Adidas a creat prototipul unor pantofi fabricaţi exclusiv din gunoaie

1

Compania germană Adidas a realizat un model experimental de pantofi, la fabricarea căruia s-au folosit numai gunoaie din ocean reciclate. Prototipul nu este, desigur, de vânzare, iar pentru moment nu se ştie nici dacă acest tip de pantofi prietenoşi cu mediul va fi creat în masă, însă producătorul de echipamente a anunţat că, începând cu anul viitor, va încorpora elemente de plastic reciclat în încălţămintea pe care o realizează.

 

n-ADIDAS-large570

 

Partea exterioară a pantofului prototip este realizată exclusiv din sfori şi filamente recuperate din plase ilegale de pescuit şi din alte deşeuri “pescuite” din ocean, în vreme ce talpa este produsă dintr-un material reciclat. Acest proiect face parte dintr-un nou parteneriat cu organizaţia Parley for the Oceans, a cărei miză este să reducă poluarea oceanelor. Dincolo de componenta simbolică pe care o presupune acest obiect, sperăm ca această companie, precum şi multe altele, să ia în calcul folosirea unor materiale al căror impact pentru mediu este cât mai redus şi să nu îşi rezume proiectele de mediu doar la câteva campanii publicitare.

Deşeurile folosite pentru realizarea acestui pantof au fost colectate de membrii organizaţiei Sea Shepherd Conservation Society, pe parcursul unei expediţii de 110 zile, pe urmele unui vas ilegal de pescuit, pe coasta Africii de Vest. O parte din plasele de pescuit recuperate au fost folosite pentru a crea ţesătura calapodului.

Cei de la Adidas nu sunt primii care demonstrează că gunoiul poate fi reciclat în materiale pentru produse cât se poate de viabile. Cu câtva timp în urmă, vă povesteam, de pildă, de iniţiativa Everything Is Rubbish, un proiect care îmbinp arta şi reciclarea şi care a creat pantofi fabricaţi 100% din gunoaie. Cei trei responsabili de Everything Is Rubbish au colectat deşeurile de plastic, le-au dezinfectat, le-au topit şi le-au întins apoi în folii multicolore, din care au realizat pantofii. “Primul obiect din garderoba noastră care dă semne de uzură e pantoful,” spun cei trei artişti reciclatori. “Pentru cea mai îndelungată perioadă a vieţii sale, pantoful e gunoi. Fie că ajunge la rampele de gunoi, fie că e purtat de apă pe o plajă, pantoful cu toate materialele sintetice din el – pe lângă uriaşa cantitate de plastic pe care o aruncăm – va avea nevoie de secole pentru a se descompune.” Aşa se face că prin proiectul proaspăt lansat, cei trei tineri ne sugerează să cumpărăm mai puţine lucruri şi să reparăm obiectele stricate, în loc să le aruncăm pur şi simplu. Un filmuleţ despre pantofii reciclaţi de la Everything is Rubbish puteţi urmări aici.

Sursa: Huffington Post

Puteţi citi şi:

FOTO Artă creată din gunoaie aduse în Mexic din 50 de ţări de pe glob

FOTO 10 obiecte de mobilier care au fost reciclate din deşeuri

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger