Aerul condiţionat duce la creşterea temperaturii în oraşe

1

Pentru mulţi locuitori ai oraşelor aglomerate, “torsul” aparatelor de aer condiţionat este, pe durata verilor toride, un zgomot de fond extrem de familiar. Un nou studiu însă, publicat recent de Journal of Geophysical Research: Atmospheresarată că preţul unei atmosfere răcoroase în interiorul caselor este creşterea temperaturii exterioare.

 

2192028_31c8c923996c075c8e4f0f36827becc9_wm

 

Autorii cercetării au simulat efectul căldurii emanate de aparatele de aer condiţionat în oraşul Phoenix, din statul Arizona, observând o creştere a temperaturii de afară cu circa un grad Celsius. Chiar şi simularea celui mai mic efect obţinut prin funcţionarea acestor aparate a generat o încălzire de 0,25 – 0,5 grade Celsius. Presupunând că toate locuinţele şi instituţiile din oraş sunt dotate cu sisteme de răcire a aerului, cercetătorii au constatat o creştere de 1,5 grade Celsius pe timpul nopţii.

Deşi această creştere poate părea nesemnificativă, unul dintre autorii studiului, matematicianul Alex Mahalov, arată că un grad sau două în plus contează, reflectându-se şi asupra costurilor pentru alimentarea cu energie electrică. “În iulie, temperatura medie a crescut cu un grad, iar factura mea a crescut cu treizeci de dolari. Deci, dacă avem un milion de locuinţe în statul Arizona, rezultă o creştere lunară de 30 de milioane de dolari. Totul, numai din cauza căldurii reziduale emanate de aceste aparate,” spune Mahalov.

Potrivit cercetătorului Francisco Salamanca, aparatele de aer condiţionat exacerbează efectul aşa-numitelor “insule de căldură”, reprezentat de aglomerări urbane cu densitate ridicată, unde se înregistrează temperaturi sensibil mai ridicate decât în zonele rurale din apropiere. Dacă efectul “insulelor de căldură” duce la o creştere a temperaturii cu maxim 12 grade, instalaţiile de aer condiţionat sunt reponsabile de circa două grade Celsius în procesul de încălzire.

Autorii studiului spun însă că această căldură reziduală ar putea fi folosită pentru încălzirea apei sau pentru maşini de gătit şi că adaptarea infrastcuturii pentru acest lucru nu ar fi tocmai costisitoare. Până atunci însă, poate mai facem din când în când pauză de la aerul condiţionat şi mergem la umbră, sub un copac. Potrivit unui alt studiu, răcoarea unui singur copac este egală cu cea de la zece aparate de aer condiţionat. Sau să încercăm câteva trucuri, care ne ajută să ne răcorim casa fără un aparat de aer condiţionat.

Sursa: Fastcoexist

Puteţi citi şi:

“Ucigaşul” din perete. Mituri despre aerul condiţionat

Aerul condiţionat salvează vieţi din 60 încoace

Aerul condiţionat ameninţă lumea


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger