Adevărul ne face mai sănătoşi

0

Un studiu al Universităţii din Notre Dame, SUA, susţine că dacă oamenii renunţă la minciuni, sunt mai sănătoşi fizic şi mental, scrie Time.com. Totodată, sinceritatea pare să sedimenteze şi să faciliteze relaţiile, respectiv interacţiunile sociale.

 

 

Profesorul de psihologie Anita Kelly, de la universitatea mai sus amintită, a recrutat 110 adulţi pentru un experiment. Pe jumătate dintre ei i-a îndemnat să nu mai mintă timp de 10 săptămâni; acestor subiecţi li s-a permis în schimb să omită adevărul, să ţină secrete sau să evite întrebări la care nu voiau să răspundă. Cealaltă jumătate a primit doar sarcina de a calcula numărul de minciuni pe care le spun săptămânal. Participanţii la experiment au fost supuşi în fiecare săptămână la un test de detectare a minciunilor şi au completat chestionare privind sănătatea lor fizică şi mentală, precum şi calitatea relaţiilor interumane.

Ambele grupuri şi-au redus numărul de minciuni pe durata experimentului, iar cei care au fost îndemnaţi să spună adevărul s-au dedat mai puţin la născociri şi şi-au îmbunătăţit sănătatea fizică şi mentală. De exemplu, când aceştia au spus doar trei minciuni mici pe săptămână, s-au plâns cu patru ore mai puţin de probleme la nivel mental, cum ar fi tristeţea sau stresul, şi cu trei ore mai puţin de probleme la nivel fizic, cum ar fi durerile de cap sau cele în gât. Dacă, la început, subiecţii au raportat, în medie, 11 minciuni pe săptămână, la sfârşitul celor 10 săptămâni, cei din primul grup au ajuns la una pe săptămână.

Aflaţi mai multe detalii pe Time.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger