Aeronava spațială Endeavour a ieșit la pensie

0

Aeronava spațială Endeavour a aterizat la Los Angeles, vineri, pe spatele unui jumbo jet, în aplauzele privitorilor, aceasta încheindu-și ultimul zbor cu destinația – muzeul de științe din California de Sud.

 

Aeronava de 75 de tone, transportată de un Boeing 747 modificat, a aterizat pe aeroportul internațional din Los Angeles după ce a traversat țara de la Cape Canaveral, Florida, efectuând un zbor al victoriei deasupra Californiei.

Endeavour a dus la blocarea a două mari autostrăzi care duc spre Los Angeles întrucât șoferii s-au dat jos din mașini să urmărească aeronava. Alte zeci de mii de persoane au urmărit ultimul traseu al navei, înarmați cu aparate foto și video.

Zborul de la baza aeriană Edwards din deșertul Mojave la Los Angeles a fost ultimul pentru Endeavour și ultimul pentru cele trei nave supraviețuitoare ale NASA. Agenția spațială a “scos la pensie” Endeavour si restul flotei spațiale după ce a încheiat partea americană din Stația Spațială Internațională, un program de 100 de miliarde de dolari care constă într-un complex de cercetare cu echipaj permanent care orbitează la 250 de mile deasupra Pământului.

Endeavour a fost construită ca înlocuitor pentru Challenger, o navă pierdută în 1986 într-un accident în care au murit șapte astronauți. Endeavour a călătorit 198 de milioane de kilometri și a făcut 25 de misiuni.

Endeavour va putea fi vizitată de acum înainte la muzeu, la Centrul pentru Științe din California din Los Angeles.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger