Adevăratul Parlament al României: Hetti Benedek – “Vă provoc să trăiți conștienți!”

9

17.02.2014. Când scrii despre Hetti, trebuie să pui data, pentru că ea face zilnic atât de multe chestii, încât ai impresia că sunt mai multe ființe într-una singură. Eu am cunoscut-o mai întâi din statusurile ei de Facebook. Hettihanie, cum își zice, este o dihanie de balaur cu o mie de capete, un Mare Cartier General de Comandă, numai bun de condus o țară sub asediu.

 

hettiii

 

de Viviana Muşa Augusto

 

Am fost contactată de tinerii din Scutelnici care strâng semnături. Au mare nevoie de ajutor zilele astea. Este cineva disponibil, din București sau Buzău? Este urgent, intrucât necesitatea semnăturilor este stringentă. Vă rog mult ajutați-ne. Nouă momentan ne este greu să ne deplasăm în zonă.” “Am pornit și spre Fitionești, județul Vrancea. Am fost contactați de un domn din zonă, Viorel, dornic să ne dea informații despre ce se întâmplă în zonă și pregătit să pornească o campanie masivă de informare. Acesta ne-a dus peste tot în zonă, arătându-ne unde anume au prospectat cei de la Prospecțiuni S.A, unde au secat izvoarele etc.” “DISTRIBUIȚI și haideți să ne luăm munții înapoi!”

Hetti Benedek are 27 de ani. E născută și locuiește în Brașov . E psiholog. A făcut facultatea de psihologie  și științele educației, secția de psihologie, a continuat cu un an de master la facultatea de sociologie, gestiunea campaniilor de imagine. A făcut o formare în neurolingvistică programată, metoda austriaca Rezonanz, şi coaching.  E, de asemenea, pasionată de știința nutriției, a stilului de viață sănătos și de veganism. Dar în loc să se ocupe de workshopuri și coaching și ședințe de relaxare, Hetti participă la proteste, bate țara în lung și în lat și face « acțiuni pe teren », în regim de urgență.

Financiar sau logistic, e ajutată de familia și de prietenii ei. Deseori vin cu ea la proteste sau pe teren.  Uneori, reușește să mobilizeze voluntari care îi trimit prin poștă diverse: aparat foto și carduri, cizme de cauciuc, pături, reportofon, vopsele pentru pancarde sau bani de cumpărat o mașină. Pentru că ai nevoie de toate astea când protestezi și vocea lui Hetti e autentică, e hotărâtă și e convingătoare.  În ultimul timp, încearcă să creeze și o asociație pentru a da o formă organizată protestelor ei: Grupul de Intervenție Civică.

Fotografii protestelor o ochesc mai mereu și o regăsim în multe poze, pentru că este frumoasă, aşa îmbrăcată în costum național, purtând drapelul României, sub privirea mândră a mamei ei. Este și România mândră de tinerii ei? Hetti e anchetată de poliție, insultată de anonimi, ținută în vizor la proteste și atacată în justiție. Sunt și mulți alții care o susțin. Și vor fi din ce în ce mai mulți.

 

1922950_10152639669587571_1125781554_n

 

De ce faci tu, Hetti, toate astea?

 Hetti Benedek: Susțin viața în toate formele pe care aceasta le îmbracă. Prima revoltă pe care am simțit-o cu tot trupul meu și care m-a trecut prin întreg filtrul emoțiilor pe care le-am experimentat până în prezent a fost momentul în care am devenit vegană. Am ales să refuz a mai consuma produse de origine animală și a mai folosi/purta tot ce se desprinde din această categorie. M-am implicat activ de când mă știu în tot felul de programe civice, începând de la workshop-uri pentru copii, la proteste radicale. Însă cele mai reprezentative momente au început să apară de când cu protestele din 2013, la care într-adevăr am simțit că mă implic în totalitate, cu întrega ființă. De aici și până la ce fac în prezent, în această direcție, nu a mai fost decât un pas.

hettiSă reluăm, în linii mari, activitatea din 2013 – am început să ies în stradă în primele săptămâni ale protestelor, în Brașov existând o autorizație zilnică la prefectură, care ne dădea dreptul de a urla din toți rărunchii de luni până duminică, pentru mine fiind perfect. Am continuat să ies apoi la fiecare protest în parte, fie in Brașov, fie în București. Între timp, am primit și un cadou de la sistem: primul meu dosar penal – am fost chiar flatată. Au urmat apoi telefoanele, urmăririle, amenințările, bătăile de la jandarmi, al doilea proces pentru activitatea de pe teren de la Moșna, al treilea proces în care port statutul de martor și care este încă în derulare și, în prezent, interesul deosebit pe care Petrom – OMV îl are față de persoana mea. După ce protestele din stradă s-au mai stins, am decis să investighez problema fracturării hidraulice în România și așa am început să colind toată țara, în lung și în lat, în căutarea sondelor, a activității Prospecțiuni S.A. și a marilor corporații care au concesionat terenurile acestei frumoase patrii. Am descoperit foarte multe, am învățat că este dificil să fii singur, că oamenii se află în totală necunoștință de cauză, că avem o țară încă bogată și mândră, dar că ne paște un adevărat pericol – acela al dezumanizării noastre și al pierderii identității românești.

Cea mai mare provocare de până acum, din sfera activităţii civice ?

H.B. Au fost multe provocări, însă cred că interacțiunile cu forțele de ordine au fost printre cele mai dure.

Ce proiecte de viitor ai?

H. B.: Îmi propun ca informarea populației cu privire la ce se întâmplă în țară să fie prioritatea mea numărul 1, iar alături de aceasta, îmi doresc să atac, prin toate mijloacele legale posibile, marile corporații și complicii acestora, în a elucida acest mare mister – cine ne otrăvește apa, pământurile, aerul și hrana, cu ajutorul cui și mai ales, cu ce scop?

Care crezi că este problem cea mai mare a societăţii româneşti actuale?

H. B.: Nepăsarea, capul în pământ, acceptarea condiției omului sărac și neputincios; iluzia libertății.

Un mesaj pentru cetăţeni ?

H. B.:Vă provoc să trăiți conștienți!

Cum puteți fi ajutat de cititori ?

H. B.: Prin distribuirea informațiilor despre ce anume se petrece în România; prin răspândirea mesajului comun, acela al dreptului nostru la viață.

 

Adresa e-mail: [email protected]

Canal youtube: https://www.youtube.com/user/grci

Pagina Facebook: https://www.facebook.com/grupuldeinterventiecivica?fref=ts

 

Viviana Muşa Augusto este psiholog şi scriitoare. Blogul ultimei sale cărţi este http://scoalaspeciala.blogspot.fr/.


9 comentarii

 1. Nu este nici un mister Suntem practic drogati pentru a consuma alimente pregatite indutrial . Pentru a ne linisti si a fi supusi. Dar atentie a consuma numai alimente vegetale este tot un exces . Puteti folosi produsele animale din propria curte . pastrrea mediului este o mare problem caci daca doriti sa traiti in aceasta societate care divinizeaza banul nu puteti evita explotarea resurseor . Es modus in rebus 1 Cred ca principala problema este distrugerea fondului forestier mult mai grava si mai acuta decit exploatarea aurului . Cu stima si felicitari pentru actiune . PS jndarmii fac ceea ce este de datoria lor sa faca ei nu sunt vinovati si nu trebuie condamnati ci atrasi de partea oamenilor

 2. Ce amalgam de truisme, platitudini si sofisme de buzunar, turnate toate intr-un vocabular hipster-bio-eco-vegano-trendy. Si ie, neaparat ie romaneasca sa fie in poza, ca sa dea bine. Mai lipsea sa ne povesteasca despre tunelurile secrete din masivul Bucegi si conspiratia Bilderberg a reptilienilor, ca sa fie tacamul complet. Ah, da; totul pe sprijinul financiar al familiei, se intelege.
  Asta din partea cuiva cu “master la facultatea de sociologie, gestiunea campaniilor de imagine”.

 3. Propun sa se itocmeasca o petitie care sa fie semnata si pusa pe masa guvernului a parlamentului si la presedinte .Sa incercam sub orice forma sa luam ce ne apartine inapoi .Acum mai mult trebuie sa ne unim fortele pentru a starpi pe toti cei care ne-au vandut bogatiile.

 4. Adrian, nici eu nu puteam s-o spun mai bine. Veganii astia, cred ei in non-violenta si nediscriminare de nici un fel; prostii, ca dreptate pentru toate fiintele si abolirea sclaviei. Eu, ca si tine, cred ca animalele trebuie in continuare exploatate, violate, ucise brutal, dar, cum spui tu, in propria curte. N-am inteles niciodata de ce e vazut rasismul asa prost acum, tot niste oamenii ca veganii s-au ridicat pentru drepturile negrilor, si a altor rase. A stricat pentru toata lumea, pentru ca erau niste produse foarte bune si utile, mai ales daca erau exploatati in propria curte.

  Si ce nu mai suport, cum veganii se uita la animal, care, cum spui si tu, este un produs, si ies produse din ele, si vad o fiinta inteligenta, capabila sa faca legaturi care conteaza pentru evolutia proprie, care este capabila de expresii de iubire si de durere, care exista pentru ea insasi, cand toti stim ca animalele (macar alea pe care le folosim noi) sunt niste obiecte lipsite de constiinta, niste gunoaie, si pentru asta cred ca suntem indreptatiti sa le furam abilitate de a se bucura de proprii copii sau de viata, chiar daca avem optiunea sa n-o facem si este lumea asta plina de descoperiri noi si de exemple de oameni care nu numai ca traiesc sanatos consumand o dieta bazata pe plante ba chiar prospera si au adus sanatatea si bucuria de manca la cote pe care nici nu si le inchipuiau ca exista. Chestii de genu asta ne strica avantu cand mergem spre porc dupa ce l-am ingrijit si “iubit” un an, si vrem sa-i bagam cutitul brutal in beregata, chiar daca aveam optiunea sa n-o facem, dar am facut-o pentru gust, traditie si conditionare sociala.

  Si cata dreptate ai, ca sa consumi doar alimente vegetale reprezinta un exces. Se vede ca ai cercetat indeaproape fenomenul pana ai scos aceasta concluzie. Suntem toti recunoscatori pentru ca-ti dedici timpul sa cercetezi dieta vegana. Eu mai cred ca si bucuria este un exces, si linistea sufleasca. Mai avem nevoie de cate un gaz de sist din cand in cand. Si gandese-te ce exces reprezinta o dieta vegana, exces de vitamine si minerale in proportia de care are nevoie corpul uman, exces de alimente care se digera usor, exces de sanatate iar apoi oamenii aia care muncesc in spitale si farmacii ce-or face? Aaaa si nu in ultimul rand, reprezinta un exces de compasiune pentru creaturile care nu au o voce si sunt lipsite de aparare…nu am vrea sa ramanem fara aceasta resura limitata si ne-regenerabila numita compasiune, nu?

  Putem folosi produse animale din propria curte, ati inteles bucurestenilor si timisorenilor? (Eu stau in garsoniera cum fac?…dar ce mai conteaza, suna foarte frumos ce ai spus) Produse animale din propria curte include si pisici, caini ori oameni?

  Adrian multumesc ca te aliniezi cu majoritatea in interesul de a exploata fiinte lipsite de aparare, ce ne-am face fara tine?!

 5. RUGAM INSISTENT FORTELE DE DEZORDINE SA PARASEASCA TARA! DESCREIERATI CARE AU SENZATIA CA SUNT VII SA NU MAI INDRAZNEASCA SA ADRESEZE INJURII UNEI ROMANCE AUTENTICE CU SUFLET GIGANTIC…ANUL ACESTA NU NE MAI JUCAM! ATENTIE LA CE SPUNETI, CE FACETI SI CE GANDITI! ANTI-ROMANII A F A R A !!!

 6. tipa asta cred ca e sponsorizata de chevron si gold sa-i faca pe toti cei ce se opun planurilor lor sa para lunatici. nu inteleg de ce totb promoveaza acest tip de personaje. combinatia dintre bluza si cagula ce vrea sa insemne? o nationalista careia ii e rusine sa isi arate fata, ca poti merge la schi si in costum traditional sau ca poti jefui o banca si imbracat elegant?

 7. greuceanu, eu cred ca tu esti sponsorizat de protestari ca, cei care se opun celor care se opun planurilor lui Chevron, sa para plin de prejudecati, interpretari eronate in functie de drama lor personala, rautaciosi si pusi sa devieze de la mesajul pe care-l transmite articolul spre imbracaminte, superficialitate si carcasa.

  Se pare ca ai cercetare amanuntita in legatura cu marea ta descoperire. Poti sa pui un link cu dovezile gasite te rog? Ma gandesc ca nu puteai sa arunci afirmatii asa fara ceva concret.

  Ce inseamna combinatia aia? poate sa insemne multe…poate sa insemne faptul ca e mandra de portul national, iar acea bluza a primit-o cadou de la mama sa, si ii este drag s-o poarte, mai ales cand este in strada pentru rosia montana? Iar cagula poate sa fie pusa pentru ca i-am daruit-o eu pentru ca era foarte frig afara, iar fotografia este facuta exact cu un minut inainte sa iasa pe usa cand se indrepta spre proteste, dupa ce se aranjase sa plece, dar am insistat sa-i fac niste poze pentru ca-mi placea cum arata si contrastul dintre cele 2 elemente si le-am publicat apoi, iar oamenii de la totb s-au decis sa le foloseasca, cum de fapt s-a intamplat toata povestea. ce zici de asta?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger