Aerul condiţionat ameninţă lumea

0

Un articol publicat de The Guardian ne informează că vânzările de aparate de aer condiţionat  au crescut anul trecut cu 13% faţă de 2010 la nivel mondial, o creştere care ar urma să se accelereze în deceniile următoare. Potrivit unui calcul estimativ al autorului articolului, aerul condiţionat consumă cel puţin un trilion de kilowaţi-oră de electricitate anual la nivel global. Din cauza cererii în creştere din regiunile mai calde, acest consum ar putea să crească de 10 ori până în 2050 şi să atragă cu sine un plus de impact asupra schimbărilor climatice.

 

Flickr/smlp.co.uk

 

Multă vreme, Statele Unite au consumat mai multă energie cu aparatele sale de aer condiţionat decât toată lumea la un loc. Între 1993 şi 2005, odată cu încălzirea verilor, extinderea locuinţelor şi a veniturilor, consumul din SUA s-a dublat, iar până în 2010 a mai crescut cu 20%. Peste ocean, impactul răcoririi locuinţelor şi a maşinilor asupra mediului este semnificativ: jumătate de miliard de tone de dioxid de carbon care ajung în atmosferă.

Această supremaţie e însă pe cale de schimbare. China galopează rapid din spate şi ar urma să depăşească SUA la capitolul cel mai mare consumator de electricitate din lume din cauza aerului condiţionat. Autorul face o comparaţie: dacă numărul locuinţelor din State dotate cu AC a crescut de la 64 la 100 de milioane între 1993 şi 2009, în China au fost vândute 50 de milioane de unităţi numai în 2010; iar numărul de autoturisme răcorite artificial ar urma să atingă pragul de 100 de milioane până în 2015 în statul asiatic, după ce s-a dublat în numai cinci ani. La rândul lor, Japonia şi Coreea de Sud se apropie de saturaţie în sectorul AC.

Mai departe, cea mai mare creştere de după 2020 este aşteptată în alte părţi, mai ales în Asia de Sud şi de Sud-Est. Citiţi mai departe analiza pe The Guardian.

 

Puteţi citi şi:

“Ucigaşul” de pe perete. Mituri despre aerul condiţionat

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger