Adevăratele „jocuri ale foamei”

0

Un milion de copii se află în pragul subnutriţiei în regiunea africană Sahel, avertizează ONU. 15 milioane de oameni sunt ameninţaţi de nesiguranţa hranei zilei de mâine pe tot teritoriul regiunii, care cuprinde opt naţiuni. Sahel a suferit din cauza secetei şi crizei de hrană din 2010, iar în anumite zone situaţia a fost înrăutăţită de conflicte civile.

 

 

„Estimăm că în 2012 vor fi peste un milion de copii afectaţi de malnutriţie severă, care poate ucide. Avem nevoie de mai multe resurse ca răspuns responsabil la această situaţie, până când nu devine prea târziu şi vieţile vor fi pierdute”, a avertizat Louis-Georges Arsenault, director al programelor de urgenţă din cadrul UNICEF. Organizaţia cere 120 de milioane de dolari pentru a stopa criza din regiunea Sahel, dar deocamdată a primit doar jumătate din această sumă. Cu cât criza de hrană se prelungeşte, cu atât şansele de supravieţuire ale populaţiei regiunii scad.

„În regiuni din Niger am văzut părinţi care se luptă ca să îşi hrănească copiii, în sate unde foametea a devenit suverană. Toate resursele sunt epuizate şi, din cauza secetei, nu s-au putut reface, fermierii nu au avut nicio şansă”, au declarat oficiali ai World Food Program.  Reprezentantul grupului umanitar CARE, Kent Alexander, care a vizitat şi el recent Nigerul, a scris pe blogul său, descriind situaţia, printr-o comparaţie cu romanul post-apocaliptic „Jocurile foamei”, că, de fapt, adevăratele jocuri ale foamei se derulează sub ochii noştri, în Africa. „Copiii pe care i-am întâlnit nu cereau altceva decât apă. Apă de băut”, a scris Alexander.

Cu un an în urmă, o situaţie similară a afectat milioane de oameni în estul Africii. În Somalia, 300.000 de copii au murit în urma crizei de hrană. Seceta este un fenomen comun în Sahel sau Africa de Est, iar comunităţile s-au învăţat cu situaţia şi s-au adaptat la condiţiile acesteia. Dar schimbările climatice vizibile în ultimii ani au înrăutăţit lucrurile, iar conflictele politice ori confruntările civile au agravat şi ele starea populaţiei sărace, lipsite de resurse şi posibilităţi. Combinate, toate aceste elemente nu fac decât să aducă şi mai multă nesiguranţă în rândul acestor comunităţi, care sunt printre cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: New-ag.info


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger