În ultima vreme, internetul s-a dovedit o armă eficientă atât pentru lupta protestatară, cât și pentru suprimarea ei. În acest context, un institut internațional de training s-a gândit să-i învețe strategii online pe activiștii pentru drepturile omului în cadrul unui program inițiat în Florența. Primii învățăcei vor începe cursurile de anul viitor, urmând să fie recrutați din rândul militanților din întreaga lume și înarmați cu cele mai noi instrumente de disidență digitală.
Protestatarii, scrie BBC News, trebuie să găsească un echilibru între tăinicia și siguranța online și nevoia de a imprima un impact public maxim. Centrul de training, înființat de filiala europeană a Centrului pentru Dreptate și Drepturile Omului “Robert Kennedy” din SUA, își va avea sediul, în mod simbolic, într-o fostă închisoare și va combina studii academice cu abilități practice. Obiectivul său declarat este folosirea tehnologiei pentru promovarea democrației, a drepturilor omului și a dreptății, plecând de la premisa că, pe lângă pasiune, activiștii (bolggeri sau organizatori de campanii) trebuie să dețină și cunoștințe practice.
Institutul susține că nu va favoriza cauzele de stânga sau dreapta, ci va apăra indivizi cu drepturi încălcate, fie că este vorba de opresiune politică sau de violență domestică. Centrul va furniza informații și organizațiilor și companiilor în materie de legislație pe drepturile omului și investiții etice. În ceea ce privește activiștii, Chris Michael, de la organizația americană pentru drepturile omului Witness, spune pentru BBC ce ar trebui să știe un activist digital:
* Există site-uri care permit accesul anonim la internet și care le dau oamenilor șansa de a se organiz fără a-și dezvălui identitatea. Există totodată și modalități de dejucare a încercărilor cenzorilor de a bloca site-uri. Softul Tor, de exemplu, despre care puteți citi aici, este un sistem online care direcționează traficul de internet într-o rețea de servere din întreaga lume pentru a ascunde de monitori și de analizele de trafic locul în care se află un utilizator și modul în care folosește internetul.
* Există instrumente care fac ca apelurile telefonice și clipurile video încărcate pe net să fie mai sigure în fața monitorilor.
* Există softuri cu care se pot pixela ușor fețele din clipurile video.
Citiți restul articolului pe BBC News.