Administrația Trump anulează interzicerea organismelor modificate genetic în sanctuarele pentru viața sălbatică din SUA

0

Administrația Trump a desființat o restricție din timpul erei Obama privind folosirea pesticidelor care influențează scăderea populațiilor de albine. Prin urmare, el permite cultivarea organismelor modificate genetic în zeci de sanctuare pentru viața sălbatică în care agricultura este permisă.

Activiștii de mediu, care au mers în justiție pentru a face posibilă interdicția de doi ani, au declarat că ridicarea restricției pune în pericol grav insectele polenizatoare și alte viețuitoare sensibile care se bazează pe aceste habitate netoxice.

”Agricultura industrială nu are ce căuta în sanctuare dedicate conservării vieții sălbatice și protecției unora dintre cele mai vitale și vulnerabile specii”, a spus Jeremy Keating, analist la nivel federal în cadrul Defenders of Wildlife.

Activitatea agricolă limitată este autorizată în anumite sanctuare prin lege, unde fermierilor li se permite cultivarea anumitor specii pentru a produce mai multă hrană și a face un habitat mai bun pentru viața sălbatică din acea zonă.

Anularea, care vine printr-un memorandum al Fish and Wildlife Service al SUA, pune capăt unei politici care interzicea fermierilor plantarea culturilor obținute prin biotehnologii, cum ar fi soia sau porumbul, modificate pentru a rezista anumitor insecte și ierbicide.

Această politică interzicea de asemenea și utilizarea pesticidelor neonicotinoide în conjuncție cu culturile OMG în perimetrul sanctuarelor. Neonicotinoidele sunt o categorie de insecticide responsabile de scăderea populațiilor de albine sălbatice și a altor insecte polenizatoare din jurul lumii.

Greg Sheenan, director în cadrul Fish and Wildlife Service, a menționat în memorandum că interzicerea culturilor modificate genetic și a neonicotinoidelor se va aplica de acum înainte în funcție de caz. El a mai menționat că această mișcare a fost necesară pentru a asigura furaj adecvat păsărilor migratoare – incluzând rațe și gâște – vânate și preferate de vânători în multe dintre sanctuarele din SUA. Secretarul de Interne Ryan Zinke, al cărui departament administrează Fish and Wildlife Service, a făcut o prioritate din extinderea vânătorii pe terenuri publice.

Sheenan a scris că organismele modificate genetic au ajutat la ”maximizarea producției” și că neonicotinoidele ar putea fi utile pentru ”a îndeplini practicile agricole necesare”.

Aceasta este cea mai recentă anulare implementată de Trump dintr-o serie care vizează restricții de mediu din timpul erei Obama; Trump a promis din timpul campaniei electorale că va anula regulamente guvernamentale.  

În memorandumul din 2014 al administrației Obama care anunța introducerea restricției, Jim Kurth, director al sistemului de sanctuare, a scris că semințele tratate cu neonicotinoide nasc plante al căror țesut conține componente care ar putea afecta și alte specii. El a mai spus că sanctuarele de peste tot din țară indeplinesc cu succes obiectivele propuse de administrație fără a fi nevoie de organisme modificate genetic sau neonicotinoide.

Memorandumul a nominalizat peste 50 de sanctuare din SUA unde se va aplica această nouă politică. Întregul sistem de sanctuare constă în 560 de unități care cuprind peste de 600.000 kilometri pătrați.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger