Adopțiile de copii. Crescutul aici sau printre străini?

3

La începutul anului, Parlamentul European a cerut statelor membre să înlesnească regimul adopțiilor internaționale. România a interzis practica din 2003, iar de atunci copiii pot fi luați în grijă peste graniță doar de rude până la gradul 3. Ar rezolva schimbarea legii românești soarta celor 40.000 de copii instituționalizați?

de Cosmin Popan

Din 2003 și până astăzi, statisticile oficiale arată că doar 532 de copii din România au ajuns în sânul unor familii din străinătate. Înainte de 2003, timp de cinci ani, numărul copiilor care au trecut granița pentru a se alătura unor părinți străini era de 20 de ori mai mare (10.406). Chiar dacă nu acoperă perioada primilor ani de după Revoluție, cifrele oferite de Oficiul Național pentru Adopții (OAR) spun multe despre fluxul de copii români peste hotare: înainte de 2003 adopțiile internaționale erau în anumiți ani duble față de cele naționale; după acest an, acestea au devenit dispărut de tot din statistici.

În 2003, România a sistat adopțiile internaționale la presiunile europarlamentarului Emma Nicholson, la acea vreme raportor special al țării noastre pentru aderarea la Uniunea Europeană. Erau invocate pericole precum cerșetoria sau de traficul de organe care pândeau viitorul micuților români ajunși în Occident. O serie de state precum SUA, Israel, Franța sau Spania au protestat față de această decizie. Nici presiunile din ultimii ani dinspre Europa nu au dus însă la schimbarea legislației românești. Ultima rezoluție a Parlamentului European pe acest subiect nu va schimba, cel mai probabil, situația actuală. TOTB.ro vă prezintă care sunt argumentele la zi pro şi contra în privinţa adopţiilor internaţionale.

Contra: Nu avem ce exporta

Din cei 70.000 de copii instituționalizați în acest moment în România, doar 1.000 sunt adoptabili an de an: acesta este argumentul cel mai important pe care îl oferă OAR când aude de rezoluţia recentă a Parlamentului European. Diferenţa uriaşă între cele două cifre este explicată de Ramona Popa, director de cabinet în cadrul OAR: „Din cei 70.000, 40.000 beneficiază de un asistent maternal profesionist sau sunt plasaţi în centre speciale. Restul stau la rude sau în tutelă. Marea lor majoritate păstrează legătura cu familiile naturale și se încearcă reintegrarea lor în familie”. Singurele persoane care nu stau în România şi îi pot adopta pe acești copii sunt rudele până la gradul 3 ale copilului, stă scris în legea românească.

Preşedintele OAR, Bogdan Panait, tot aici vede locul acestor copii: „O adopție în România durează cam un an și jumătate, în timp ce în alte țări din Europa durează patru ani. De aceea avem această rezoluție a Parlamentului European. Practic, Parlamentul European aduce mult mai mult în atenție adopția națională decât cea internațională”. Cu toate acestea, adopţiile interne evoluează şi ele anevoios. Viitorii părinți vor copii mici, să nu fie de etnie romă, să nu aibă probleme de sănătate. „Majoritatea copiilor din sistem sunt mai măricei, au peste trei ani”, explică Ramona Popa o altă piedică ivită.

În sfera politică, balanţa tot înspre familii româneşti înclină. „Eu aș încuraja în primul rând familiile din România”, spune Maria Eugenia Barna, membră în Comisia parlamentară pentru muncă şi protecţie socială. „Cu adopțiile internaționale nu prea poți să urmărești copilul mai departe. Pot fi trimiși la cerșit sau ajung pradă traficului de organe. Nu poți să controlezi așa ceva”.

Pro: Cetăţeni de bază în alte ţări

Wikileaks pomenea, pentru prima dată, în decembrie anul trecut despre România într-un document, iar referirea era făcută la adopţiile internaţionale. Un raport din 2005 pomenit de celebrul site arată că se adunaseră 1.092 de copii români care erau doriţi spre adopţie în alte ţări.  În afara acestor documente scurse pe filiera Bucureşti – Washington, o serie de poveşti din anii ’90 şi 2000 pledează pentru soluţia unei familii străine pentru copiii nevoiaşi din România.

„Familiile de străini acceptă să adopte copii cu vârstă mai mare, nu au prejudecăţi nici privind etnia sau starea de sănătate a copilului”, mărturiseşte Azota Popescu, președintele asociației Catharsis Brașov, care caută familii străine pentru copiii din România. Organizația a ținut legătura cu mai multe familii din SUA, Noua Zeelandă sau Italia, care au făcut adopții în trecut.

„Eu și soția mea am înfiat doi băieți. Sunt frați și au fost abandonați când au avut 2 și 3 ani în Reghin. După aceea i-au dus la Leagănul de copii și apoi la Centrul de plasament Nr. 5 în Luduș. În 2003, când au avut 4 și 5 ani, noi i-am luat în plasament familial la casa noastră în Târgu Mureș”, îi scrie în română Bruce Thomas din Texas Azotei Popescu. Copiii au dorit să li se schimbe numele românești. „Sam are nevoie de școlarizare specială pentru niște subiecte, dar este deosebit de sociabil și este un fotbalist superb. Charlie este tare inteligent și tot este fotbalistul talentat. Avem 4 băieți în total. Familia noastră este <sare și piper>”.

Foto: Una dintre familiile străine cu copii români

 

Tags:3 comentarii

  1. Traian Basescu s-a intalnit cu Emma Nicholson intr-o manastire din Moldova in august 2004 si a jurat in fata Sfantului Altar ca daca va deveni presedintele Romaniei nu va permite sa se faca adoptii internationale cat timp el va fi presedinte. In martie 2009 primul ministru Emil Boc a incadrat-o pe Emma Nicholson ca expert guvernamental in probleme de protectie a copilului. In iulie 2009 Emma Nicholson declara pentru cotidianul Gandul ca nu este de acord cu adoptiile internationale in Romania inseamna trafic de copii si ca atare, legea adoptiei modificata in noiembrie 2009 permitea adoptia internationala doar rudelor pana la gradul al trilea care au domiciliul in strainatate. In aprilie 2010 Traian Basescu declara la Bruxelle ca legea adoptiei in Romania nu se va schimba cat timp el va fi presedinte. In martie 2011, acelasi Emil Boc a invitat-o pe aceeasi Emma Nicholson la Guvern ca sa blocheze in continuare adoptiile internationale. In ziarul Adevarul Femeia si-a varsat ura impotriva familiilor de romani din strainatate care vor sa adopte, acuzandu-le de saracie si iresponsabilitate dar si asupra Parlamentului European. Parerea emma nicholson, O FEMEIE PARANOICA, conteaza mai mult pentru presedinte si primul ministru decat drama copiilor orfani care sunt luati din familia asistentului maternal si reinstitutionalizati in loc sa fie dati in adoptie internationala. TRIO BASESCU -NICHOLSON – BOC violeaza dreptul fiecarui copil la o familie si se opune realizarii interesul superior al copiilor orfani romani.

  2. in 20 de ani de la revolutia romana statul roman nu a facut nimic pentru copiii orfani ca mine si din acest motiv astazi sute de tineri dati afara din orfelinate dormim pe sub scari, prin gari si subterane , prin adapostorile de noapte printre alcoolici si boschetari, unii fura, altii se prostitueaza, si pentru niciunul dintre noi nu exista solutii decat eutanasiere. Asta vrea presedintele Romanie si primul ministru al Romaniei, ei joaca cum le canta baroneassa emma nicholson , care sigur le plateste campania electorala ca sa inchida orfanii romani in puscarii de copii numite centre de plasament.

    AMERICANILOR, SOS ORFANII ROMANIEI!!! Ionut, 20 de ani, orfan lovit de legea adoptiei si de mafiei adoptiei romane

  3. Adoptia presupune un copil abandonat pe care nimeni din familia fireasca nu-l doreste si o familie care doreste sa-i ofere unui asemenea copil, un camin intr-o casa, o copilarie senina si un viitor in sigurantanta. Este o moniccrima monstruoasa impotriva umanitatii; este o masacrare a sufletelor nevinovate; este o nesimtire a guvernelor PNL, psd. PDL , UDMR. UNPR. Treziti-va din betia sora cu imbecilitatea si coruptia la nivelul cel mai inalt. Nimeni nu pricepe de ce presedintele Basescu a decis sa nu se schimbe legea adoptiei nationale cat timp va fi presedinte si nici motivul pentru care Emma Nicholson a blocat adoptiile internationale in Romania. Cine plateste blocarea adoptiilor internationale in Romania , Emma Nicholson ? Cine beneficiaza de blocarea adoptiilor internationale in Romania? Nicholson, ce anume ? Euro ? ce mai face cu banii, are destui? Basescu, ce anume? Cert este un lucru demonic: Emma si Traian calca in picioare copilaria nevinovata a mii de copii si viitorul acestora. SRI, voi nu vedeti ? nu urmariti ce interese are aceasta femeie cand vine la Bucuresti? Ce vrea aceasta femeie ? URASTE COPIII ? copiii romani abandonati sI FAMILIILE CARE VOR SA ADOPTE ? distrugE viata unei generatii DE 70.000 DE ORFANI pe care -i apara PE m dar nu si Parlamentul Romaniei?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger