Adevarul despre descompunerea pungilor din plastic

14

The Daily Green trece in revista cateva informatii esentiale despre omniprezentele pungi din plastic, pe care consumatorii ar trebui sa le cunoasca pentru a actiona in consecinta. Desi acestea pot fi reciclate si se descompun pana la stadiul de granule sintetice, procesul de degradare este foarte indelungat si nu asigura disparitia totala a plasticului din mediul inconjurator, care se poate infiltra in cele din urma in fiecare veriga a lantului trofic.

Cercetatorii se tem ca pungile din plastic pentru cumparaturi gasite la tot pasul nu se descompun niciodata in intregime, doar se transforma gradual in bucati din ce in ce mai mici de plastic. Cea mai des folosita punga pentru shopping este fabricata din polietilena, o masa plastica obtinuta prin chimizarea produselor petroliere pe care microorganismele nu o recunosc drept sursa de mancare si, in consecinta, nu se poate „biodegrada”.

Agentia pentru Protectia Mediului din SUA desfineste biodegradarea drept „un proces prin care organismele microbiene transforma sau modifica (prin actiune metabolica sau enzimatica) structura chimicalelor introduse in mediul inconjurator”. In cadrul testelor in care cercetatorii aseaza deseuri solide in compost bogat in microbi si adauga apoi aer pentru a indemna biodegradarea, ziarele si cojile de banana se descompun in cateva zile sau in cateva saptamani, in timp ce pungile din plastic pentru cumparaturi nu sunt deloc afectate.

Chiar daca polietilena nu se poate biodegrada, ea se descompune cand este supusa radiatiilor ultraviolete generate de Soare, proces cunoscut sub denumirea de „fotodegradare”. Cand sunt expuse luminii soarelui, lanturile polimierice ale polietielenei devin casante si se pot sparge, transformand ceea ce a fost odata o punga de plastic in granule sintetice. Oamenii de stiinta nu stiu cu siguranta daca aceste granule se descompun vreodata si se tem ca acumularea lor in medii terestre si acvatice – precum si in stomacul vietuitoarelor – ar putea duce la infiltrarea plasticului in fiecare veriga a lantului trofic. O punga de plastic se poate descompune intr-o perioada cuprinsa intre 10 si 100 de ani daca este expusa luminii soarelui, insa mostenirea sa ecologica poate persista pentru totdeauna.

Cea mai buna solutie este ca oamenii sa nu mai foloseasca pungi de plastic de unica folosinta, ci sa investeasca in sacose reutilizabile din panza sau in rucsaci ori sa foloseasca de mai multe ori o punga din plastic. Daca au de ales intre hartie si plastic, ar trebui sa aleaga din start hartia. Pungile din hartie se biodegradeaza in cateva saptamani si pot fi integrate in compost sau reciclate. Si pungile din plastic pot fi reciclate, insa procesul este ineficient. Statisticile arata ca americanii recicleaza doar 0,6% din cele 100 de miliarde de pungi din plastic pe care le duc acasa din magazine in fiecare an, iar restul ajung pe camp sau in cosurile de gunoi.

O alta solutie la care incep sa apeleze unele magazine – mai ales in locuri precum San Francisco, unde pungile din plastic traditionale au fost interzise in lanturile de supermarketuri si in farmacii – sunt asa-numitele pungi din plastic „compostabile”, care au la baza deseuri agricole transformate in materie plastica complet degradabila, cu o consistenta similara cu cea a pungilor din polietilena. Activistii de mediu se straduiesc acum sa obtina interzicerea folosirii pungilor din plastic la o scara mai larga.

In SUA, tot mai multe state pregatesc asemenea initiative, iar taxele pe pungile din plastic din Africa de Sud si Irlanda s-au dovedit eficiente in reducerea folosirii lor cu pana la 90%. Australia, Canada, Noua Zeelanda, Filipine, Taiwan si Marea Britanie planuiesc si ele sa interzica sau sa taxeze folosirea pungilor din plastic.

Sursa: The Daily Green

Foto: Flickr/M i x y

Cititi si:

Un studiu recent a masurat acumularea de resturi de plastic din Oceanul Atlantic

Vaporul din gunoaie “Plastiki”

Mitul colectarii si reciclarii selective

Punguta de 20 de bani


Tags:14 comentarii

 1. imi distrugeti ochii si e pacat aveti articole frumoase.nu puteti face contrastul mai mare ? voua nu va deranjeaza privirea cand intrati pe propriul site ?

 2. Gigi Maybachistu' Plasticat on

  În mod interesant, datorită faptului că orice curs de apă transportă orice fel de gunoi care ajunge în el şi de cele mai multe ori le duce spre mare, în zona de convergenţă a curenţilor oceanici din Pacific s-a format o regiune poluată cu o cantitate uriaşă de plastic în suspensie – o regiune considerată a fi de vreo 3 ori mai întinsă decât Germania, deşi unii spun că ar putea fi la fel de întinsă ca Statele Unite 😀

  (Înainte să comenteze cineva, e imposibil de curăţat prin vreo metodă cunoscută de om. Nu e o pată de petrol, care să fie dizolvată cu ajutorul detergenţilor şi altor agenţi de decontaminare.)

 3. Mda…inainte de ’89 cand foloseam pungi de hartie nu era bine. Ne-a trebuit schimbare…adica d-alea de plastic. Acu’ totata lumea se co**ste cum sa faca sa reduca numarul pungilor de plastic / mp.

 4. eu consider o problema pungile de plastic deoarece chiar in casa noastra in general se folosesc exagerat de mult nemaivorbind de zgomotul care l fac. Asta este opinia mea si daca deranjeaza ce as putea argumenta ,,,Pe de alta parte eu deja mi am cumparat pungi refolosibile care sunt mai utile – exista pungi-sacose mari incapatoare si care se pot strange devenind micute si pastrate in poseta in caz de nevoie. La urma urmei daca pungile de plastic ameninta mediul inconjurator de ce sa nu aplicam solutii care semnifica deci schimbarea lor. Si ma gandesc – aparent fara legatura – la multimea de paduri taiate fara discernamant – doamne ce i as pedepsi eu pe acei care taie taie si se imbogatesc in nestire atentand la sanatatea noastra si a urmasilor nostri in special – care paduri, revin, nu cresc peste noapte… Asta e.

 5. recunosc, e greu si de citit si de silabisit, cuvântul asta …
  si totusi exista,
  da, exista pungi din plastic care in decurs de doua-trei luni
  se fac singure praf si pulbere,
  nu nimeresc nici in matul delfinilor sau broastelor testoase de galapagos,
  nici nu se aglomereaza in râurile si lacurile cristaline ale Patriei
  pur si simplu dispar.
  Ca sa nu mai vorbim de faptul ca destul de multi zgârciti ca mine
  refolosesc pungile de supermarket
  mai ales ca exista si unele speciale pentru asta …
  Si le refuza pe alea de marca, de la coco shanel sau sonia richiel
  daca nu sunt din hârtie krafft …

 6. Deseurile de plastic ar trebui colectate separat si arse in centrale. Ma rog, mai trebuie ceva imbunatatiri ca sa nu iasa dioxine…

 7. Ma indoiesc ca, fie si in San Francisco, s-au interzis pungile de plastic cu totul. Probabil s-a interzis distribuirea lor gratuita.

 8. …eu primesc la supermarket pungi gratuite, cate vreau. Pot sa impachetez fiecare mar in punga lui! Din cauza asta fac asta. In loc sa pun totul intr-o punga, pun totul in 10 pungi, ca sa imi fie mai usor acasa cu aranjatul/despachetatul.

  Daca mi s-ar cere o suma oarecare de bani per punga sunt sigur ca as renunta sa ma mai comport asa. Pana atunci…. doar ma straduiesc si imi promit ca la urmatoarele cumparaturi o sa fiu mai atent.

 9. pai de ce le mai fabrica , daca sint asa poluante, o decizie mare se poate lua la nivel mondial, si atit se scot din fabricatie, ma refer la pungile de la supermarket, ca si asa iau alte decizii mai proaste decit astea , cit dureaza?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger