Aer la cutie pentru chinezii din orașele înecate în smog

0

În condițiile în care, după cum vă spuneam săptămâna trecută, poluarea aerului din Beijing a atins un record negru, iar locuitorii sunt rugați să nu-și părăsească locuințele decât în caz de nevoie, încep să încolțească și ideile de afaceri. Una dintre ele este comercializarea aerului curat la cutie.

 

 

Chiar dacă sună a viitor distopic, este o știre din prezentul imediat: un antreprenor chinez vinde aer proaspăt la doze asemănătoare celor de suc. Chen Guangbiao, a cărui avere este estimată la 740 de milioane de dolari, vinde dozele la un preț de cinci yuani cutia, adică 0,8 dolari. Ca și când ironia acestei situații nu ar fi îndeajuns, Guangbiao oferă clienților cutii cu aer purtând diferite ”arome” – aer curat de Tibet, aer din Taiwanul post-industrial sau aer din Yan’an, orașul care a servit drept sediu Partidului Comunist. Milionarul chinez susține că, prin această inițiativă, vrea să atragă atenția asupra faptului că aerul îmbuteliat nu mai e un moft, ci o necesitate. ”Dacă nu începem să luăm măsuri pentru protejarea mediului, în 20-30 de ani, copiii și nepoții noștri ar putea purta măști de gaze și butelii de oxigen,” a spus Chen, citat de Stuff.com.

 

Beijingul înecat în smog, văzut de sateliții NASA

Concentrația de PM 2,5 (particule cu diametrul de 2,5 microni) din aerul de la Beijing a ajuns de 20 de ori mai mare decât limita maximă stabilită de Organizația Mondială pentru Sănătate. Săptămâna trecută, poluarea din metropola chineză a atins o cotă fără precedent, iar fotografiile realizate de sateliții NASA arată deasupra acestuia o pată uriașă de smog. De altfel, în zilele în care poluarea aerului a atins cotele maxime, vizibilitatea în oraș a ajuns la sub 200 de metri. Printre cauzele care au determinat această criză se numără faptul că, după cum arată Business Insider, China arde la fel de mult cărbune ca toate celelalte țări din lume, la un loc. În ultimele zile, numărul pacienților chinezi internați în spitale pentru probleme respiratorii a crescut cu 20%.

Chen Guangbiao este recunoscut pentru excentricitatea gesturilor sale: în urma unui cutremur, el i-a scăldat pe supraviețuitori în bancnote de 100 de yuani, altădată a distrus un Mercedes Benz, oferind doritorilor 5.000 de biciclete, pentru a promova acest mijloc de transport deloc poluant. ”Oamenii spun că îmi place să mă dau în spectacol, dar nu cred că cei care caută mai degrabă stabilitatea sau discreția pot conduce la un progres social real,” explică milionarul, care îi acuză pe mulți afaceriști chinezi că își sacrifică de dragul profiturilor pe termen scurt.

 

Sursa: Stuff.com

Foto: smh.com.au, NASA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger