Activitatea fizică ne menţine creierul în formă

0

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul nostru are tendinţa de a se micşora şi de a-şi diminua activitatea. Însă exerciţiul fizic regulat poate împiedica acest fenomen, arată o cercetare publicată în cel mai recent număr al revistei Neurology.

Mai exact, spune studiul, activitatea fizică regulată la vârsta a treia oferă o mai bună protecţie împotriva micşorării creierului, mai eficientă decât implicarea în activităţi sociale sau mentale (de tip lectură, rezolvarea unui puzzle etc.). „Persoane de 70 sau peste 70 de ani care iau parte la activităţi sportive sau fac mai mult exerciţiu fizic, inclusiv plimbări mai multe pe săptămână, înregistrează o reducere mai mică a creierului şi prezintă mai puţine semne ale îmbătrânirii acestuia decât persoanele care sunt mai puţin active fizic”, explică autorul studiului, Alan J. Gow, de la Universitatea Edinburgh din Scoţia.

Gow şi echipa lui au analizat dosarele medicale ale 638 de persoane din Scoţia, născute în anul 1936, pentru acest studiu. La vârsta de 73 de ani, acestor persoane li s-au făcut examinări RMN. Toţi participanţii la studiu au oferit date despre rutina lor fizică (dacă fac sport, ce anume fac, cât timp), scara fiind compusă de la exerciţiul fizic minimalist (activitate necesară treburilor casnice) până la exerciţiul fizic performant (care include chiar şi participarea la competiţii sportive sau evenimente de gen, şi de mai multe ori pe săptămână). De asemenea, au fost notate separat activităţile sociale şi mentale în care participanţii se declarau implicaţi. Studiul a durat timp de trei ani. La final, cercetătorii au descoperit că persoanele implicate mai mult în activităţi fizice constante prezentau o micşorare mai redusă a creierului faţă de cele care practicau exerciţiul fizic minimalist.

„Totodată, studiul nostru nu a relevat vreun beneficiu vizibil din implicarea în activităţi sociale sau mentale în aceşti trei ani, pentru persoanele studiate, conform datelor examinărilor RMN”, a mai spus Gow. „Rezultatele studiului arată clar că activitatea fizică regulată, la vârsta a treia, are un potenţial extrem de important în ceea ce priveşte protejarea creierului nostru pe măsură ce îmbătrânim”, a mai conchis autorul studiului. Dacă mai adăugăm pe lista beneficiilor sportului şi prevenirea obezităţii, a bolilor de mai multe feluri, accelerarea unui proces de însănătoşire, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea speranţei de viaţă (toate, cunoscute avantaje ale sportului), atunci cel mai bine ar fi să închidem calculatoarele şi să ieşim în parc cu bicicleta, la alergat sau măcar la o plimbare, indiferent de vârstă.

Sursa: Discovery News

Foto: Priyo


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger