ADN-ul “furat” cu un sărut poate releva potenţialii infractori sexuali

0

Sărutul este atât de romantic, dacă nu începem să ne gândim la schimbul de microbi petrecut în timpul lui. În acest proces, nu doar saliva şi bacteriile se transferă, ci şi parte din codul genetic al unei persoane, spun oamenii de ştiinţă.

 

Indiferent de cât de scurtă este pasiunea unui sărut, ADN-ul partenerului va rămâne cel puţin o oră în gura noastră. Astfel, spun cercetătorii, saliva femeilor ar putea oferi detalii importante despre potenţiali infractori sexuali sau ar putea detecta semnalele infidelităţii. Natália Kamodyová şi echipa ei, formată din cercetători de la Universitatea Comenius din Bratislava, Slovacia, au recrutat 12 cupluri pentru un experiment. Cuplurile s-au sărutat pasional timp de cel puţin două minute. Apoi, mostre de salivă au fost prelevate de la femei, la intervale de 5, 10, 30 şi 60 de minute (recoltarea s-a făcut doar de la femei deoarece metoda de analiză se bazează pe identificarea cromozomului Y).

Rezultatele testelor şi analizelor au arătat că ADN-ul bărbaţilor implicaţi în sărut era prezent şi putea fi detectat şi după o oră de la sărut, posibil chiar şi după aceea, după cum estimează echipa de cercetători. „Am demonstrat că este posibil să obţinem un profil complet al unei persoane, în baza ADN-ului, care poate fi utilizat cu succes în investigaţii criminalistice, pentru a indica un posibil infractor sexual printre suspecţii unui caz de viol, să spunem ori pentru a scoate în afara suspiciunii persoanele nevinovate”, explică Kamodyová. În prezent, echipa coordonată de ea încearcă să afle cât timp după 60 de minute de la sărut mai rămâne ADN-ul în gura femeilor şi dacă se pot preleva mostre de la femei decedate, care să fie utilizabile în încercarea de a descoperi urmele potenţialilor ucigaşi ai acestora.

 

Sursa: New Scientist

Foto: LipsPictures


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger