Adrian și Clai, recunoscuți ca familie de judecătorii europeni

0

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis la Luxembourg că termenul „soți” din directiva privind libera circulație pe teritoriul Uniunii Europene (UE) include și soții de același sex. Decizia CJUE este emisă în cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT vs. IGI, MAI și CNCD, judecată de instanța europeană la solicitate Curții Constituționale a României (CCR).

„Acum putem privi în ochii oricărui funcționar public din România și din întreaga UE, având certitudinea că relația noastră de familie rămâne la fel de valoroasă și la fel de relevantă, indiferent de țara în care trăim în Uniunea Europeană. Suntem fericiți că judecătorii europeni ne-au recunoscut ca familie, și mulțumim  tuturor celor care ne-au susținut – pe noi și, indirect, pe toate celelalte familii într-o situație similară. Astăzi a câștigat demnitatea umană,” a declarat Adrian Coman.

După decizia CJUE de astăzi, cauza familiei Coman-Hamilton se întoarce pe masa judecătorilor constituționali din România. CCR a solicitat opinia CJUE în noiembrie 2016, în cadrul unei proceduri numite trimitere preliminară, prin care dorea să înțeleagă din partea judecătorilor europeni dacă soții de același sex au drepturi în baza directivei privind libera circulație.

„CJUE răspunde fără ezitare întrebării ridicate de judecătorii constituționali: toate familiile, indiferent de orientarea sexuală a partenerilor, au drepturi egale în domeniul liberei circulații. CCR are acum obligația să respecte decizia CJUE și să constate faptul că Adrian și Clai sunt o familie. Decizia nu obligă România să introducă căsătoria între persoane de același sex, ci obligă doar la recunoașterea unor efectele juridice ale unei relații deja înregistrate, cum ar fi dreptul de stabilire al reședinței în România pentru Clai, care este cetățean american”, a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care i-a reprezentat pe petenți la CCR și CJUE.

CCR trebuie să se pronunțe în perioada imediat următoare asupra excepției de neconstituționalitate ridicată în cauză,  privind articolul 277 (2) și (4) din Codul Civil. Aceste articole interzic recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara României, însă – cel puțin teoretic – fără să afecteze dreptul la liberă circulație al cetățenilor europeni.

„În urma deciziei de astăzi, CCR trebuie în primul rând să declare neconstituțională interdicția din Codul Civil, privind recunoaștere căsătoriilor încheiate între persoane de același sex în afara României. Atât țara noastră, cât și Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania si Letonia, vor fi obligate să adopte măsuri prin care să asigure libera circulație a cetățenilor UE si a familiilor lor formate din persoane de același sex – să acorde dreptul de ședere ca soţi şi să asigure un set minimal de drepturi. Asta se poate realiza doar prin adoptarea unei legislații clare, predictibile și unitare în privința protecției juridice a cuplurilor de același sex,” a declarat Romanița Iordache, expert jurist în domeniul nediscriminării și vice-președintă ACCEPT.

„Simplu spus, decizia CJUE se poate implementa în România prin reglementarea parteneriatului civil. Până astăzi, majoritatea covârșitoare a statelor membre UE (22 din 28) deja acordă o formă de protecție cuplurilor gay. România se plasează și în acest clasament la coada Europei, ignorând nevoile de zi cu zi ale familiilor din comunitate. Indolența autorităților are consecințe grave și lasă cuplurile de același sex fără protecție juridică în cele mai dificile momente din viață – în cazul unui deces neașteptat sau în relație cu domeniul medical, când vine vorba de co-asigurare sau decizii medicale pentru partenerul de viață,” a declarat Florin Buhuceanu, Președinte Executiv, Asociația ACCEPT.

Cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT vs. IGI, MAI și CNCD este susținută de Coaliția anti-discriminare și ILGA-Europe. Echipa ACCEPT a fost susținută pro bono în cadrul audierilor la CJUE de  White & Case LLP, prin partenera Jacquelyn MacLennan, și avocații asociați Andrew Wright, Florence Humblet și Pierre Pecheux.

“De la primul moment în care ILGA-Europa a intervenit ca o parte terță în procedurile Coman la nivel național în 2016, am putut vedea impactul extrem de pozitiv al cazului. Decizia va crește protecția și siguranța juridică a cuplurilor de același sex – importanța acestei decizii nu trebuie subestimată. Această claritate va garanta în cele din urmă că toate cuplurile de același sex din Uniunea Europeană se pot bucura pe deplin de libertatea de circulație în cele 28 de state membre. Acest caz evidențiază puterea litigiilor strategice și relevanța durabilă a UE (și a legilor acesteia) în viața oamenilor”, a declarat Arpi Astratian, jurist coordonator al ILGA-Europe.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger