Activiştii spanioli au strâns bani pentru a da în judecată un fost director de bancă responsabil pentru criza financiară

0

Un grup de activişti spanioli organizaţi pe Twitter sub numele #QuerellaPaRato (“Proces pentru Rato”) a strâns o sumă mare de bani cu care vrea să acopere cheltuielile pentru un proces împotriva lui Rodrigo Rato, fostul director al Bankia, una dintre băncile responsabile pentru criza financiară din Spania, informează boingboing.

 

 

Într-o singură zi, scrie techdirt, activiştii au reuşit să depăşească, prin crowdfunding, pragul de 15.000 de euro necesar pentru intentarea procesului. Activiştii vor să plătească din această sumă şi investigatori privaţi pentru a demasca toate fărădelegile lui Rato, în speranţa că procurorii îi vor găsi capete de acuzare. Organizatorii spun că, în primele 12 ore de campanie, mai mulţi acţionari şi foşti angajaţi ai Bankia şi-au exprimat disponibilitatea de a depune mărturie împotriva lui Rato, iar un sondaj al ziarului spaniol El País arată că 91% dintre respondenţi îşi doresc începerea unei investigaţii împotriva sa.

La 1 iunie, membrii mişcării “Iaioflautas” au ocupat birourile Bankia din cinci oraşe spaniole cerând deschiderea procesului şi înfiinţarea unei bănci publice. Mai jos puteţi urmări acţiunea lor din Barcelona, iar mai multe detalii despre campania împotriva lui Rodrigo Rato, aici.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger