Potrivit unui studiu prezentat recent la Glasgow, în cadrul conferinței anuale a Societății de Biologie Experimentală, micuțele broaște de copac ar putea oferi o soluție mult așteptată de industria medicală și nu numai. Răspunsul se pare că stă în picioarele lor.
Broaștele de copac au capacitatea de autocurățare a picioarelor, în condițiile în care pe acestea sunt fixate pernuțe cu lichid adeziv, care le ajută la cățărat. Modelul lor de deplasare și autocurățare a fost studiat de cercetătorul Niall Crawford de la Universitatea din Glasgow, care susține că dacă ar putea fi transpus într-un produs confecționat de mâna omului, ar oferi șansa unor adezive eficiente și reutilizabile. Aplicațiile ar fi multiple, susține omul de știință: în medicină (bandaje adezive), industria cauciucurilor (și a vulcanizării) și cea a adezivilor de orice tip.
Cel mai important domeniu ar fi al medicinei, pentru că acolo există mereu riscul unor infecții, la răni, spre exemplu, în spatele unor bandaje. Existența unor bandaje complet sterile, care să și protejeze bine rana, ar fi ideală, spune autorul cercetării. El a descoperit că picioarele micilor broscuțe secretă un mucus, care le face lipicioase (și le ajută să se cațere), dar care, în același timp, le curăță tălpile chiar în timpul mersului.
Sursa și foto: ScienceDaily