Adulții din toată lumea consumă prea mult sodiu

1

Consumul excesiv de sare a cauzat aproape 2,3 milioane de decese în 2010, datorate afecțiunilor cardiace, iar o cercetare recentă, care a analizat 247 de sondaje ale participanților la Global Burden of Disease Survey (2010), realizat în 187 de țări, susține că aproape toată lumea trebuie să-și reducă consumul de sare. Sodiul ingerat de oameni depășește cu mult limita fixată de Organizația Mondială a Sănătății.

 

Flickr/wwarby

 

Participanții la sondaje și-au comunicat consumul de sodiu din perioada 1990-2010, iar din datele rezultate s-a tras concluzia că adulții din toată lumea au consumat, în medie, 4.000 mg de sodiu pe zi. Acesta a provenit din alimente preparate, sare de masă, sos de soia sau din sarea presărată pe mâncare în timp ce era gătită. Cifra depășește de două ori cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, 2.000 mg pe zi. Dintre cele 187 de țări chestionate, 181, care găzduiesc 99% din populația lumii, au depășit această limită.

Pentru a sublinia impactul consumului ridicat de sodiu asupra sănătății, cercetătorii americani au realizat și o meta-analiză a 107 teste clinice care au măsurat relația dintre consumul de sare, tensiunea arterială și riscul dezvoltării de afecțiuni cardiace. Consumul excesiv de sare – care depășește cantitatea de 1.000 mg pe zi – a fost asociat cu 84% dintre decese, majoritatea acestora având loc în țările cu venituri mici și medii. Mai multe pe Time.com.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger