Activitatea aviatică influențează precipitațiile în jurul aeroporturilor

0

Zonele din jurul aeroporturilor mari comerciale au de-a face cu precipitații crescute, câteodată, iar oscilațiile sunt cauzate de decolările și aterizările avioanelor în anumite condiții atmosferice. Concluzia aparține unui grup de specialiști care a analizat mai multe aeroporturi celebre pentru a redacta studiul.

Deși cantitatea mărită de precipitații nu este considerabilă, ea este, totuși, măsurabilă, spun reprezentanții NCAR – National Center for Atmospheric Research (Centrul Național pentru Cercetări Atmosferice, SUA). Astfel, se poate trasa linia de cauzalitate între activitatea avioanelor în condiții meteo nefavorabile zborului și cantitatea de apă sau zăpadă care atinge zona aeroporturilor în aceste condiții. Studiul urmărește, pe larg, formarea unui anumit tip de nori și precipitații când avioanele zboară prin formațiuni noroase intermediare, forțând aerul din apropiere să se dilate rapid și să se răcească. Cercetarea este în desfășurare, dar rezultatele privind influențarea cantității de precipitații au fost făcute deja publice.

Echipa de cercetători a folosit imagini din satelit și programe computerizate de predicție a vremii pentru a examina fenomenul. Cercetările au cuprins, pe raze de 100 de kilometri, aeroporturile Heathrow (UK), Frankfurt (Germania), Charles de Gaulle (Franța), O’Hare (SUA), Seattle – Tacoma (SUA) și Yellowknife (Canada), precum și stația polară din Antarctica. Munca oamenilor de știință nu s-a încheiat, însă: ei vor să vadă dacă precipitațiile produse în acest fel sunt semnificative sau nu. Deocamdată, tot ce aceștia pot spune este că fenomenul se întâlnește și pe aeroporturi mai mici, depinde de zonă și că acea cantitate suplimentară nu afectează clima globală, în prezent, dar prezintă importanță în special în cazul aeroporturilor aflate la altitudini medii.

Sursa: ScienceDaily.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger