot aduce multe argumente 🙂

    Totul e relativ, suntem plini de studii, cercetari, ipoteze, … Scapam de unele boli si riscuri si dam peste alte mai letale si mai napraznice … Avem tehnologie salvatoare si tehnologie care ne extermina …

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger