Cercetătorii au analizat ADN-ul unei femei care a decedat la vârsta de 115 ani, la vremea respectivă fiind cea mai bătrână femeie din lume. Nu mică le-a fost mirarea să constate că femeia avea ”mintea” unei persoane de maxim 70 de ani și nici un semn de demență.
Pus sub microscop și atent cercetat, ADN-ul femeii a uimit cercetătorii olandezi care s-au ocupat de proiect. Concluzia lor, prezentată în cadrul unei conferințe de specialitate din Canada, a fost că femeia avea gene care protejau împotriva demenței (stare care apare odată cu înaintarea în vârstă). Oamenii de știință speră ca, prin aceste cercetări, să descopere de ce unii oameni se nasc cu gene pentru o viață atât de lungă, în vreme ce alții nu.
Femeia al cărei ADN a fost analizat și-a donat corpul în scopuri științifice (după trecerea în neființă) și este cea mai bătrână persoană ale cărei gene au fost cartografiate. Coordonatorul cercetării, profesorul Henne Holstege (Departamentul Clinic de Genetică din cadrul centrului medical al Univesității VU din Amsterdam), a declarat că modificările genetice identificate în ADN-ul femeii sunt extrem de rare și rolul lor în viața ei nu este pe deplin clar, dar se pare că ea a fost protejată de neplăcerile care însoțesc, de regulă, vârsta înaintată tocmai de aceste modificări genetice.
”Creierul ei nu avea nicio urmă, niciun semn de Alzheimer, ceea ce este absolut remarcabil. Cu atât mai mult cu cât femeia se născuse prematur și nimeni nu se aștepta ca ea să supraviețuiască, darmite să trăiască o viață sănătoasă și lungă de 115 ani”, a precizat Holstege. Cauza morții sale a fost o tumoare la stomac, după ce la vârsta de 100 ani fusese cu sucees tratată de cancer la sân. La 113 ani, ea a fost testată pentru a i se analiza capacitățile mentale, iar creierul ei se comporta precum cel al unei persoane de 60-70 de ani. Oamenii de știință spun că este extrem de importantă analiza genelor persoanelor care reușesc să aibă vieți atât de lungi, tocmai pentru a înțelege cum variațiile și modificările de ADN ajută la atingerea unei vârste așa de înaintate (cazuri extrem de rare pentru umanitate).
Sursa: BBC Science